Aflevering 209 – Je Suis Prest

Datum: 2021-07-20 13:59:42
0
0
  

Auteur:
Regisseur:
Duur:
55 min
Uitzenddatum:
4 juni 2016

Wat een feest aan bekende gezichten in deze negende aflevering van het tweede seizoen. Dougal, Rupert en Angus zijn terug om het leger van Prince Charles Stuart bij te staan in de strijd tegen de Britten. Een aflevering waarin Jamie zijn stem als leider steeds meer laat gelden en we meer te weten komen van Claire’s geschiedenis. Tot nog toe hadden we alleen in de allereerste aflevering een fragment gezien van Claire als zuster tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar nu de activiteiten in de oorlog toenemen, worden ook haar herinneringen aan ‘haar’ oorlog steeds verser.

Hoewel deze herinneringen van Claire niet in de boeken van Diana Gabaldon beschreven worden, vond schrijver Matthew B. Roberts het belangrijk om ook haar oorlogservaringen te delen. Hij bedacht een nieuw verhaal over Claire die twee Amerikaanse soldaten ontmoet, waarmee de verhaallijnen van het heden, de toekomst en de geschiedenis meer met elkaar gekoppeld konden worden. Haar flashbacks naar de Tweede Wereldoorlog, die tevens flash-forwards zijn naar een toekomst die nog niet geweest is, geven aan welke ontberingen Claire tijdens de oorlog heeft moeten doorstaan. Een oorlog die haar nu opnieuw te wachten staat…

Laten we eens samen verder in de aflevering duiken. Let uiteraard weer op voor spoilers als je de aflevering nog niet gezien hebt.
Jamie en Claire vertrekken samen met de mannen van Lord Lovat vanuit Beaufort Castle om zich bij de mannen van clan Fraser te voegen. Samen zullen ze hun weg vervolgen naar de prins, die wacht tot verschillende Schotse clans zich bij hem hebben gevoegd. Al snel blijken verschillende mannen echter genoeg te hebben van de komende oorlog. Ze vertrekken weer richting huis, zonder enige vorm van motivatie om hun levens op het spel te zetten. Simon probeert zijn mannen met het aanbod van een groter stuk land nog terug te halen, maar dit lijkt tevergeefs. Waarom zouden deze mannen hun families verlaten en sterven voor een koning en een prins die ze niet eens kennen?

Dougal, Rupert en Angus kunnen echter niet wachten zich bij de prins te voegen. Met name Dougal kijkt al lang uit naar het punt dat hij de prins vanaf zijn zijde kan bijstaan in de oorlog tegen de Britse overheersing. Want hoewel Colum in de vorige aflevering samen met Lord Lovat een document voor neutraliteit heeft getekend, gaat Dougal zijn eigen gang. Eerder zagen we al hoe Dougal geld ophaalde voor de Jacobites tijdens het ophalen van het belastinggeld bij de huurders van MacKenzie. En ook nu is Dougal vol enthousiasme te laten zien hoe gemotiveerd hij is om te vechten.Jamie heeft echter andere plannen. Als hij de mannen van Lord Lovat en clan Fraser bekijkt, ziet hij slechts boeren staan. Deze mannen moeten nog tot soldaten getraind worden! Tot ongenoegen van Dougal besluit Jamie dan ook nog even op dezelfde plek te blijven en de mannen gevechtsklaar te maken.

Onder leiding van Murtagh leren de mannen marcheren, bewegen en pistolen gebruiken. En hoewel ze hier zelf het nut niet erg van inzien, weet Jamie als geen ander wat er nodig is om in een oorlog te kunnen vechten. De kennis die hij heeft opgedaan als soldaat in Frankrijk wil hij eerst aan zijn mannen overdragen, voordat ze zich bij het leger van de prins voegen. -Nee, niet dat van Rob de Nijs…
Maar dat blijkt geen eenvoudig karwei. De meesten nemen het in eerste instantie niet zo serieus en al helemaal niet als Dougal de training van Jamie onderuit probeert te halen. Terwijl Jamie het nut van marcheren op de mannen probeert over te brengen, bestormen Dougal en zijn mannen het peloton zoals alleen echte Highlanders dat zouden doen. Hiermee wil hij laten zien dat de training overbodig is en ze eigenlijk hun tijd aan het verdoen zijn. Dougal wil niets liever dan zo snel mogelijk naar de prins toe, voordat de plekken aan zijn zijde al vergeven zijn aan andere clanhoofden.

Gedurende de aflevering heeft Jamie er dan ook zijn handen vol aan om zijn oom in het gareel te houden. Vooral als Dougal vervolgens ook nog eens met tien vreemde mannen het kamp binnen komt zetten, is voor Jamie de maat vol. Hoe hebben deze mannen zomaar het kamp kunnen binnenstappen? Hij bestraft zijn mannen met elk zes zweepslagen en maakt vanaf nu Dougal verantwoordelijk voor de beveiliging van het kamp. De tien mannen die Dougal heeft meegenomen, stuurt Jamie net zo hard weer naar huis. Hij wil niet dat mannen gedwongen worden zich bij het leger te voegen. Alleen diegenen die gemotiveerd zijn om te vechten voor de zaak, zijn in dit geval de moeite waard.

