Wat kunnen we verwachten in Outlander aflevering 302 – Surrender?

Datum: 2017-09-18 12:11:54
21
0
  

Verborgen in een geïsoleerde grot leeft Jamie een eenzaam leven totdat Lallybroch wordt bedreigd door een groep Redcoats die op zoek zijn naar een Jacobite verrader, genaamd Red Jamie. Ondertussen in Boston proberen Claire en Frank samen te leven in een huwelijk dat achtervolgd wordt door de geest van Jamie’s liefde.

Dat is de synopsis van deze tweede aflevering uit het derde seizoen, Surrender, zoals Starz deze heeft gepubliceerd. Duidelijk wordt dat we dus direct oppakken waar we de vorige aflevering zijn achtergelaten. Claire en Frank hebben de goede hoop een gelukkig gezin te vormen nu Brianna net is geboren, terwijl Jamie zich schuilhoudt in zijn familiehuis Lallybroch. Die arme man is net ontsnapt aan de Redcoats, maar is zijn leven nog steeds niet veilig. Ik vraag me af of hij zich nog een leven kan herinneren wanneer er geen prijs op zijn hoofd stond.

Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen met woorden, aangezien Starz verschillende sneak peeks van de aflevering naar buiten heeft gebracht. Zoals gebruikelijk hoort daarbij ook een wekelijkse algemene vooruitblik met korte shots van de volgende aflevering. Ze willen er natuurlijk wel voor zorgen dat we volgende week weer gaan kijken. Hoewel de kijkcijfers voor de première hoger waren dan gemiddeld vorig seizoen, had dit er vooral mee te maken dat gedurende het tweede seizoen steeds meer kijkers afhaakten. Starz zal dat voor dit seizoen zo veel mogelijk willen voorkomen door de buzz levendig te houden onder fans. We kunnen er dus op rekenen dat er elke week weer veel publiciteit zal zijn en fragmenten zullen worden vrijgegeven die door fans op social media met elkaar kunnen worden gedeeld. Dat vinden wij gelukkig helemaal niet erg!Het eenzame leven van Jamie

How long has it been since you’ve lain with a woman Jamie? horen we Jenny vragen aan haar broer in deze eerste teaser. Dat willen we helemaal niet weten! Volgens Jenny heeft het verdriet van Jamie nu wel lang genoeg geduurd en is het hoog tijd voor een volgende vrouw. Natuurlijk willen we Jamie ook wel gelukkig zien, maar dan het liefst met Claire! Wetende dat Claire pas na twintig jaar de reis terug naar de achttiende eeuw zal maken, duurt het voor Jamie op dat moment dus nog veertien jaar voordat hij zijn eerste vrouw weer terug in zijn leven zal hebben. Betekent dit dat hij in die tussentijd met een andere vrouw zijn bed zal delen?

Nouja, bed. Misschien kunnen we beter zeggen, grot. Terwijl Jenny nog een baby heeft gekregen -de hoeveelste is dat inmiddels wel niet?- moet Jamie in zijn eentje in een grot schuilen voor de Redcoats met als enige gezelschap Fergus die zo af en toe even zijn grote voorbeeld komt bezoeken. Het is vertederend om Jamie met baby Ian te zien, denkende aan de baby die hij nooit vast heeft kunnen houden. Wat zou hij er voor over hebben om Brianna in zijn armen te kunnen houden. Jenny vindt het maar zonde dat hij nooit een kind heeft kunnen krijgen om zijn herinnering levend te kunnen houden wanneer hij er zelf niet meer is, hij zou opnieuw moeten trouwen! Is dit een voorbode van meer liefde voor Jamie? There’s still time. Later in de teaser is te zien dat Jenny haar plan om Jamie Claire te laten vergeten in werking heeft gezet.


De gelukkige huisvrouw

Ondertussen probeert Frank de rol op te pakken die Jamie tweehonderd jaar in het verleden niet kan oppakken. Come to daddy, zegt Frank terwijl hij de kleine Brianna in zijn armen neemt. Claire en Frank vieren samen de prestaties van hun meisje, maar echt helemaal gemakkelijk voelen ze zich er niet bij. Heel even kijken Frank en Claire intens gelukkig naar elkaar, alsof het echt het nieuwe begin is waar ze in het ziekenhuis over sproken. Brianna kan zich al helemaal zelf omdraaien in haar box, terwijl ze dat volgens de dokter pas over een maand zou moeten kunnen. Such a clever girl. Al snel pakt Claire de baby van Frank weer over alsof ze wil zeggen, ‘Dat heeft ze in ieder geval niet van jou.’ Dat moet pijn doen.

Die pijn tussen Claire en Frank blijft voortduren. Claire, when I’m with you, I’m with you. But you’re with him. In bed ziet Claire Jamie naast zich liggen in plaats van Frank, dus helemaal ongelijk heeft hij niet. Claire kan het verleden nog niet kwijtraken en zal net als in de vorige aflevering nog niet aangeraakt willen worden door Frank. Eerder kon ze nog haar zwangerschap gebruiken om seks met Frank te vermijden, maar zal dat nu ook nog lukken? Ook Frank heeft de intimiteit nodig waarvan Jenny Jamie probeert te overtuigen.Zoektocht naar de Dunbonnet

In Lallybroch lopen de spanningen ondertussen hoog op wanneer de Redcoats langskomen op zoek naar de ‘Dunbonnet’, de rode Jamie die zich in een grot schuilhoudt ergens op het terrein van Lallybroch. Ian zegt natuurlijk dat hij van niets weet, hij zal nooit zomaar zijn schoonbroer slash beste vriend opgeven. Tijdens deze scène zien we kort Fergus even langskomen, die het tafereel tussen Ian en de Redcoats gadeslaat. Hij is dus veilig weten terug te keren naar Lallybroch, zoals hij in de aflevering Dragonfly in Amber opgedragen kreeg. Hiervan zagen we al wel een kleine bevestiging toen Claire de akte van overdracht van Lallybroch vond in de twintigste eeuw.

De Britse commandant herinnert Ian en Jenny er nog even aan dat eenieder die een verrader probeert te helpen, zelf ook een verrader is en zal worden opgehangen zoals de wet dat voorschrijft. Misschien een gedachte om even in het achterhoofd te houden, aangezien we Jamie in een eerdere teaser gevangen zagen worden. Het leek daarbij of Jenny haar broer had verraden, maar door de manier waarop ze in deze scène tegen de Redcoat spreekt, lijkt het alsof ze dat nooit zou doen. Misschien enkel als haar kinderen in gevaar dreigen te komen.


Reacties

21
0