Aflevering 205 – Untimely Resurrection

Datum: 2019-10-24 19:47:12
0
0
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
51 min
Uitzenddatum:
7 mei 2016

Altijd als er iets goed lijkt te gaan in het leven van Jamie en Claire, of als het een moment lijkt alsof de twee op het goede spoor zijn, wordt er roet in het eten gegooid. Dit keer komt het conflict uit een onverwachte hoek. Het leven van Frank Randall staat deze aflevering namelijk meerdere keren op het spel. En hoewel Claire de liefde van haar leven in Jamie heeft gevonden, zal ze er alles aan doen om het leven van Frank veilig te stellen.

De titel verwijst daarnaast naar een ander conflict dat in deze aflevering wordt geïntroduceerd. Toen Claire op Versailles hoorde dat Jack Randall de aanval in Wentworth Prison had overleefd, was het natuurlijk wachten op zijn terugkomst. Gedurende de aflevering van schrijver Richard Kahan wordt langzaam naar dit cruciale moment opgebouwd. Zo vertelt Kahan:

De eerste helft van het verhaal functioneert als een soort achtbaan die langzaam omhoog gaat. De focus ligt hierin op de interactie tussen personages. Er zijn verschillende scènes waar ze echt tegenover elkaar gaan zitten en met elkaar praten. Het gaat daarbij om de emotionele band tussen de personages.

Laten we dan eens rustig kijken uit welke conversaties deze aflevering is opgebouwd, welke emoties hierbij loskomen en welke conflicten ze uitlokken. Let uiteraard op voor spoilers als je de aflevering nog niet gezien hebt.
De aflevering start een paar uur na de chaos van het diner in huize Fraser. Jamie, Murtagh en de andere mannen uit het gezelschap zijn gevangen gezet in de Bastille, de beruchte gevangenis in Parijs. Gelukkig heeft Jamie inmiddels hooggeplaatste vrienden verworven en was Duverney in staat iedereen weer vrij te krijgen. Tenminste… Voor Alexander Randall ligt het iets moeilijker. Door de paniek van Mary Hawkins bij het zien van Alex leek het alsof Randall degene was die haar had aangevallen en verkracht. Een vergissing, maar één die hem wel heel duur kan komen te staan.

Het zijn Jamie en Claire die vervolgens een eerste conversatie voeren. Wat is de status van hun plan na deze chaotische avond? Het lijkt er in ieder geval op dat Sandringham de prins heeft kunnen beoordelen voor de slechte investering die hij is. Het nieuws van de zwangerschap van Louise en het feit dat zij terug is bij haar man, kwam hard aan bij Bonnie Prince Charlie. Zal Sandringham zijn financiële steun nu stopzetten?

Maar dan is er wellicht een nieuw probleem. Claire zag de prins in het gezelschap van de Comte St. Germain vertrekken. “Een combinatie waar geen goede dingen uit kunnen komen,” zo merkt Jamie op. Emoties van angst en onzekerheid spelen hierin dan ook met name de boventoon, helemaal na de aanval op Claire, Murtagh en Mary in de straten van Parijs. Is Germain hiervoor verantwoordelijk?
Eén mysterie wordt in ieder geval opgehelderd. Jamie heeft tijdens een bezoekje aan Maison Elise laten vallen dat hij getrouwd is met ‘La Dame Blanche’. Het was volgens hem de enige mogelijkheid om de vrouwen af te wijzen die hem tijdens zijn bezoekjes aan het bordeel werden aangeboden en tegelijkertijd zijn reputatie als man te behouden. Iets waar Claire absoluut niet van gediend is, helemaal niet na de gebeurtenissen bij Cranesmuir en het heksenproces tegen Claire en Geillis.

Wat Claire ook vindt van de bijnaam ‘La Dame Blanche’, het heeft die avond in ieder geval wel haar leven gered. Ondertussen voelt Murtagh zich zwaar schuldig voor het feit dat hij Claire en haar ongeboren kind niet heeft kunnen beschermen. Hij heeft gefaald in zo’n belangrijke taak en dat is iets wat Murtagh zichzelf heel zwaar aanrekent.

