Aflevering 512 – Never My Love

Datum: 2020-06-21 13:47:00
1
4
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
49 min
Uitzenddatum:
10 mei 2020

49 minuten… Dat is alles waar we het deze finale-aflevering van het vijfde seizoen van Outlander mee moeten doen. Waar we in het verleden nog getrakteerd werden op afleveringen langer dan een uur om een seizoen af te sluiten, nadert de Droughtlander nu zelfs nog binnen een uur. En met de wereldwijde Coronacrisis ligt de huidige productie stil en is het de verwachting dat deze Droughtlander nog langer dan gebruikelijk zal duren. Er zal dus weer een hoop geduld van ons gevraagd worden in afwachting op het zesde seizoen van Outlander.

Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen en kijken waar we deze aflevering precies mee te maken kregen. Want ondanks het beperkte aantal minuten dat deze aflevering ons te bieden had, kregen we behoorlijk wat heftige beelden en emoties te verwerken. Voorafgaand aan de aflevering werd in sommige landen zelfs een waarschuwing getoond voor degenen die helaas ooit zelf slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik. Dit betekende al direct niet veel goeds voor onze Claire, die we aan het eind van de vorige aflevering meegenomen zagen zien worden door Lionel Brown. Fans die het zesde boek uit de reeks van Diana Gabaldon hadden gelezen, A Breath of Snow and Ashes, wisten dan ook precies wat komen zou gaan.
Brianna, Roger en Jeremiah zijn terug

Laten we eerst even bij de meer luchtige zaken beginnen. De ontvoering van Claire was namelijk niet de enige cliffhanger waar de vorige aflevering ons mee achter liet. Brianna en Roger hadden na lang wikken en wegen eindelijk samen de beslissing gemaakt terug te keren naar hun eigen tijd. In de toekomst zouden ze hun zoon Jeremiah meer kunnen bieden. Hij zou een studie en baan kunnen kiezen die goed bij hem past, en ook de moderne gezondheidszorg zou veel toekomstige problemen kunnen voorkomen of verhelpen. Daarnaast is de afgelopen seizoenen duidelijk geworden dat met name Roger zijn draai in de 18-eeuw niet kon vinden. Hoewel hij absoluut zijn best heeft gedaan om zich aan te passen aan deze koloniale maatschappij, bleken jagen, schieten en vechten nou niet echt zijn ding te zijn. Hij moet het meer hebben van zijn intelligentie, een eigenschap die hij beter op de Universiteit een plek zou kunnen geven.

En hoewel Roger niets liever wilde dan terug gaan naar de toekomst, was dit afhankelijk van Jeremiah. Hij zou zijn familie nooit alleen achterlaten en lang was nog onduidelijk of ook zijn zoon de vaardigheid zou hebben om door de tijd te kunnen reizen. Met de opaal van Ottertooth werd echter duidelijk dat Jemmy net als zijn voorouders door de stenen zou kunnen reizen. Na een emotioneel afscheid van iedereen in Fraser’s Ridge in de aflevering Journeycake, gingen Brianna, Roger en Jeremiah op pad richting de stenen om terug naar de toekomst te gaan.

Maar dat ging niet helemaal volgens plan… Brianna, Roger en Jeremiah zijn terug, maar precies op dezelfde plek als waar ze zijn begonnen. Waar het precies fout is gegaan, is niet helemaal duidelijk. Wellicht dat Jeremiah niet naar een tijd kan reizen waar hij geen herinnering aan heeft, of dat er een persoon in de toekomst moet zijn waar je tijdens het reizen aan vast kunt houden. Brianna en Roger dachten allebei aan thuis, maar Jemmy kent alleen zijn thuis in Fraser’s Ridge. Teleurgesteld is Roger echter niet, de stenen hebben hen naar huis gebracht.Om heel eerlijk te zijn voelt het toch een beetje anticlimactisch. Hoewel het vijfde boek waarop dit seizoen gebaseerd is, The Fiery Cross, ruim 1400 bladzijden telt en minstens net zoveel verhaallijntjes, zagen de schrijvers van de serie toch de mogelijkheid om een hele aflevering te besteden aan een afscheid dat uiteindelijk niet doorgaat. Ken je ook die mop van… juist… Ze gingen niet… Dit seizoen kende daarnaast al verschillende verhaallijnen geleend uit het zesde boek, A Breath of Snow and Ashes, waarin bijvoorbeeld Stephen Bonnet aan zijn eind komt, Claire ontvoerd wordt en ja… Brianna, Roger en Jemmy terugkeren naar de toekomst. Enig verschil is wellicht dat de noodzaak op dat moment nog hoger is om terug te reizen, waardoor het op dat moment wel lukt.

