Aflevering 208 – The Fox’s Lair

Datum: 2021-07-19 14:40:59
0
0
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
60 min
Uitzenddatum:
28 mei 2016

Na alle avonturen, intriges en pijnlijke gebeurtenissen, zijn Jamie en Claire terug in Schotland. De twee hebben Frankrijk achter zich gelaten om zich nu in het Schotse politieke spel te mengen. Tot nog toe zijn ze onsuccesvol geweest in het voorkomen van de Battle of Culloden. Hoewel Jamie en Claire naar allerlei mogelijkheden hebben gezocht om Bonnie Prince Charlie in zijn ondernemingen tegen te gaan, lijkt de weg in de geschiedenis nog steeds dezelfde route uit te gaan. In deze aflevering besluiten Claire en Jamie het dan ook eens op een ander boeg te gooien. Nu ze daadwerkelijk weer omringd worden door de mensen en de cultuur in Schotland, voelt de noodzaak deze manier van leven te redden ineens veel sterker. Wat als ze ervoor kunnen zorgen dat de Schotten de oorlog tegen de Britten winnen?

Laten we samen eens in dit nieuwe avontuur duiken. Let uiteraard op voor spoilers als je de aflevering nog niet gezien hebt.
Terugkeren naar Schotland bracht echt een zucht van verlichting. Het was alsof je weer een comfortabel paar schoenen aan deed. Ik denk dat Schotland de plek is waar ze zich comfortabel voelen en waar hun thuis is. Zodoende was het ook leuk om de acteurs van het eerste seizoen weer terug te zien. Het voelde als een grote familiereünie.

– Caitriona Balfe

Claire en Jamie zijn terug op Lallybroch, waar het leven de afgelopen jaren gewoon is doorgegaan. Jenny heeft nog een baby gekregen en op advies van Claire zijn inmiddels ook aardappelen beschikbaar. Het familieleven heeft Claire en Jamie de afgelopen maanden goed gedaan. Ze lijken weer naar elkaar te zijn gegroeid en de verschrikkingen in Frankrijk een plekje te hebben gegeven. Ze hopen dat ze voldoende hebben gedaan om Prince Charlie in zijn oorlog te stoppen en plannen een nieuwe toekomst samen. Totdat een brief wordt bezorgd met onheilspellend nieuws.

Charles Stuart is met zijn manschappen in Schotland aangekomen, klaar om de strijd tegen de Britten aan te gaan. Verschillende clans hebben hun steun aan Charles bevestigd door hun handtekening onderaan de brief te zetten. Zonder medeweten van Jamie, is ook zijn handtekening daartussen terecht gekomen. En opnieuw heeft Jamie een prijs op zijn hoofd…

Claire en Jamie vinden het een moeilijke beslissing, maar zien eigenlijk maar één oplossing. Opnieuw moeten ze proberen de toekomst te veranderen. Het zou onmogelijk zijn om al Jamie’s dierbaren naar een ander land te krijgen en ervoor te zorgen dat iedereen in veiligheid kan worden gebracht. Jamie kan echter ook niet met lede ogen aanzien hoe Schotland en de Highlander manier van leven door de Britten tot vernietiging wordt gebracht. Ze zullen nu alles op alles zetten het tij te keren en ervoor te zorgen dat dit keer de Schotten de strijd zullen winnen.Manschappen vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Jamie is daarom vastbesloten naar zijn opa te gaan, die hij in zijn leven daarvoor slechts één keer heeft gezien. Lord Lovat is een invloedrijke man, waarna ook kleinere clans overgehaald kunnen worden mee te vechten in het leger van koning James Stuart.

Jenny vindt dit een minder goed plan. Lord Lovat is namelijk stronteigenwijs en bepaald geen aardige man. Zijn zoon Brian Fraser, de vader van Jamie en Jenny, was een bastaard, geboren uit een relatie tussen Lord Lovat en zijn keukenmeid. Hij nam Brian toch onder zijn hoede, maar vond het vervolgens verschrikkelijk dat Brian wilde trouwen met iemand uit clan MacKenzie, zijn aartsvijanden. In een poging het huwelijk af te blazen, liet hij Ellen MacKenzie ontvoeren. Maar Brian ging haar achterna en koos voor Lallybroch in plaats van zijn ouderlijk huis. Iets wat Lord Lovat hem nooit vergeven heeft. Jamie ziet een bezoekje aan zijn opa echter als enige mogelijkheid manschappen te regelen. Jamie en Claire laten Lallybroch achter zich, niet wetende wanneer en of ze ooit weer terug zullen keren.

