Aflevering 505 – Perpetual Adoration

Datum: 2020-03-19 16:48:21
2
0
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
54 min
Uitzenddatum:
15 maart 2020

Het zijn bizarre tijden over de hele wereld. Hele bevolkingsgroepen moeten zoveel mogelijk thuis werken en binnen blijven in de hoop om het Coronavirus de kop in te drukken totdat een vaccinatie mogelijk is. “We zijn in oorlog. De vijand is onzichtbaar en vereist onze algemene mobilisatie,” zijn de woorden van de Franse premier Macron. Als fan van Outlander is het onmogelijk om hierbij niet te denken aan Claire Fraser en haar strijd tegen de ‘onzichtbare, kleine beestjes’ zoals Jamie ze noemt. Bacteriën, virussen en ziekten zijn helaas van alle tijden, en ook wij lijken er niet aan te kunnen ontsnappen.

De vraag is in hoeverre wij daadwerkelijk invloed hebben op wat komen gaat. Is ons lot al voor ons uitgestippeld of kunnen wij zelf de toekomst nog veranderen? Claire en Jamie hebben meerdere keren geprobeerd de geschiedenis en daarmee hun toekomst te veranderen, maar dit bleek onmogelijk te zijn. Hun toekomst bleek al geschreven, hoe hard ze daar ook tegen vochten. Elke keuze die Claire en Jamie hebben gemaakt rondom Black Jack Randall, Mary Hawkins, Bonnie Prince Charlie en ook Geillis, resulteerde in dezelfde toekomst die al was geschreven.

Het is een thema dat we gedurende de hele serie al terug hebben zien komen. Frank Randall was bijvoorbeeld in het bezit van Claire’s overlijdensbericht uit de 18e-eeuw, waarmee het onvermijdelijk was dat Claire terug zou keren naar Jamie. En hoe hard Jamie en Claire samen hebben gevochten om de Battle of Culloden tegen te houden, de strijd kwam er uiteindelijk toch. Is dit allemaal een vooropgezet plan van God? Spint hij zijn web voor de toekomst waarin wij gevangen zijn?

In deze vijfde aflevering, Perpetual Adoration, zien we hoe het lot voor Claire, Roger, Brianna, Jamie, Knox en ook Murtagh zich begint kenbaar te maken. En de vraag is in hoeverre zij hier zelf nog invloed op hebben. Laten we eens verder in deze aflevering en de dieper liggende lagen duiken. Let op voor spoilers als je de aflevering nog niet gezien hebt!Hoe vaak heb ik me met mijn gevoelens van hoop, angst en stil verlangen gericht tot een wezen dat ik niet kan zien, niet kan horen en zelfs niet kan voelen. En hoe vaak zijn mijn gebeden verhoord? – Claire Fraser


Het lot van Claire

De aflevering opent met een flashback van Claire in de jaren ’60, waar ze in een katholieke kerk de heilige mis bijwoont. Via een voice-over horen we hoe Claire zich afvraagt of er een God is, of deze God naar haar luistert en of God invloed heeft op wat zich in haar leven afspeelt. Claire heeft in haar leven vaak genoeg redenen gehad om contact met God te zoeken, maar het is de vraag in hoeverre haar toekomst al geschreven staat.

Het is een interessante vraag gezien de ontwikkeling van penicilline in de 18e-eeuw. Claire doet haar best om de inwoners van Fraser’s Ridge veilig en gezond te houden, iets waar penicilline haar goed bij zou kunnen helpen. Maar volgens de geschiedenisboeken is dit medicijn pas zo’n 150 jaar later ontwikkeld. Kan Claire met haar kennis van de moderne geneeskunde de geschiedenis veranderen?

Het antwoord blijkt ja! Na vele pogingen heeft Claire de juiste stam gevonden voor de ontwikkeling van penicilline. En dat mag ze ook direct uittesten. Kezzie en Josiah gaan de uitdaging aan om hun ontstoken keelamandelen te laten verwijderen. Het is een intense operatie, maar Claire is een geleerd chirurg en lijkt alles tot een goed einde te hebben gebracht.
Het gebruik van penicilline leidt ons echter wel naar een flashback met een iets minder goede afloop. Al lijkt ook hierbij het lot zijn pad al te hebben bepaald. Als arts in de jaren ’60 kwam Claire in aanraking met Graham Menzies, een patiënt van wie de galblaas verwijderd moet worden. Op zich een gemakkelijke operatie, maar geen enkele operatie is zonder risico’s, zo hoorden we Claire Marsali nog waarschuwen in de vorige aflevering. Met zijn Schotse accent en gevoel voor humor is direct duidelijk dat Menzies wel heel erg aan Jamie doet denken. “Let’s get on with it then. It’s but one more scar, nothing wordt brooding over.” Het zijn woorden die net zo goed van een geest hadden kunnen zijn.