Waarom nu al die kostbare televisieminuten besteden aan iets dat je volgend seizoen nogmaals gaat doen? Anyhow… Als Roger, Brianna en Jeremiah terugkeren naar de Ridge, blijkt er grote paniek. De brand in de stokerij was slechts een afleiding om de mannen weg te lokken en Claire te kunnen ontvoeren. Jamie heeft het kruis aangestoken om zijn mannen samen te roepen en een reddingsactie te starten om Claire terug te halen. Roger is nog net op tijd teruggekeerd om met de mannen mee op pad te kunnen gaan. Want ondertussen krijgt Claire het zwaar te verduren.

The Battle of Culloden voor Claire

Net als in eerdere afleveringen ontbreekt in Never My Love het gesproken woord op het moment dat heftige emoties de overhand hebben. De prioriteit ligt op het overleven en op niets anders. Met enkel muziek op de achtergrond worden we als kijker herinnerd wat er aan de ontvoering vooraf is gegaan en hoe Claire precies in deze situatie beland is. Om even kort te stellen. Lionel Brown kwam erachter dat het Claire was die zich voordeed als dokter Rawlings en op deze manier vrouwen in opstand liet komen tegen hun mannen door gebruik te maken van verschillende anticonceptiemiddelen. Lionel is hier niet van gediend en breekt met zijn mannen Fraser’s Ridge binnen, waar ze Marsali neerslaan en Claire meenemen.

Zoals schrijvers Matthew B. Roberts en Toni Graphia beschrijven, is deze aflevering voor Claire wat The Battle of Culloden was voor Jamie. Zwaargewond, gekwetst en gebroken ligt Claire in de buitenlucht op de grond, wachtend op het einde. Met behulp van flashbacks komen we erachter wat zich daar precies heeft afgespeeld en hoe Claire tot dit punt gekomen is.

Zoals we Claire kennen, heeft ze inmiddels al verschillende pogingen ondernomen om uit de handen van haar ontvoerders te ontsnappen. Ze probeert de mannen één voor één om te praten en haar te laten gaan. Als dat niet lukt gaat ze over op een andere strategie die ze maar al te goed kent: de mannen ervan overtuigen dat ze een heks is en dat ze de dood snel tegemoet zullen gaan als ze haar niet helpen. Sommigen zijn daadwerkelijk bang voor Claire en haar potentiële magische krachten, maar verder dan dat komt het niet. Lionel snoert haar namelijk al snel de mond, waarna hij zijn mannen hun gang met Claire laat gaan. Eén voor één komen de mannen bij Claire langs, terwijl zij hulpeloos op de grond ligt.Zelfs Wendigo Donner, een mede-tijdreiziger, helpt haar niet. Hij is één van de vijf mannen die met Ottertooth terug in de tijd is gereisd om de Native Americans van hun naderende lot te redden. In zijn reis is hij Robert Springer echter kwijtgeraakt, waardoor hij er nu alleen voor staat en het liefst terug naar zijn eigen tijd zou willen gaan. Hij herkent in Claire een tijdreiziger en probeert hierin bevestiging te krijgen door haar te vragen naar Ringo Starr, drummer van the Beatles. Volgens Donner maakt Claire zichzelf te verdacht door als vrouw niet bang te zijn voor mannen en berichten over moderne geneeskunde te verspreiden. Ze moet meer voorzichtig doen. Wellicht een waarschuwing voor nog toekomstige verhaallijnen?

Claire kan Donner meer vertellen over Ottertooth en manieren om terug te keren naar de toekomst, maar alleen als hij belooft haar te helpen ontsnappen. Donner zegt later terug te zullen komen, als de andere mannen slapen. Maar helaas duurt dit voor beiden te lang. Die nacht wordt Claire meermaals door de mannen misbruikt en gebroken achtergelaten onder de bomen in het bos.

De enige manier waarop Claire deze verschrikkelijke daden langs zich heen kan laten gaan, is door zichzelf van haar eigen lichaam te distantiëren, zo vertellen ook Roberts en Graphia:

Uit onderzoek is gebleken dat slachtoffers van gewelddadige conflicten zich van zichzelf kunnen distantiëren en met hun gedachten ergens anders heen kunnen gaan. We hadden toen het beeld in ons hoofd van Claire en Jamie, waarbij zij hem in haar tijd inbeeldde. Dat zie je terug in het moment dat hij zijn armen om haar heen slaat, zij haar ogen dicht doet en ze zachtjes op de muziek beginnen te wiegen. Op de manier voelt ze zich veilig.