Tijdens een tweede conversatie zien we Murtagh plaatsnemen tegenover Jamie om hem zijn excuses aan te bieden. Hij had meer moeten doen om deze belangrijke taak te kunnen vervullen. Jamie neemt zijn peetoom echter niets kwalijk. Hij was in de minderheid en had niets kunnen doen. Het enige dat Murtagh nu kan doen, is de dader achterhalen. “Ik zal mijn wraak op hen neerleggen,” horen we Murtagh aan Jamie beloven. Voor Murtagh ontstaat een innerlijk conflict, dat hij hopelijk op den duur zal kunnen oplossen.

De relatie tussen Claire en Jamie lijkt in ieder geval weer een opleving te hebben na hun eerlijke gesprek in de vorige aflevering. De twee stonden mijlenver van elkaar vandaan doordat ze niet meer met elkaar communiceerden. Beiden hebben nu meer begrip voor de situatie van de ander en proberen daar in hun acties nu meer rekening mee te houden. Claire had vooral het gevoel de zwangerschap in haar eentje te moeten doorstaan, terwijl Jamie zich bezig hield met alle intriges om de plannen van prins Charles te stoppen.

In deze gesprekken wordt duidelijk dat beiden zich nu meer in de ander proberen te verplaatsen. Zo maakt Claire op haar dagen meer tijd vrij voor alle intriges rondom Charles, waarover ze rustig de tijd neemt om met Jamie te praten. Tegelijkertijd probeert Jamie dichter bij zijn vrouw te komen door samen over de baby te praten. Een belangrijke ontwikkeling die in alle chaos eigenlijk veel te weinig aandacht krijgt. Zo vertelt ook Caitriona Balfe:

De zwangerschap zou iets moeten zijn dat hen een band geeft, dat hen samen zou moeten brengen. Maar ze lijken het helemaal niet te kunnen vieren. Ze zijn als twee schepen die elkaar in de nacht passeren, met Claire die haar zwangerschap en daarmee een belangrijk punt in haar leven eigenlijk onderdrukt.

Een volgende conversatie vindt plaats tussen Mary en Claire, die na de aanval psychische steun en medische hulp komt bieden. Het lijkt inmiddels al een heel klein beetje beter te gaan met Mary. Ze is weer wat meer bij bewustzijn en realiseert zich heel goed dat ze Alex die avond ervoor in de problemen heeft gebracht. Het is verschrikkelijk wat er met Mary is gebeurd en ze voelt zich beschaamd voor wat haar is aangedaan. Toch ziet ze één lichtpuntje in al het trauma, ze hoeft nu in ieder geval niet met die vreselijke Vicomte te trouwen. In plaats daarvan kijkt ze nu uit naar een huwelijk met Alexander Randall. Ze houden van elkaar en het maakt hem niet uit om met iemand te trouwen die op deze manier ‘bezoedeld’ is.

Waar Claire eerder alleen medeleven voelde voor Mary, ontstaat nu een innerlijk conflict voor Claire. Ze heeft in de stamboom van Frank gezien dat Mary trouwt met Jonathan Randall, de broer van Alex. Het is uit hun gezamenlijke kind dat de stamboom van Frank voortkomt. Het staat op papier, Claire heeft dit met haar eigen ogen gezien. Het moet dus wel waar zijn. Een uitkomst die volgens Claire niet mogelijk is als Mary en Alexander met elkaar trouwen.

Het stelt Claire voor een groot dilemma. Ze gunt Mary en Alex een lang en gelukkig leven samen, maar voelt zich tegelijkertijd ontzettend schuldig als Frank hierdoor niet zou kunnen bestaan. Frank verdient het om te leven. Even overweegt Claire om Alex in de Bastille te laten zitten en alles op zijn beloop te laten. Heeft Claire nu het vermogen om de toekomst te veranderen? Wat is de rol van Claire in de geschiedenis? Heeft het zo moeten zijn dat Alex in de gevangenis zit en trouwt Mary hierdoor met Jonathan?
Claire besluit dat ze het niet kan maken om de onschuldige Alex in de gevangenis te laten zitten. Ze besluit de brief van Mary met zijn onschuld te overhandigen aan de autoriteiten. Wel heeft Claire een ander plan bedacht om de relatie tussen Mary en Alex te verbreken. In opnieuw een conversatie probeert Claire hem ervan te overtuigen dat hij Mary geen goede toekomst zou kunnen geven. Met wat er tijdens het diner gebeurd is en zijn ontslag bij Sandringham, zal het voor Alex erg moeilijk worden om in de toekomst een baan te kunnen vinden. En zonder baan, geen inkomsten. Is dit de toekomst die hij voor Mary voor ogen heeft?