Helaas blijkt Menzies het niet te hebben gered. Ondanks zijn negatieve allergietest blijkt hij toch allergisch te zijn voor penicilline, wat hem uiteindelijk fataal is geweest. Claire is er behoorlijk van aangeslagen. Ze verliest niet vaak een patiënt en al helemaal niet iemand die haar zo aan de liefde van haar leven deed denken.

Het wordt duidelijk dat Claire de kerk naar zijn gedachtenis bezoekt. Eerder gaf Menzies namelijk aan dat hij geen enkele kerkmis had gemist ter nagedachtenis aan zijn Olivia. Claire bewondert deze liefde tussen een man en vrouw en doet haar verlangen naar haar eigen herinneringen. Zo komen we ook direct terecht bij de titel van deze aflevering, Perpetual Adoration. Het is de aanbidding tussen man en vrouw en de onbreekbare band die zij met elkaar kunnen hebben. Het concept zelf is echter afkomstig uit de katholieke kerk, waarbij het een onverstoorde aanbidding van God betekent. Uren achter elkaar wordt een band met God gevormd door een openhartig gesprek aan te gaan. Elk uur van de dag moest iemand bij het heilig sacrament aanwezig zijn om God te aanbidden. Ook Claire gaat dit gesprek met God aan. Kan zij comfort vinden in het geloof dat God een plan voor ons heeft?

In de kerk deelt Claire deze herinneringen met de priester, waarin we kort herinnerd worden aan de aflevering To Ransom a Man’s Soul. Ook daarin ging Claire in gesprek met een priester om haar eigen gedachten een plekje te kunnen geven. Het was de eerste aan wie ze alles opbiechtte en om advies vroeg. Ze was nu getrouwd met twee mannen in twee verschillende tijden. Wat heeft God hiermee bedoeld? Is dit deel van zijn grote plan? Ook nu zegt de priester haar dankbaar te zijn voor de liefde die ze voelt en heeft gekend. Niemand is verloren zolang diegene niet vergeten is.
En daar lijkt de priester wel een punt te hebben. Het inspireert Claire uiteindelijk zo dat ze Brianna vraagt om mee te gaan naar Londen. De aarzeling vanuit Brianna laat echter zien dat de band tussen Claire en Brianna in die periode niet al te sterk is. Brianna is haar vader verloren, iemand die alles voor haar betekende. En op dit moment zou ze liever naar een zomercursus voor school dan met haar moeder op stap. Maar dit was het laatste dat Frank graag met zijn dochter wilde doen. En dus gaan Claire en Brianna samen op pad naar Londen, waar Claire het nieuws hoort van het overlijden van Dominee Wakefield. Was het niet zonder de ontmoeting met Graham Menzies dat Claire naar Londen en uiteindelijk naar Schotland was gegaan om daar Roger Wakefield te ontmoeten, de man die haar weer wist terug te brengen naar Jamie Fraser.

“Soms lijkt het alsof het lot ons een bepaalde kant opstuurt,” horen we ook Claire zeggen in een gesprek met vriend Joe Abernathy. Heeft alles dan toch zo moeten zijn? En is dit het web van God waarin wij gevangen zijn als mensen? Hebben wij zelf nog invloed op onze toekomst of staat deze al geschreven? Opvallend is nu hoe goed de nieuwe opening credits met het kerkelijk gezang bij dit nieuwe seizoen van Outlander past.Het lot van Jamie

Terwijl Claire, Roger en de gebroeders Beardsley hun weg terug naar Fraser’s Ridge hebben gevonden, is Jamie opnieuw in Hillsborough aangekomen, dit keer met de militie aan zijn zijde. Na de opstand van de regulators lijkt de rust te zijn wedergekeerd. Bewoners keren zich nu zelfs tegen de regulators, ook zij hebben geen zin in verder geweld op straat. In eerste instantie worden Jamie en zijn mannen ook aangezien als regulators, totdat ze duidelijk maken aan dezelfde kant te staan. -Ik voel redcoat Jamie aankomen! Gouverneur Tryon zou de zichtbaarheid van Jamie als redcoat goed als argument kunnen gebruiken.

Jamie vindt luitenant Knox met zijn mannen in een taveerne, waar ze zich enkel bezig kunnen houden met drinken en messen gooien naar pamfletten van gezochte criminelen. Als ook Jamie gevraagd wordt om een mes te gooien is het even spannend. Is hij in staat een mes te gooien naar het gezicht van zijn peetvader? Maar nee, hij gooit gericht mis. Al hoeft de rest van de mannen om hem heen dat natuurlijk niet te weten.

