Aflevering 503 – Free Will

Datum: 2020-03-03 13:14:03
0
0
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
56 min
Uitzenddatum:
1 maart 2020

Wauw, dit voelde sinds lange tijd weer als een authentieke aflevering van Outlander. Terug naar de kern van het verhaal. Terug naar het verhaal van Jamie en Claire, waarin ze samenwerken als team. Terug naar de basis zoals we van het eerste seizoen gewend waren. Opvallend is dat er in het script van deze aflevering wel scènes terug te vinden zijn van de andere personages in Fraser’s Ridge, maar dat deze door tijd allemaal uit de aflevering zijn gehaald. Een juiste beslissing die dus niet direct door de schrijver van de aflevering is gemaakt.

Verschillende problemen en verhaallijnen werden in deze derde aflevering even geparkeerd om te kunnen focussen op dat wat we als fans kennen. Gezamenlijk te paard door de bosrijke natuur, schuine moppen bij het kampvuur en wapens op zak tegen de bedreigingen van buitenaf. Enig verschil hierin is dat de dolk plaats lijkt te hebben gemaakt voor het pistool en we sommigen van onze favoriete personages als Dougal, Angus en Rupert moeten missen. Zullen nieuwe personages uit Fraser’s Ridge dit gat op den duur kunnen vullen?

In Free Will zien we hoe Claire, Jamie en Roger samen op pad gaan om een militie te vormen. Een verhaallijn die sinds het einde van het vierde seizoen de hoofdlijn lijkt te vormen. Gouverneur Tryon heeft het helemaal gehad met de rebellen en eist van Jamie een leger op te richten om deze Regulators te stoppen. Hoofddoel is hierbij het vinden en doden van rebellenleider Murtagh Fitzgibbons. Jamie ziet zichzelf gevangen tussen twee kwaden. Hij heeft het land van Gouverneur Tryon aangenomen en heeft als landheer daarin een eed te vervullen. Tegelijkertijd probeert Jamie zijn geliefden te beschermen, en zo ook zijn peetoom Murtagh.

En hoewel dit dilemma de rode draad door dit vijfde seizoen lijkt te vormen, wordt ook deze complexe situatie momenteel even op een zijspoor gezet. Tijdens hun tocht door het achterland komen Jamie en Claire terecht bij een behoorlijk griezelig huis met een nog akeliger verhaal. Laten we eens verder in deze aflevering duiken. Let op voor spoilers!

Uiteenzetting dilemma’s en problemen

De aflevering pakt eigenlijk direct op waar de vorige aflevering ons heeft achtergelaten. Claire is op zoek naar penicilline om de wereld een beetje beter te kunnen maken. Of gaat ze hierin te ver? Aan de hand van een voice over, zoals met name ook in het eerste seizoen werd gebruikt, horen we Claire in gedachten haar afwegingen maken. Gaat ze hiermee te ver? Is het op deze manier toch mogelijk om de geschiedenis te veranderen?

Claire heeft in Marsali in ieder geval een goede hulp en leerling gevonden. Terwijl Claire met Jamie op pad gaat om een militie te vormen, kan Marsali zich bezig houden met de zoektocht naar schimmels. Maar daarvoor moet Marsali wel weten waar ze naar moet kijken. Ook hier gaan we weer terug naar de vorige aflevering, waarin Marsali zich afvraagt hoe Claire aan al deze kennis komt. Hoe weet Claire waar ze naar moet zoeken? Ze lopen in Boston dan wel heel erg voor op de geneeskunde in North Carolina. Marsali is een slimme vrouw en het is alleen nog maar de vraag hoelang het duurt voordat ze de waarheid komt te weten.

Voor nu is het verhaal rondom penicilline even afgesloten om in een volgende aflevering weer opgepakt te kunnen worden. En zo zijn er verschillende dilemma’s en problemen die aan het begin van deze aflevering nog even worden samengevat om vervolgens aan de kant te worden gezet. Zo is Jamie nog niet bepaald tevreden met de keuze van schoonzoon, is Stephen Bonnet op vrije voeten, blijven Marsali en Brianna thuis om op de kinderen te passen en is Claire van mening dat Roger en Brianna terug zouden moeten gaan naar hun eigen ‘veilige’ tijd.

Daarnaast wordt het pamflet met hygiënische voorschriften en medisch advies, geschreven door Claire en Brianna, per ongeluk door Fergus meegenomen naar de drukker. Ook hier zullen we in een volgende aflevering vast meer van horen. Het wordt allemaal terloops genoemd of in beeld gebracht om een soort samenvatting te geven van de huidige stand van zaken. Genoeg om er even de aandacht op te vestigen en vervolgens weer verder te gaan.