Net als in de vorige aflevering stelt Claire opnieuw dat het niet erg is om het hart van iemand te breken, zolang het maar voor een goede zaak is. En volgens Claire is dit de enige manier om de toekomst van Frank veilig te kunnen stellen. Ze vertelt Alex dat Mary vanzelf wel iemand anders zal vinden en van iemand kan gaan houden. Met een gebroken hart gaat Alex akkoord, waarna hij het gesprek met Claire verlaat. Het probleem lijkt hiermee te zijn opgelost.Een nieuw probleem doet zich echter voor in een conversatie tussen Jamie en Bonnie Prince Charlie. De prins heeft zijn financiering van de Britse aristocratie inderdaad zien verdwijnen na de avond met Sandringham. Maar in de Comte St. Germain lijkt hij een nieuwe partner gevonden te hebben. Een samenwerking waar Jamie inderdaad al bang voor was.

De Comte verwacht een grote lading drank, die hij vervolgens met behulp van Jamie tegen een goede prijs weer zou kunnen verkopen. De winst is dan voor Charles, die met deze opbrengst alvast investeringen voor zijn oorlog zou kunnen doen. Als Duverney dan vervolgens zou zien hoe goed het gaat met de vorderingen, zal ook de Franse koning over de balk komen met zijn steun aan de Jacobites. In elk gesprek dat Jamie met de prins voert, probeert hij zijn pokerface intact te houden. Maar dit wordt toch steeds moeilijker nu de plannen van Charles nog steeds volgens plan lijken te verlopen. Nog steeds gaan Jamie en Claire af op een toekomst waarin het leven van de clans wordt verwoest na de Battle of Culloden.

In een gesprek bij Maison Elise worden de details over de samenwerking verder besproken tussen Jamie en St. Germain. Met de brand van het schip, de vergiftiging van Claire en de aanval in de straten van Parijs nog vers in het hoofd, lijken beide partijen niet bepaald zin te hebben in een samenwerking. De vraag is nu of Jamie ook hiervoor opnieuw een plan weet te smeden om de financiering van de oorlog tegen te houden.
De aflevering brengt ons vervolgens naar Versailles, waar Jamie een afspraak heeft staan met Sandringham om paarden te bekijken in de Koninklijke stallen. Het lijkt een vreemde afspraak, aangezien Sandringham in het verleden niet bepaald betrouwbaar is gebleken. Sandringham is iemand die er alles aan zal doen om zelf ergens beter van te worden, ook al gaat dat ten koste van iemand anders. Toch is het volgens Jamie verstandig om Sandringham bevriend te houden. Hem wil je liever niet als vijand hebben. De twee praten over de gebeurtenissen tijden het diner en het feit dat Jamie de prins met zijn leven lijkt te vertrouwen.

Ondertussen komt Claire toevallig in contact met Annalise de Marillac, een voormalig vriendinnetje van Jamie die tijdens het feest op Versailles plotseling kwam opdagen. In eerste instantie lijkt het jaloezie wat de twee vrouwen bezighoudt. Toen Annalise bevriend was met Jamie, kon hij zich rustig nog met jongensachtige spelletjes bezighouden. Maar door Claire is hij een man geworden, die zich kan bezighouden met intriges en politiek. Het is als Annalise een man in de verte ziet staren, dat de spanning stijgt.Vanuit de verte komt een man in een rood uniform aanlopen, uit de toon vallend bij de rest van de personen in de tuinen van de Franse koning. Het is niemand minder dan Black Jack Randall. Het is een vreemde gewaarwording. In zijn bewoording en houding heeft hij meer kalmte dan in het eerste seizoen, waardoor hij nu meer weg heeft van Frank. Dat gevoel wordt versterkt als Randall Claire vervolgens bij haar voornaam noemt, zoals we ook in de eerste aflevering van dit seizoen zagen toen Claire terug was gekomen naar de toekomst. Zo vertelt ook Kahan, de schrijver van het script:

Het is de eerste keer dat we Randall in levende lijve weer zien, dus ik wilde laten voelen dat Randall een evolutie had doorstaan. In bepaalde opzichten heeft Black Jack gekregen wat hij wilde van Jamie, dus in bepaalde opzichten is hij nu niet meer die kwaadaardige, geslepen man. Hij draagt een bepaalde luchtigheid met zich mee, waardoor het heel erg ongemakkelijk overkomt. Dat is fantastisch.Wat ontstaat is een algeheel ongemakkelijke conversatie tussen Annalise, Black Jack, Claire, Koning Louis XV en Jamie. Na het diner in de vorige aflevering biedt Outlander ons opnieuw een interessante combinatie van personages. “Voor iedereen is er in deze scène een obstakel,” vertelt Kahan. Zo vertelt de schrijver:

De koning is daar, tegenover een Britse officier. Nu is dat niet direct een gevaar, maar Engeland en Frankrijk staan op dat moment tegenover elkaar in de oorlog. Dus echte liefde is er niet. We krijgen de mogelijkheid om Black Jack op zijn knieën te krijgen, aangezien de koning de enige is die dat kan doen. Ik denk dat hij zich niet realiseert wat voor overwinning dat is, maar als publiek voel je dat wel.

Ook de regisseur van deze aflevering, Douglas MacKinnon, voelde tijdens de opnames hoe speciaal deze combinatie van personages was. “Iedereen heeft zo zijn geheimen,” vertelt hij. “Ik vond het prachtig om Jamie in deze conversatie te zien aankomen lopen, met zijn zwaard aan zijn zij, hoofd richting de koning, met zijn aartsvijand naast hem. Het was zo dramatisch, ik had hier nog wel weken mee door kunnen gaan!”

Het is inderdaad knap om te zien hoe Jamie zijn koelte tegenover Black Jack kan bewaren en over zaken kan praten waarmee het lijkt alsof er nooit iets tussen de twee is voorgevallen. Tegenover de koning moeten zij hun gezicht wel bewaren. Op het trekken van een zwaard bij de koning staat de doodstraf, zo hoorden we Jamie eerder al tegen Murtagh zeggen. Het is als de koning weg is, dat Jamie zijn kans krijgt op de wraak die hij zo graag wil nemen. Hij nodigt Black Jack uit voor een duel, een uitnodiging die de Britse officier maar al te graag aanneemt.
Jamie is in tijden niet zo uitzinnig geweest en kan niet wachten op zijn moment van wraak op de man die zijn ziel heeft doen slinken. Het is echter op dat moment dat de kleine geluk bubbel waar Jamie en Claire in leken te zitten rondom de baby, uiteenspat. In een laatste conversatie van deze aflevering vraagt Claire het aller moeilijkste van Jamie, het duel met Black Jack Randall niet door te zetten. Want hoewel Claire eerder het lot van Frank leek veilig te stellen door Mary en Alex uit elkaar te houden, staat het leven van Frank nu opnieuw op het spel.

Hoe kan Jack Randall vader worden van een kind als Jamie hem vermoordt? Claire heeft zwart-op-wit gezien dat Jonathan en Mary de stamouders zijn van Frank. Frank is in dit geheel slechts een onschuldige man die volgens Claire een leven verdiend. Claire vraagt haar man een jaar te wachten op zijn wraak. Dan zal de baby geboren zijn en is de toekomst van Frank veilig gesteld. Hiermee voelt het voor Jamie echter alsof ze het leven van Frank boven het leven van Jamie stelt. Jamie kan immers niet leven als Black Jack Randall in leven is.

Opnieuw eindigt een gesprek tussen Jamie en Claire met een mes op Jamie’s borst gericht, iets dat we in het eerste seizoen ook al weel eens voorbij hebben zien komen als Claire haar man van haar zin probeert te overtuigen. De fragiele relatie tussen Claire en Jamie heeft in ieder geval weer een nieuw dieptepunt bereikt.

De vraag is echter nog steeds welke rol Claire speelt in dit geheel. Heeft ze door het duel te stoppen ook daadwerkelijk de toekomst van Frank veilig gesteld? Is het mogelijk de toekomst te veranderen? Of zet Claire nu juist de stappen die in het lot uitgestippeld zijn om naar eenzelfde toekomst te leiden? Het zijn dezelfde vragen die we over de uitkomst van de oorlog in Schotland kunnen stellen. Is het mogelijk om Bonnie Prince Charlie tegen te houden? En zal Jamie daadwerkelijk een jaar kunnen wachten op zijn wraak op Randall?Bron foto’s: Outlander-Online en FarFarAway

Reacties

0
0