De reden van de rust blijkt een brief die Gouverneur Tryon heeft gestuurd. Hij heeft alle rebellen gratie verleend, in de hoop dat zij hun leider Murtagh Fitzgibbons zullen aangeven. Ondertussen ruikt luitenant Knox nog steeds zijn kans op glorie. Hij heeft een nieuwe aanwijzing gevonden en wacht nu op een brief met het overzicht van de gevangenen van Ardsmuir Prison in Schotland. Wellicht is er een ex-gevangene in de buurt die Murtagh onderdak heeft aangeboden.

Het is echter met deze brief en mededeling dat luitenant Knox zijn eigen lot heeft bezegeld. Jamie weet dat Knox de inhoud van deze brief niet mag lezen, anders zal het onvermijdelijk ook tot zijn ophanging lijden. Net als de naam van Murtagh, staat ook de naam van James Fraser op de lijst van gevangenen en beiden blijken ook nog dezelfde achternaam te hebben. Slechts één man kan deze kamer levend verlaten, en Jamie is vastbesloten dat hij deze man is.

Volgens schrijvers Alyson Evans en Steve Kornacki heeft deze moord niets met wraak te maken. “In de vorige aflevering zagen we hoe Knox één van de gevangenen uit het niets vermoorde, een bekende van Jamie. Maar hier gaat het nu niet om,” vertelt Kornacki. “Jamie wil nu alleen maar zijn geliefden beschermen, waaronder zijn peetoom. Knox beseft zich pas te laat dat hij in Jamie’s web is gevangen. Maar hoe zit het met Murtagh?

Ondanks dat het lot van Murtagh nog onzeker is, lijkt zijn dood eigenlijk onvermijdelijk te worden. Met elke actie die Jamie uitvoert, lijkt Jamie dichterbij deze zekerheid te komen. Wat zal Tryon doen nu Knox niet langer deel uitmaakt van zijn leger? Wie zal dit gat opvullen? En wordt Murtagh op deze manier niet steeds meer in een web gevangen? Jamie wordt voor nu weer naar huis gestuurd, maar de vraag is voor hoelang… Welk lot ligt op Jamie te wachten?
Het lot van Roger en Brianna

Samen kunnen Roger en Brianna wegdromen bij een toekomst in de 18e-eeuw. De grote universiteiten zijn inmiddels al opgericht, dus zou Roger daar les kunnen geven? Of zouden ze hun eigen MacKenzie universiteit kunnen oprichten? Maar de geschiedenis vertelt hen het lot. Er bestaat geen MacKenzie universiteit in de toekomst, dus dit is voor hen geen mogelijkheid. Maar waar ligt hun toekomst dan wel?

De rode draad in het verhaal van Roger en Brianna blijft toch de vraag of het tweetal uiteindelijk weer terug naar hun eigen tijd zal gaan. De komst van Jemmy heeft dit heel even op pauze gezet, maar met de nieuwe dreiging van Stephen Bonnet zouden ze een gemakkelijke uitweg hebben. Door de stenen kan Bonnet hen niet volgen en zijn ze tegelijkertijd veilig voor de komende Amerikaanse Revolutie. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat ook Jemmy door de stenen kan reizen, een kans die groter is als hij de zoon van Roger is.

Hun huwelijk loopt tijdelijk echter even een deuk op als Roger erachter komt dat Brianna achter zijn rug om een ontmoeting met Bonnet heeft gehad. Met de vondst van de edelsteen die Brianna van Stephen Bonnet heeft ontvangen, kan Roger echter niet anders dan deze conclusie trekken. Hij is boos dat zijn vrouw dit voor hem verzwegen heeft en vraagt zich af waarom Bonnet zomaar een edelsteen heeft afgestaan. Tijdens zijn scheepsreis met Bonnet is hij erachter gekomen dat deze zeer waardevol voor hem zijn en hij deze echt niet zomaar weg zou geven. Als Brianna vervolgens vertelt dat ze Bonnet heeft laten weten de vader van Jemmy te zijn, barst de bom los. Deze woorden heeft Brianna nooit tegen Roger gezegd, maar wel tegen Bonnet?!

Na een hartverwarmend gesprek tussen Claire en Roger over het huwelijk, probeert Roger het een plekje te geven en het positieve in te zien. De edelsteen van Bonnet zou hun ticket naar de toekomst kunnen zijn. Ze hebben immers een edelsteen nodig om door de stenen terug naar de toekomst te kunnen reizen. Maar is dat wat Brianna daadwerkelijk zou willen? Hun acties en de gevolgen daarvan lijken wel steeds meer richting deze weg te wijzen. Leidt het lot hen ook een bepaalde kant op? Roger zal in ieder geval eerst zijn eed aan Jamie en de militie moeten nakomen. We weten nooit precies wat ons te wachten staat.
Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

2
0