Eenmaal in Beaufort Castle aangekomen, blijkt dat hij niet de enige is die iets van Lord Lovat wil. Ook Colum heeft het vijandig gebied durven te betreden om een deal te sluiten. Hoewel de sympathie van Dougal duidelijk bij de Jacobites ligt, is Colum meer voorzichtig. Hij wil zijn mensen niet opnieuw in een oorlog brengen die ze volgens hem niet kunnen winnen. Elke rebellie is tot nog toe gestopt door de Britten. Colum hoopt met Lord Lovat een vredesverklaring te kunnen sluiten, waarbij beide clans aangeven neutraal in de oorlog te staan. Ook hij hoopt dat kleinere clans dit voorbeeld zullen volgen, waardoor vele levens gespaard kunnen blijven.
Al snel blijkt Lord Lovat niet bepaald onder de indruk te zijn van Jamie. Tijdens het diner probeert Jamie de mannen over te halen te strijden voor de Stuarts, met een passie zoals we dit eerder bij Dougal hebben gezien. Jamie herhaalt nu hetzelfde sentiment als Dougal deed tijdens zijn ritten om belasting op te halen voor clan MacKenzie. Enkel de zoon van Lord Lovat lijkt het een goed idee te vinden, maar die wordt door zijn vader niet bepaald serieus genomen. De jongen is te schuchter en angstig om zelf beslissingen te maken en wordt al snel overstemd door zijn vader. Het grote obstakel blijkt hierbij namelijk de hulp van de Franse koning te zijn. Het is nog steeds niet zeker of koning Louis XV zijn hulp aan Charles Stuart zal schenken en zolang dit niet zeker is, hebben de Schotten een grote achterstand in manschappen en wapens.

Een nee op het verzoek krijgt Jamie echter nog niet, waardoor hij het idee krijgt dat er toch nog een kans bestaat. Jamie besluit een één-op-één gesprek aan te gaan met zijn opa, waaruit blijkt dat de mannen uit hetzelfde hout gesneden zijn. Beiden zijn bereid elke stap te zetten om te doen wat volgens hen het juiste is. Na het verraad van zijn zoon, heeft Lord Lovat zijn ogen gezet op Lallybroch. Jamie krijgt dan ook het voorstel het eigendom van Lallybroch aan Lord Lovat te overhandigen in ruil voor manschappen.

Het lijkt een onmogelijk verzoek dat Lord Lovat op tafel heeft gelegd, maar toch één die Jamie daadwerkelijk overweegt. Als dit de prijs is die hij moet betalen voor het in veiligheid brengen van de Schotse cultuur en de mensen van wie hij houdt, dan is dat wellicht de moeite waard.

Colum geeft echt om Jamie en alle anderen. Als hij hem waarschuwt om Lallybroch niet op het spel te zetten, is hij niet stom. Hij is zich heel erg bewust van de onbalans tussen de verschillende strijdkrachten en zelfs vertelden de leiders van de Jacobites aan Charles dat hij minimaal 6000 Franse troepen, voor meer dan 10.000 man aan wapens en een substantieel geldbedrag nodig had. Er was een grote kans dat Colum hiervan op de hoogte was, dus hij moest Jamie diep in de ogen kijken en hem waarschuwen. Zonder zijn hulp, is deze zaak verloren.

– Gary Lewis (Colum MacKenzie)Een andere mogelijkheid doet echter zijn intrede als ook Laoghaire op Beaufort Castle aanwezig blijft te zijn. Claire heeft nog wel een appeltje met deze jongedame te schillen, maar besluit haar wrok even op zij te zetten. Het is haar namelijk opgevallen dat de jonge Lord Lovat wel oog had voor Laoghaire. Wellicht kan zijn zelfvertrouwen stijgen als Laoghaire in de jongen interesse toont en durft hij vervolgens wel tegen zijn vader in te gaan.

Laoghaire zelf claimt veranderd te zijn, maar als we haar vervolgens aan een shirt van Jamie zien ruiken, doet dit wel anders vermoeden. Laoghaire claimt vergiffenis van Claire te zoeken om wat ze haar heeft gedaan. Dit is geen eenvoudige opgave voor Claire. Door haar werd ze bijna als heks verbrand, hetzelfde lot als wat Geillis heeft moeten ondergaan. Maar ook Claire ziet het belang van deze zaak en laat zich door Laoghaire helpen. In eerste instantie lijken de avances van Laoghaire echter geen effect te hebben en als Jamie op het punt staat te tekenen voor de eigendomsoverdracht van Lallybroch, gaat Claire over op plan C.
Eerder zag Claire namelijk hoe Lord Lovat een vrouw uit zijn kantoor gooide. Ze hielp haar overeind, waarna de vrouw zich voorstelde als Maisri de ziener. Maisri had Lord Lovat zojuist verteld over zijn toekomstig lot en dat had hem niet bepaald vrolijk gesteld. Ze had namelijk de schaduw van een bijl in zijn gezicht gezien, wat erop zou duiden dat hij een verradersdood tegemoet zou gaan.

