Aflevering 502 – Between Two Fires

Datum: 2020-02-26 15:55:26
1
2
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
50 min
Uitzenddatum:
23 februari 2020

De tijd van onbezorgdheid is voorbij… Vandaag begint de lange weg naar morgen… Oké, alle gekheid op een stokje. Dit was een behoorlijk heftige aflevering. Geen liefdesliedjes, seksscènes of feestjes met dans en alcohol dit keer. In plaats daarvan kregen we trauma’s, verminkingen en moord. De gezelligheid is momenteel ver te zoeken in Fraser’s Ridge.

In deze tweede aflevering, Between Two Fires, stonden eigenlijk alle personages voor een keuze die gevolgen zal hebben voor de toekomst. Lukt het Claire om zonder problemen technieken en medicijnen uit de moderne geneeskunde te ontwikkelen? Lukt het Jamie om beide kanten van de chaos tevreden te kunnen houden? Lukt het Brianna om haar trauma met Bonnet te vergeten? En lukt het Roger om van Jemmy te houden alsof het zijn eigen zoon is? Ze bewandelen allemaal een dunne lijn tussen twee kampen, waarbij het moeilijk is om geen fouten te maken. Maar de stappen die zij hierin zetten, bepalen wel wat de toekomst hen zal brengen.

Jamie, Knox en Murtagh

Nog voordat de aflevering goed en wel begonnen is, worden we al geconfronteerd met heftige beelden van de groeiende opstand. Murtagh heeft de laatste woorden van zijn peetzoon blijkbaar naast hem neergelegd, aangezien hij zich tussen de rebellen op straat bevindt. ‘Ga, alsjeblieft, en wees moeilijk te vinden,’ waarschuwde Jamie hem nog. Maar Murtagh ziet enkel het doel voor ogen dat hij wil bereiken. Als leider van de rebellen wil hij zich niet verstoppen voor de redcoats. Dat is iets wat hij een groot deel van zijn leven al heeft gedaan. Murtagh vertikt het om nu weer over zich heen te laten lopen.

We zien hoe een pop verkleed als redcoat in de fik wordt gestoken en hoe vervolgens de rechter op straat wordt gesleept. Als vertegenwoordiger van de wet heeft hij ervoor gezorgd dat rebellen zijn vervolgd en de burgers belastingen betalen. Denk bijvoorbeeld aan het vierde seizoen, waarin Murtagh vertelt over de gouverneur die zijn zakken vult met het belastinggeld van arme inwoners van Amerika om daar vervolgens zelf een paleis van te kunnen bouwen.

“Waar was die genade toen deugdzame burgers daarom vroegen? Jij bent hier de rechter. Waar was de genade toen je hen afschilderde als misdadigers?” horen we Murtagh prediken. Hete pek en veren worden ondertussen over de rechter gegooid, waarmee zijn huid verbrand. Het is de harde realiteit van hoe mensen in de 18e-eeuw gemarteld werden. Maar zelfs in deze vreselijke daden ziet Murtagh heil. Alles om zijn doel voor een vrij Amerika te kunnen bereiken. De opening credit van de show maakt vervolgens schril contrast met dat wat we net gezien hebben.Jamie en luitenant Knox zijn op hun beurt het binnenland ingereden om de rebellenleider op te sporen. Daarbij wordt Knox direct uit zijn droomwereld gehaald, een droomwereld waarin iedereen opkijkt naar de redcoats en de bevelhebbers van het land. De bewoners van het platteland spugen naar hem. Niet naar Knox persoonlijk, maar voor alles wat hij vertegenwoordigt. Het zijn de redcoats die belastingen innen van de arme mensen en het land bezetten, zoals velen van hen ook in Schotland hebben meegemaakt. De herinneringen liggen nog vers in het geheugen.

Moet ook Jamie op zijn woorden letten? In het gezelschap van Knox, die alles weer doorspeelt naar Gouverneur Tryon, kan Jamie het maar beter eens zijn met alles wat de luitenant zegt. Al gebruikt hij hiermee woorden die ons een hint geven naar zijn ware gedachten: “U en ik willen bescherming bieden aan mensen aan wie we hebben beloofd ze te verdedigen.” En in Jamie’s geval zijn dat zijn familie en alle mensen die zich met hen op Fraser’s Ridge hebben gevestigd. De rebellen vormen hier niet direct een bedreiging voor.