Als Jamie en Claire zich vervolgens klaarmaken om te vertrekken, doet het voelen als een eerder vertrek uit Castle Leoch toen de groep op pad ging om belastingen te verzamelen. Geliefden nemen afscheid van elkaar, maar gaan er eigenlijk niet vanuit dat het tot echt vechten komt. Iedereen gaat er vanuit dat de mannen weer veilig thuiskomen terwijl de vrouwen ondertussen het fort bewaken. Het is een select groepje dat vervolgens gezamenlijk door de bossen van North Carolina trekt. Het beeld waarbij we de Schotten van onderaf op een heuvel langs de bomen zien rijden, grijpt terug naar de allereerste aflevering waarin de Schotten worden belaagd door de redcoats. Maar door een tip van Claire, die zich de woorden van Frank over deze bergpas nog kon herinneren, zijn de Schotten op tijd gewaarschuwd.

Zonder enige vorm van dreiging bewegen ze zich rustig door de bossen. Dit keer geen redcoats die klaarliggen in de bosjes. Jamie draagt nu immers zelf de bescherming van de kroon. Er kan dan ook rustig een kamp worden opgezet met een groot kampvuur om iedereen warm te houden tijdens de koude nacht die komen gaat. En ook de schuine grappen doen denken aan de verhalen die Angus en Rupert vroeger vertelden. Verschil is nu dat Claire bij deze groep hoort en niet met een schuin oog als ‘buitenstaander’ wordt bekeken. Het is uiteraard wel nog steeds Jamie die zich over haar ontfermt, beschermt en warm houdt.

De familie Beardsley

Hier aangekomen, na nog de bevestiging dat Stephen Bonnet inderdaad leeft, pakt de aflevering een zijspoor op dat direct uit de boeken van schrijfster Diana Gabaldon afkomstig is. Even geen Brianna en Roger, maar een verhaal dat zich volledig focust op de gebeurtenissen rondom Claire en Jamie. Heel even vergeten we de buitenwereld en gaan we op in het verhaal rondom de familie Beardsley. Enkel de opmerkingen van Jamie over een gebrek aan tijd en het feit dat hij zo snel mogelijk terug moet om een militie te vormen, doen ons herinneren aan de rode draad van dit seizoen. Verder even helemaal niks. Geen extra personages die zich ergens mee willen bemoeien of complexe dilemma’s. Jamie en Claire vormen een team dat samen uit gaat zoeken wat er precies is gebeurd.

Want wat is er precies gebeurd? Tijdens hun reis door de bossen van North Carolina komen Jamie en Claire in aanraking met Keziah Beardsley, die voorraden van de militie probeert te stelen. Hij komt hier echter niet zomaar mee weg en wordt al snel tegengehouden. In eerste instantie wordt Keziah herkend als Josiah, de jager die eerder met ontstoken keelamandelen in de dokterspraktijk van Claire plaatsnam. Het is een identieke tweeling, waardoor de jongens nauwelijks uit elkaar te houden zijn -dit is ook niet zo gek als twee personages door dezelfde acteur worden gespeeld.

Josiah legt uit dat zijn broer doof is door mishandeling van hun meester. Als 2-jarige jongens maakten zij samen met hun familie de oversteek naar Amerika, maar helaas heeft de rest van de familie het niet gered. De jongens konden de zeereis niet betalen, waardoor de kapitein hen aan Aaron Beardsley verkocht. Gedurende dertig jaar moeten zij hun schuld richting meneer Beardsley afbetalen. Josiah en Keziah hebben het erg moeilijk, maar Josiah wist hieraan te ontsnappen. Met een positieve toekomst in Fraser’s Ridge in het vooruitzicht probeerde Josiah ook zijn broer te helpen ontsnappen.Jamie en Claire besluiten eens een praatje te maken met deze meneer Beardsley en vertrekken in de richting van het griezelige huisje tussen de bomen. Als Jamie in bezit kan komen van hun papieren, zou het voor Josiah en Keziah mogelijk zijn een nieuw leven te starten in Fraser’s Ridge. Jamie lijkt eigenlijk altijd een zwak te hebben voor jongens die door erbarmelijke omstandigheden gedwongen worden te stelen. Met Fergus is het in ieder geval goed afgelopen.