Met haar reputatie als La Dame Blanche zag Claire de kans schoon hiervan gebruik te maken. Nog voordat Jamie de acte kon ondertekenen, veinst ze een visioen. Met precies dezelfde woorden als Maisri beschrijft Claire hoe ze de schaduw van een bijl ziet op het gezicht van Lord Lovat. En hoewel Maisri daarbij geen antwoord kon geven op de vraag door wie de bijl werd vastgehouden, vult Claire dit antwoord nu wel in. Op de grond liggen namelijk witte rozen, het symbool voor Schotland en koning James Stuart. Lord Lovat heeft er echter al snel genoeg van en komt met een mes dreigend op Claire af. Nog voordat hij het mes dicht bij Claire in de buurt kan brengen, wordt hij door zijn zoon tegengehouden. Met een blik op Laoghaire lukt het hem zijn zelfvertrouwen bij elkaar te schrapen en in te gaan tegen de wil van zijn vader. Hij zal ervoor zorgen dat het visioen veranderd en zich aansluiten bij de troepen van Charles Stuart.

Alle ogen zijn vervolgens gericht op Lord Lovat. Wat zal hij doen? Laat hij zich zo door zijn zoon tegenspreken? Lord Lovat loopt terug naar de tafel en ondertekent het neutraliteitsverdrag van Colum. Ook als hij neutraal blijft in de oorlog, kan de Schotse koning hem immers niet laten executeren voor verraad.Nu het besluit is gemaakt, zit er voor Claire en Jamie niets anders op dan met lege handen te vertrekken. Enkel de jonge Lord Lovat zal met hen meegaan, aangezien hij zich voor de Stuarts heeft uitgesproken. Ze nemen afscheid van Colum, die dit gevecht gewonnen lijkt te hebben. Met hem gaat ook Laoghaire weer mee terug naar Castle Leoch. Zij vergezelde hem immers op deze reis om zijn was te kunnen doen en voor hem te zorgen. Hoewel Jamie zelf geen goed woord over heeft voor Laoghaire na wat zij zijn vrouw heeft aangedaan, laat Claire hem toch naar haar toegaan. Met haar hulp is het immers wel gelukt de jonge Lord Lovat over te halen. Vergiffenis hoeft Jamie niet te geven. Wel vraagt ze hem dankjewel tegen Laoghaire te zeggen.

Het is hier dat de televisieserie een behoorlijk grote stap zet ten opzichte van het boek van Diana Gabaldon. waar dit seizoen op gebaseerd is. In het boek, Drums of Autumn, weet Jamie namelijk niets af van Laoghaire’s betrokkenheid bij de arrestatie van Claire en valt er dus ook niets goed te praten met Laoghaire. Toch vond schrijfster Anne Kenney het noodzakelijk Laoghaire bij deze aflevering te betrekken.

“We moesten Laoghaire terug halen, zodat we haar een beetje konden aanpassen,” legt Kenney uit. “Ik had het gevoel dat we Laoghaire erger hadden gemaakt in de show dan in het boek en we moesten ervoor zorgen dat Laoghaire niet zo’n verschrikkelijk personage is.” Zoals fans van de boekenreeks weten, zal Laoghaire namelijk ook in het derde seizoen nog een grote rol gaan spelen in het leven van Jamie en Claire. Volgens Kenney was dit gebaar tussen Jamie, Claire en Laoghaire dan ook de enige mogelijkheid om volgende verhaallijnen goed te praten. Al snel wordt echter duidelijk dat Laoghaire niets veranderd is.
Eenmaal op weg naar Prince Stuart blijkt Lord Lovat de laatste stap in zijn plan te zetten. Bij hen voegen zich namelijk zijn strijders, die met Jamie en Claire mee zullen gaan om te vechten voor de Jacobites. Lord Lovat voelt zich op deze manier namelijk dubbel beschermd. Als de Schotten winnen, kan hij zeggen dat zijn manschappen met het Schotse leger hebben meegevochten. Als de Britten winnen, kan hij terugvallen op het verdrag dat hij met Colum heeft ondertekend.

Jamie en Claire kunnen hun weg dus vervolgen met meer manschappen voor het leger van koning James. Zij zullen de komende maanden alles op alles moeten zetten om de Schotten de oorlog tegen de Britten te laten winnen. Al weten wij als kijkers al welke uitkomst de oorlog zal hebben…


Bron foto’s: Outlander-Online
Reacties

0
0