De mannen leren elkaar in ieder geval iets beter kennen, waardoor een vorm van wederzijds respect wordt ontwikkeld -ondanks het feit Jamie er alles aan zal doen om Murtagh in veiligheid te houden. Zo vertellen ook schrijvers van de aflevering Toni Graphia en Luke Schelhaas:

Jamie heeft enige tijd met luitenant Knox doorgebracht. Hij vindt hem aardig, ondanks het feit dat ze hier op zoek zijn naar Murtagh. Jamie test Knox hier een beetje, maar hij respecteert hem. En dan zegt Knox wat er volgens hem het beste met Murtagh kan gebeuren en worden we teruggebracht naar de realiteit van Jamie’s onmogelijke dilemma.

Veel van dit gesprek zou oorspronkelijk hebben plaatsgevonden tijdens een schaakspel (Jamie en Knox hebben een nacht gekampeerd op weg naar Hillsborough). We stapten van dit idee af om enkele mensen te tonen die getroffen zijn door de corruptie: het dakloze gezin dat werd getroffen door de zware belastingen van de kolonie.
Na de gebeurtenissen van afgelopen nacht haastten Jamie en Knox zich vervolgens naar Hillsborough, waar ze in contact komen met Edmund Fanning -dezelfde man van wie Claire het leven heeft gered in de aflevering Wilmington. Het is een ravage op straat en alle bewoners zijn in schok om wat er vannacht door de rebellen gedaan is. De rechter van het dorp blijkt nog in leven te zijn, maar ernstig verminkt. Anderen hebben het helaas niet overleefd.

Jamie kijkt om zich heen om de schade in zich op te nemen, en is verbaasd over het kwaad dat de rebellen hier hebben gedaan. “Ik had ze hier niet toe in staat geacht,” horen we Jamie tegen Knox zeggen. Iets wat hij waarschijnlijk daadwerkelijk denkt. Is Murtagh hier onderdeel van geweest? Is dit wat zijn peetoom doet met andere mensen? Is hij verantwoordelijk voor het verminken van anderen?

Drie van de mannen blijken gevangen te zijn gezet en even zie je de twijfel in Jamie’s ogen ontstaan. Deze mannen wacht de galg. Is Murtagh misschien één van de gevangenen? Jamie probeert Knox nog te overtuigen om de mannen alleen te woord te kunnen staan, met de gedachte misschien bepaalde informatie achter te kunnen houden. Maar Knox blijft vlak achter Jamie staan. Als Jamie oog in oog komt te staan met de gevangenen, beseft hij deze mannen te kennen. Vorig seizoen probeerde Jamie hen nog over te halen zich met hem op Fraser’s Ridge te vestigen. Het is nu in ieder geval duidelijk waarom ze dit aanbod hebben afgeslagen. “Het was leuk om deze personages terug te laten komen,” vertelt Graphia.

De spanning van de scène lag bij Jamie, hopende dat hij Murtagh niet in die gevangeniscel zou aantreffend. Wachtend toen elke man naar buiten stapte, opgelucht dat Murtagh niet één van hen was. Alleen om zich vervolgens te beseffen dat hij deze jongens kent, en nog belangrijker, ze kennen hem en kunnen hem verraden tegenover Knox. Leuk om te schrijven.

Met zijn ogen probeert Jamie zichtbaar de mannen tegen te houden met het geven van enige informatie. Wanneer Knox hen vraagt naar de verblijfplaats van de rebellen en Murtagh Fitzgibbons, zien we Jamie op de achtergrond zijn hoofd schudden. Hij probeert hen te laten weten ook aan hun kant te staan. Iets wat nogal lastig blijkt met een redcoat naast je die vervolgens één van de gevangenen neersteekt. Helemaal als Jamie vervolgens zegt dat de daad van Knox gedaan is uit zelfverdediging. In eerste instantie lijkt Knox nog spijt te hebben van zijn daad, maar al snel weet hij het voor zichzelf goed te praten. Hij heeft deze man een soldatendood gegeven in plaats van de galg.
Jamie beseft dat ook Knox als redcoat behoorlijk bloeddorstig kan zijn. Knox vertelt hem dat de gevangenen morgen worden opgehangen om andere rebellen te waarschuwen. Hij heeft een eed afgelegd aan vaderland en koning om de burgers van dit land te beschermen, iets dat Knox erg serieus neemt. Maar ook Jamie neemt dit serieus. Ook hij wil zijn mannen beschermen, en besluit dan ook ’s nachts naar de gevangenis terug te gaan om de anderen te bevrijden.