En hoewel Dougal het waarschijnlijk niet bepaald waardeert op deze manier door zijn neef behandeld te worden, ziet hij geen andere manier dan zijn leider te gehoorzamen. Door Jamie te volgen, komt zijn doel om de prins in zijn strijd te dienen steeds dichterbij. Zo vertelt ook Graham McTavish:

Dougal is een vechter. Hij is niet iemand die wil gaan staan praten over vechten. Wanneer hij ziet dat Jamie voorstelt de mannen eerst voor te bereiden, beseft Dougal zich dat de macht zich heeft verplaatst. Als hij met Jamie praat, praat hij met een andere Jamie dan aan het eind van het eerste seizoen.En hoewel Jamie zich voornamelijk met de toekomstige soldaten bezig houdt, merkt hij dat Claire zich niet helemaal goed voelt. Ze is erg stil en afwezig, alsof haar gedachten ergens anders zijn. Haar hoofd is namelijk bij gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, waar ze zelf allerlei verschrikkingen heeft meegemaakt. Het eten van de soldaten, het doen van spellen tussen de trainingen door, de schimmel aan de voeten en de pistolen die worden afgevuurd. Allemaal zijn het triggers die Claire terughalen naar herinneringen die ze zelf waarschijnlijk ver weg had gestopt.

Zo herinnert ze zich plotseling nog de voorlichting die ze aan soldaten heeft gegeven over het ontstaan van loopgraafvoeten, de rantsoenen waar de soldaten genoegen mee moesten nemen en een aanval die Claire zelf maar net overleefd heeft. Nog hoort ze de soldaat om zijn moeder schreeuwen. En met een nieuwe oorlog in het vooruitzicht zijn dit precies de dingen die ook deze mannen te wachten staan. Zo ook Jamie? Is Claire klaar dit nog een keer mee te maken? Beetje bij beetje begint iedereen te realiseren dat een oorlog inderdaad op handen is.

Dat Claire PTSS doormaakt, is erg belangrijk. Nadat ze een kind heeft verloren, is ze een andere Claire. Haar zelfvertrouwen is geschaad. Ik had altijd het gevoel dat Claire een heel hoopvol karakter is en dat ze daarom alles zo goed kon doorstaan. Ze geloofde dat alles uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht zou komen. Maar ook dat geloof is geschaad.

Als we Claire voor het eerst zien, is het het einde van de oorlog. We zien haar feestvieren en vertrekken naar Schotland. We zagen al wel hoe Frank moest dealen met de effecten van de oorlog, maar Claire was zijn trofee. Ik denk niet dat ze zichzelf ooit de tijd heeft gegeven om te bedenken wat het is dat ze opnieuw in gaat stappen. Ze heeft eerder al verschrikkelijke dingen gezien. Tot nu toe werd er voornamelijk veel gepraat over oorlog. Maar nu wordt ze teruggebracht naar de realiteit en gaat ze er met open ogen in. Dit is wat hen te wachten staat.

– Caitriona Balfe


Jamie kan zich maar één ding indenken en dat is zijn vrouw naar huis sturen. Op Lallybroch zal ze veilig zijn, veilig voor het geweld dat de oorlog met zich mee brengt, maar ook veilig van trauma’s. Uiteraard laat Claire zich niet zomaar wegsturen. Als ze alleen zou zijn, zou ze zich gevangen voelen in onmacht, zoals een Dragonfly in Amber. Jamie en Claire kunnen niet zonder elkaar.

Dat blijkt ook maar weer wanneer opnieuw een man het kamp binnen weet te komen. De jongen probeert de roodharige Schot, die hij herkent als Red Jamie, de keel door te snijden, maar gelukkig Jamie is hem te snel af. De jongen blijkt een Britse spion, genaamd William Grey, die komt inschatten hoe groot de strijdkrachten van het Schotse leger zijn. Grey is echter niet van plan verdere informatie te verstrekken, maar bereid te sterven voor de zaak.
Een nobele en loyale Britse onderdaan, moet Claire gedacht hebben op het moment dat ze haar fantastisch sluwe plan in werking stelt. Met haar meest Britse accent doet Claire net alsof ze de gevangene van Jamie is, waarna de mannen daar omheen voorzichtig beginnen te gniffelen om de manier waarop de twee geliefden met elkaar beginnen de worstelen. Maar het plan werkt!

Als Jamie dreigt haar voor de groep te verkrachten en met zijn mannen te delen, breekt Grey. Hij bekend waar de Britten zich opgehouden hebben en met hoeveel ze precies zijn. Als dank voor zijn informatie laat Jamie de jongen gaan, een eer die Grey nu ook aan Jamie verschuldigd is. En hoewel dit een klein detail in de aflevering lijkt te zijn, zal dit nog grotere gevolgen hebben voor verdere verhaallijnen.

Voor nu heeft Jamie zijn ogen gezet op het Britse leger. Samen met zijn mannen duikt hij ’s nachts stiekem het kamp in om de paarden het bos in te leiden en de karren onklaar te maken. Met deze kleine overwinning voelt Jamie dat zijn mannen toe zijn aan de volgende stap. Op naar het leger van Charles Stuart! Nog één keer kijken Jamie en Claire elkaar aan. Eenmaal daar zal er geen weg meer terug zijn. Dit is echter de weg die ze inmiddels gekozen hebben. Je suis prêst.


Bron foto’s: Outlander-Online en FarFarAway

Reacties

0
0