We hielden zo van dit idee, dat we besloten dit verder te vergroten. Het is haar hele familie die zich als een beschermende laag om haar heen vormt. Claire gebruikt hun liefde om de aanval te overleven.

“Het geheel wordt een soort droomsequentie,” gaat Roberts verder. “Het is een term voor de plek waar Claire in haar hoofd naar toe gaat om haar te beschermen van de realiteit. We wilden het niet als flashbacks naar de jaren ’60 laten lijken, het zijn geen herinneringen, maar dromen. Het is een ontsnapping aan de horror die Claire moet doorstaan.”

Toch weet de werkelijkheid van de 18e-eeuw zich af en toe door te dringen. Zo zien we Young Ian in een uniform, alsof hij zojuist terug is gekeerd van de oorlog in Vietnam. Aangezien hij in het leven van Claire een tijdje weg is geweest terwijl hij bij de Mohawk leefde, is dit een manier om zijn absentie ook in de jaren ’60 een plekje te kunnen geven. Tegelijkertijd is Fergus nooit zijn hand kwijtgeraakt. De pijn en het leed van wat de Redcoats hem hebben aangedaan, is nooit gebeurd en samen met Marsali heeft hij nu de mogelijkheid tot een gelukkig leven.

Om dezelfde reden heeft Jocasta ook haar zicht terug. Dokters zouden haar met moderne kennis van de geneeskunde geholpen kunnen hebben. Zo zijn het ook Brianna en Roger die ontbreken bij het diner. In haar achterhoofd maakt Claire zich zorgen om de reis die de twee hebben gemaakt. Zullen ze goed zijn aangekomen in de toekomst en een veilig leven hebben? Het is op die manier dat Claire uiteindelijk hard uit haar droomsequentie wordt getrokken.
Net als bij Jamie tijdens de Battle of Culloden, is het uiteindelijk een konijn dat een teken van hoop met zich meebrengt. Terwijl de muziek uit de jaren ’60 nog verder gaat, klinken op de achtergrond schoten. Jamie en zijn hulptroepen hebben het kamp van Brown bereikt en bieden de ontvoerders het lot dat Claire hen eerder al had beloofd. Als hij zijn vrouw met al haar verwondingen ziet liggen, is Jamie zichtbaar in shock. Claire heeft hem zelf al vaker van een wreed lot kunnen redden, maar andersom is dit nog niet het geval geweest. Het belangrijkste is: Claire leeft nog. Maar uit ervaring weet hij dat het lang zal duren om zowel psychisch als fysiek te genezen.

Nog even krijgt Claire de kans om zelf haar wraak te nemen op haar ontvoerders, maar Jamie vult dit voor zijn vrouw in. Ze is een arts en heeft een eed gezworen om niemand pijn te doen. In plaats daarvan zullen Fergus en Ian de wraak voor haar uitvoeren. ‘Wie en hoeveel?’ vraagt Jamie. Maar Jamie hoort zijn angst waarheid worden als Claire zegt niet te weten wie het allemaal waren. “Dood ze allemaal,” is zijn commando aan zijn mannen.

Even later is het gebeurd en laat Jamie zijn vrouw zien dat de mannen inderdaad allemaal dood zijn. Hij weet namelijk zelf maar al te goed dit belangrijk is voor Claire om haar rust te kunnen vinden. Jamie kon alleen zijn rust vinden met de dood van Jonathan Randall en ook Brianna bleef angst houden voor Stephen Bonnet, totdat hij zijn einde in haar handen had gevonden.
Beschadigde zielen

Maar één is nog in leven, Lionel Brown blijkt de aanval te hebben overleefd. Jamie besluit hem mee naar huis te nemen om hem te kunnen ondervragen, wat helaas ook tot effect heeft dat Claire zich als arts verplicht voelt hem te verzorgen. Claire kan namelijk maar moeilijk leven met het feit dat ze blij is dat de andere mannen hun dood hebben gevonden.

Terwijl Claire haar eed uitvoert, vraagt Marsali zich af waar ze mee bezig zijn. Hoe kunnen ze de man willen redden die zo verschrikkelijk is? De man die zelfs tijdens zijn behandelingen dreigingen blijft uiten tegenover iedereen op Fraser’s Ridge. Deze man verdient geen medicijnen en gratie, waarna het uiteindelijk Marsali is die besluit een einde aan het leven van Lionel Brown te maken. Claire kan hem dan misschien geen kwaad doen, maar zelf heeft ze die eed nooit afgelegd.

Natuurlijk gaat dit Marsali niet in de koude kleren zitten. Net als Roger heeft Marsali in deze aflevering haar eerste moord gepleegd. Zal hij mij blijven achtervolgen? Ga ik naar de hel? Jamie lijkt haar een beetje tot bedaren te kunnen brengen, aangezien zij precies met Lionel Brown heeft gedaan als wat hij in gedachte had.