Hij bevindt zich op deze manier op behoorlijk glad ijs. Wat als Knox erachter komt dat het Jamie is die deze rebellen heeft laten ontsnappen? Ondertussen krijgt hij van Knox de taak om nog meer mannen te verzamelen voor de oorlog die komen gaat. Maar tegelijkertijd is Murtagh ervan overtuigd dat Jamie uiteindelijk voor de juiste kant zal kiezen, de kant van de rebellen. Jamie wordt behoorlijk in het nauw gedreven en probeert keuzes te maken die ervoor zorgen dat hij met beide kanten nog door één deur zou kunnen. Zo vertellen ook Graphia en Schelhaas:

Dit was een belangrijk moment: om Jamie te zien beseffen dat de regulators misschien wel een macht zijn om rekening mee te houden. En nog belangrijker, dat als Jamie wordt gedwongen om tegen hen te vechten, hij er misschien niet klaar voor is. Hij weet dat hij niet over de mankracht beschikt. Hij wil eigenlijk niet vechten, maar wordt door zijn eed aan Tryon misschien gedwongen. Hij kan nog niet van partij veranderen en tegen de kroon ingaan, omdat hij zijn familie en huurders heeft die hij moet beschermen. En als hij vecht … verliest hij misschien.

Claire, Brianna en Roger

Ondertussen hebben Claire, Brianna en Roger in Fraser’s Ridge zo hun eigen problemen. Meneer Farrish wordt met spoed naar Claire gebracht, hij kan niet meer goed ademen en ligt op sterven. Claire heeft als heler al een behoorlijke reputatie opgebouwd in Fraser’s Ridge en omgeving, maar kan deze man helaas niet meer helpen. Mevrouw Farrish lijkt haar eigen man vergiftigd te hebben door hem blauwe pillen met kwik te geven. De blik op de gezichten van Claire en Brianna spreekt boekdelen. Het is de onwetendheid van de mensen in de 18e-eeuw waardoor deze man uiteindelijk is gestorven. Het is volgens uitvoerend producent en schrijver Matthew B. Roberts wel de werkelijkheid van die tijd:

Een deel van het probleem zijn de remedies waar mensen op dit moment in geloofden. Niet alleen domme ideeën waar je je hoofd voor schudt en belachelijk lijken, maar de ernstige bedreigingen voor de gezondheid die ze werkelijk waren. Het zijn bedreigingen voor Claire als moderne arts. Elke keer dat we historische en culturele verschillen kunnen gebruiken in de plot, dan proberen we dat te doen.

Claire kan er niet tegen dat ze het leven van de man niet heeft kunnen redden en besluit een autopsie uit te voeren, iets dat in die tijd verboden is. “Vanuit praktisch en intellectueel oogpunt klinkt dat heel logisch,” horen we Brianna haar moeder waarschuwen. “In 1969. Stel dat iemand erachter komt?” Maar Claire is niet van plan het als arts anders aan te pakken in deze 18e-eeuw. Een simpele operatie aan de blindedarm had het leven van de man kunnen redden, maar niet met de onnozele acties van de mensen uit deze tijd. Ze moet niet alleen vechten tegen de ziekte, maar ook tegen de remedie.

Claire besluit de tip van Jamie ten harte te nemen en in deze strijd een luitenant te vinden. Ze ziet in Marsali een geweldige hulp. Iemand die veel af weet van slachten en niet bang is voor bloed -in tegenstelling tot Brianna. Marsali weet hoe ze met het lichaam van dieren om moet gaan, dus waarom niet met dat van mensen? Het is een grote gok dat Marsali niet zo bekrompen is als haar moeder en Claire direct tot heks verklaard als ze het lichaam op tafel ziet liggen. Na wat enkele aarzelingen, lijkt Marsali geïntrigeerd door het lijk. Is het daadwerkelijk mogelijk om anderen te helpen genezen door in het lichaam van iemand te snijden?

Met al het bijgeloof van de inwoners in Fraser’s Ridge, lijkt het heel even alsof we weer terug zijn in Schotland. Ook in de jaren voorafgaand aan de Battle of Culloden balanceerde Claire op een dunne lijn tussen verleden en toekomst. Hoeveel van haar kennis kon ze weggeven zonder verdacht te zijn? Denk bijvoorbeeld terug aan de gesprekken die Claire voerde met Ned Gowan, waarin ze hem probeerde te overtuigen dat ook vrouwen en politieke mening kunnen hebben en de opstand tegen de redcoats misschien niet zo’n goed idee is.