Hij vraagt ook of Claire het brandmerk van Josiah kan verwijderen, iets waardoor hij weer een nieuwe start zou hebben. Denkend aan alle trauma’s die Jamie zelf rondom Black Jack Randall heeft opgelopen en het brandmerk dat Claire ook voor hem wist weg te halen. Het is voor het eerst deze aflevering dat Jamie openlijk, vrij en zonder enige vorm van trauma over Black Jack kan praten. Hetzelfde geldt voor het moment waarop Jamie vertelt over het moment dat hij hoorde dat Randall nog leefde en de aanval in de gevangenis had overleefd. Hij voelde zich goed en vredig, waarmee hij doelt op het feit dat ook Brianna wellicht hetzelfde zal voelen als ze hoort dat Stephen Bonnet nog leeft. Maar Claire zet hier zo haar vraagtekens bij met de herinneringen die zij heeft. “De vrede om wraak te kunnen nemen?” merkt Claire op. Mooi om te zien hoe beiden na al die jaren andere herinneringen hebben aan deze heftige periode in hun leven.
In eerste instantie lijkt er niemand thuis te zijn in het huis van de familie Beardsley, op de geiten, katten en paarden rondom en in het huis na. Totdat mevrouw Beardsley opeens opduikt vanachter het raam. Erg veel zin om mee te werken heeft ze niet, en ze lijkt erop gebrand om Jamie en Claire zo snel mogelijk uit haar huis te krijgen. Maar Jamie gaat niet weg zonder de papieren. Zo blijft altijd de mogelijkheid bestaan dat iemand de jongens komt opeisen, zonder dat hij daar iets tegen kan doen. De stank in het huis is echter om te harden en Jamie doet zijn best om in ieder geval alle geiten het huis uit te krijgen. Maar dit lijkt niets te helpen, de stank komt van zolder.

Nieuwsgierig als Claire natuurlijk is, volgt ze de stank naar de bovenverdieping. Daar ligt meneer Beardsley op de grond, zwaar gewond en verlamd door een hersenbloeding. Pas langzaam realiseert Claire zich dat mevrouw Beardsley heeft gelogen over de afwezigheid en dood van haar man. Heeft zij dit gedaan? En is Claire wel veilig daar op zolder? Zoals vanouds schiet Jamie in de redding, die uiteindelijk in een gevecht met mevrouw Beardsley terecht komt. Resultaat? Haar vliezen breken.

Mevrouw Beardsley blijkt zwanger en de aanwezigheid van Claire komt precies goed van pas om te kunnen helpen bij de bevalling. Nadat Fanny Beardsley haar baby in de armen heeft, warmt ze wat meer op richting Claire en Jamie. Ze vertelt hen al de 5e vrouw van meneer Beardsley te zijn. De anderen liggen begraven onder een boom verderop nadat ze hem geen kinderen konden schenken. Aaron lijkt niet alleen de jongens Keziah en Josiah te hebben mishandeld, maar ook zijn vrouw Fanny. Hij bleek weer eens boos op haar te zijn, waarna Fanny naar zolder was gevlucht. Aaron was haar achterna gekomen, maar was daar in elkaar gestort. En in plaats van haar man te helpen, had Fanny hem verder aangepakt voor alles wat hij haar had aangedaan. Zonder zich te kunnen verdedigen, was Aaron inmiddels behoorlijk toegetakeld.


Als arts ziet Claire geen andere mogelijkheid dan voor de man zorgen en zijn pijn verlichten, maar is er echt iets wat ze voor hem kan betekenen? Hoe moeilijk Claire het ook zal vinden, zou het volgens Jamie beter zijn om de man uit zijn pijn te verlichten. Als hij een hond dezelfde optie zou geven, waarom een man dan niet? Jamie probeert met de man te communiceren, waarna blijkt dat de man inderdaad liever uit zijn leiden zou worden verlost.

De volgende ochtend worden Claire en Jamie wakker van het gehuil van de baby. Fanny is er vandoor gegaan, maar heeft de baby en de papieren voor de jongens achtergelaten. Zij gunt iedereen een beter leven, zonder pijn en verdriet, en is van mening dat zij zelf niet in dat leven thuishoort. Aangezien niet bekend is wie de vader precies is, kunnen Jamie en Claire niet anders dan de baby met hen meenemen. Zij weten alleen dat de baby niet van meneer Beardsley is, aangezien de baby een donkere huidskleur is. “Hopelijk is de baby uit liefde geboren,” merkt Claire op. Maar volgens Fanny overleeft een baby het niet op alleen maar liefde. Claire concludeert dat het een verschrikkelijke wereld is om een kind in neer te zetten. “Het is de enige wereld,” reageert Jamie. Maar dat is volgens Claire niet waar. In haar wereld zouden Brianna ,Roger en Jemmy veel veiliger zijn. Zelfs al zou het lukken om penicilline te produceren. Dan nog biedt deze wereld zoveel meer gevaren dan de moderne tijd.

De hele situatie met meneer Beardsley doet Jamie denken aan zijn eigen vader, die stierf aan een hersenbloeding toen Jamie door Black Jack Randall in Wentworth Prison werd gemarteld. Misschien is zijn vader ook wel langer in leven geweest, waarbij hij tot het eind heeft moeten lijden. Hij heeft altijd gedacht dat iemand daar direct aan stierf, niet dat iemand nog lang pijn zou hebben. Zou Jenny hem dat hebben verteld? Claire moet beloven hetzelfde te doen voor Jamie als Jamie nu voor meneer Beardsley gedaan heeft. Is dit een voorspellende vraag voor wat in latere seizoenen nog komen gaat? Ik hoop het niet!


Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

0
0