Jamie besluit het lichaam van Lionel naar zijn broer in Brownsville te brengen. Even is het de vraag of hij wraak op de dood van zijn broer zal willen maken, maar hij reageert verrassend begripvol. Lionel heeft zichzelf naar zijn einde gebracht. Jamie heeft gedaan wat hij moest, maar zal dat zelf ook doen als de tijd rijp is… Een onheilspellende gedachte voor volgend seizoen.Marsali is niet de enige gebroken ziel. Claire is ondertussen nog steeds gebroken en probeert net als Jamie in de aflevering To Ransom a Man’s Soul, haar eigen ziel weer terug te vinden. Wat zal het ook voor Brianna moeilijk zijn om haar normaal zo sterke moeder nu zo zwak te zien. Claire is echter omringd met allerlei mensen die zich maar al te goed in haar situatie kunnen verplaatsen, waardoor ze haar de ruimte gunnen zichzelf weer te kunnen vinden. Al vindt Claire zelf dat ze zich niet aan moet stellen. “Ik heb een wereldoorlog overleefd, ik heb een kind verloren, ik heb twee echtgenoten verloren, ik ben geslagen, ik ben bedrogen en ik heb gevangen gezeten,” zegt Claire. Ze heeft het allemaal overleefd, maar is boos op zichzelf zich hierdoor verslagen te voelen.

Het is in de voice over van Jamie dat we zijn begrip voor Claire’s situatie uitgelegd krijgen. “Waarvoor een man doodt, zal hij soms zelf sterven. Het leven van een man komt voort uit zijn vrouw. En haar bloed is de bron van zijn eer. Alleen al voor de liefde ga ik door het vuur.” Voor hem is met deze verschrikking bevestigd dat deze liefde voor zijn vrouw nog steeds bestaat, maar dat dit andersom ook nog steeds geldt. Jamie en Claire gaan voor elkaar door het vuur en zullen alles doen om elkaar in veiligheid te houden. Met een Amerikaanse Revolutie in het vooruitzicht, zal dit niet voor het laatst zijn gebeurd. De donkere wolken zijn in ieder geval al onderweg.

“Als er een dag volgt dat we van elkaar gescheiden worden en mijn laatste woorden niet ‘Ik houd van jou’ zijn, weet dan dat dit enkel is omdat er geen tijd voor was.” Het zijn de laatste woorden van Jamie aan Claire in The Fiery Cross.Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

1
4
  


C schouwstra
Datum: 2022-03-25 13:20:22
Waarom zendt Netflix pas seizoen 6 in 2023.
Je wordt lekker gemaakt met nep nieuws.
Wat de datum is voor 6
Baal daar goed van. Dan denk ik maar van Netflix afga
Net zoals virgin driver zou ook komen het vervolg en ook nog niet.

rolande
Datum: 2020-09-12 14:49:43
weet nog steeds niet wanneer op netflix hoe kom ik op swarsz

Simone
Datum: 2020-06-22 20:13:52
Hoi Fred,
Dat klinkt zeker als een hele mooie theorie! Dat zou een passend einde zijn voor de verhaallijn van Roger dit seizoen. Hij heeft zo zijn best gedaan zich aan de situatie van de 18e-eeuw aan te passen, dat het eindelijk als zijn thuis is gaan voelen. Hij voelt zich als schoonzoon eindelijk echt verbonden aan Jamie, met wie hij gedurende dit seizoen steeds een betere band heeft opgebouwd. Hij heeft het heel moeilijk gehad, maar kan ook inzien dat dit wellicht toch de beste optie is voor zijn familie. Een nieuw afscheid zal in de toekomst inderdaad nog meer noodzaak moeten hebben om hun thuis achter te kunnen laten.

Fred
Datum: 2020-06-22 10:48:47
Hallo Simone,
Over de terugkeer van Brianna en Roger denk ik toch nog echt aan een ander scenario. Je kunt alleen reizen naar de plek waar je echt naar toe wilt. En dat is naar huis. Dat ze allen terugkeren naar dezelfde plek houdt in dat ook Roger de 17e eeuw uiteindelijk als zijn thuis ziet. Dat is het belangrijkste van deze hele aflevering. Tot dan toe kon hij zich niet echt verbinden aan de plek en de tijd, maar nu wordt het hem helder dat hij toch meer van zijn familie houdt, en dat is ook Jamie en de rest van de familie.
Dus een heel nuttige extra informatie. Als ze later wel terug gaan hebben ze een echte sterke reden nodig om weer in de 20e eeuw terug te komen.
Groet
Fred