En na al die jaren krijgt Claire opnieuw met dit bijgeloof te maken. Want als de koning een geneesmiddel gebruikt dan zal het wel goed zijn toch? -Een marketingtrucje dat trouwens nog steeds gebruikt wordt door producenten. Claire probeert ze nog duidelijk te maken dat dit geneesmiddel gif bevat, iets waar de andere vrouwen alleen maar om kunnen lachen. Dan zou de koning door zijn eigen dokter vermoord worden! Wat een giller…

Claire krijgt het op deze manier wel heel moeilijk om de gemeenschap van Fraser’s Ridge in veiligheid te houden. Hoe kan ze hen ervan overtuigen dat ze gelijk heeft als niemand naar haar wil luisteren? In een periode waarin alleen mannen als officiële artsen worden geregistreerd. Ze besluit flyers te maken met gezondheidstips, geschreven door de gerenommeerde dokter Rawlings -de man van wie haar medische gereedschappen oorspronkelijk waren.

Claire kan het namelijk niet laten om niks te doen en probeert tegen beter weten in de geschiedenis toch te veranderen. Mede door het ontwikkelen van penicilline, iets wat eigenlijk pas 157 jaar later ontdekt zou worden. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? En brengt Claire zichzelf en anderen hierdoor niet meer in de problemen? Probeert ze hiermee God te spelen? Zal Claire op dezelfde manier eindigen als Ottertooth? Voor hem is het niet goed afgelopen, ondanks dat hij de levens van velen wilde redden. Goede bedoelingen betekenen niet direct ook een goede afloop.
Ondertussen lijkt de relatie tussen Brianna en Roger redelijk stabiel. In eerdere seizoenen zagen we nog hoe de twee tegen elkaar tekeer kunnen gaan in hun eigen koppigheid. Maar het stel lijkt nu een gelukkig gezinnetje te vormen, bestaande uit een liefhebbende vader en moeder die alles voor hun zoontje overhebben. Op de achtergrond spelen echter echte problemen. Zo moet Roger zich klaarmaken voor de strijd die hij naast zijn schoonvader zal voeren, iets dat hij liever niet zou willen doen.

In hun eigen tijd zou het veiliger zijn. “Ik hoop dat jullie niet blijven,” biecht ook Claire op aan Roger. “Ik zou jullie verschrikkelijk missen, maar het is veiliger voor jullie drieën in de toekomst.” Dit valt voor een deel weer samen met de problemen die Claire heeft met de huidige gezondheidszorg. Wat als Jemmy valt en zijn knie schaaft? Als het gaat ontsteken, zou het zomaar kunnen dat Claire hem niet zou kunnen helpen. Maar vooralsnog moet Brianna daar niets van hebben. Zij wil bij haar familie blijven. Het is een keuze die hun eigen toekomst al bepalen.

En zelfs als ze zouden besluiten terug te gaan naar de toekomst, is er nog de vraag of Jemmy diezelfde vaardigheid bezit. Het trauma van Stephen Bonnet achtervolgt Brianna nog steeds, iets wat ze tegenover anderen goed geheim probeert te houden. Het is als Roger haar tekeningen van Bonnet ziet, dat ook hij terug wordt gebracht naar de realiteit. Wat als Jeremiah zijn zoon niet is? Het lukt Roger niet om blij te zijn met de eerste stappen van Jemmy. Maar wat Roger nog niet weet, is dat Bonnet nog leeft en zijn rol als vader wil oppakken.

Bonnet

En Bonnet blijkt dichterbij dan verwacht. We hoorden al van Lord John Grey dat Bonnet in de provincie was gespot, maar nu blijkt ook nog dat hij het behoorlijk goed doet. Hij is met wandelstok en mantel gekleed als een echte heer, al worden we niet lang daarna herinnerd aan het feit dat hij dit echt niet is. Bonnet doet nog steeds louche zaakjes, nu ook met meneer Forbes -een man die we eerder al voorbij zagen komen op het etentje bij tante Jocasta in River Run. Is dit de link terug naar Fraser’s Ridge en de manier waarop Bonnet de verblijfplaats van Brianna en Jemmy te weten komt?

Wat volgt is opnieuw een behoorlijk heftige scène waarin Bonnet in een gevecht de ogen van een ander doorsnijdt. Waarom heeft hij hem niet gewoon vermoord? “Dat heb ik overwogen, maar ik moet een goed voorbeeld geven. Ik ben nu vader,” horen we Bonnet zeggen terwijl hij zijn weg naar buiten vindt. Het is in ieder geval duidelijk wat de bedoelingen van Bonnet zijn.Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

1
2
  


Lisette
Datum: 2021-04-08 11:51:52
Marsali is in de laatste aflevering zwanger, maar ze was eerder toch al bevallen...?

Priscilla
Datum: 2020-02-26 16:55:47
Goede samenvatting van deel 2..ben benieuwd naar deel 3!