Wat is het gevolg van castingnieuws op het verhaal van Murtagh?

Datum: 2020-02-04 13:17:31
0
0
  

Bij de komst van een nieuw seizoen blijft altijd de vraag wat de makers van Outlander dit keer voor ons in petto hebben. Zelfs als je de boeken van schrijfster Diana Gabaldon hebt gelezen. Sommige verhaallijnen blijken namelijk te lastig of zelfs saai om naar het televisiescherm te vertalen. Bij elke boekadaptatie blijft het de vraag wat het beste is voor het medium televisie.

Uit het verleden is bijvoorbeeld gebleken dat crewleden bij het adaptatieproces ook rekening houden met de populariteit van een personage en acteur. Iets wat als schrijfster uiteraard niet mogelijk is. Met name het personage van Murtagh Fitzgibbons blijft voor ons een grote gok. In de boeken is de peetvader van Jamie al tijdens de Battle of Culloden gesneuveld. Maar acteur Duncan Lacroix zette zo’n overtuigende Murtagh neer, dat de schrijvers van de televisieserie hem in leven hebben gehouden. Het is de vraag welke kant zijn verhaallijn nu precies op zal gaan?Duncan en Murtagh

De meest populaire theorie is dat Murtagh de verhaallijn van Duncan Innes overneemt -oké, hier wordt het een beetje verwarrend omdat zowel een personage als een acteur Duncan heten. In het boek van Gabaldon is Duncan een man met wie Jamie gevangen zit na de Battle of Culloden in Ardsmuir Prison. Jamie herkent hem in Edinburgh en ze krijgen een goede band, die zich vervolgens ook in Amerika voortzet. Duncan is een wat oudere man, die in de nieuwe wereld verliefd wordt op tante Jocasta en uiteindelijk met haar trouwt (al verloopt deze bruiloft niet zonder de nodige problemen).

En dit klinkt natuurlijk wel heel bekend. Duncan is in de televisieserie nog nergens te bekennen en is het juist Murtagh die het bed met Jocasta deelt. Zij kennen elkaar nog van vroeger van Castle Leoch, iets wat in het verhaal heel aannemelijk is. Eerder speculeerden we dan ook al of er een bruiloft op komst zou kunnen zijn tussen Murtagh en Jocasta. Enig probleem hierbij is… In het nieuwe seizoen maakt Duncan dan eindelijk zijn entree…

In castingaankondigingen is namelijk bekend gemaakt dat het personage van Duncan is gecast voor het vijfde seizoen. Duncan zal gespeeld worden door Alistair Findlay, die deze rol al aan zijn officiële cv heeft toegevoegd. Findlay is als acteur te boeken voor rollen in de leeftijd tussen 67-74 jaar, heeft grijs haar en een Britse nationaliteit.Zou dit betekenen dat Murtagh en Jocasta niet hun lang en gelukkig einde zullen hebben? Nu Murtagh gezocht wordt door de autoriteiten, leek het ook al een moeilijke relatie te gaan worden. Zou Jocasta haar landgoed en erfenis op het spel zetten voor een liefdesrelatie met Murtagh? Als echte MacKenzie lijkt die kans misschien wat klein. Jocasta heeft een man nodig die met haar de plantage runt, en dat kan Murtagh moeilijk doen als hij ondergedoken zit. Is Duncan Innes de man die in zijn voetsporen kan stappen? In een interview maakte actrice Maria Doyle-Kennedy al bekend dat Jocasta dit nieuwe seizoen meerdere relaties zou hebben.

Ander castingnieuws

Met de uitbreiding van Fraser’s Ridge is het niet heel vreemd dat we ook komend seizoen nog weer nieuwe gezichten zullen gaan zien. Claire en Jamie leren de nieuwe wereld waarin zij hun huis hebben gebouwd steeds beter kennen, dus ook de mensen die het land bewonen. Er is dus nog veel meer castingnieuws!

Phillip Wylie zal ook in het vijfde seizoen weer te zien zijn, die opnieuw gespeeld wordt door Chris Donald. Phillip was in de eerste aflevering van het vierde seizoen kort te zien in de dinerscène waar Jamie en Claire hun edelsteen proberen te verkopen. Het personage van Wylie wordt als volgt omschreven:

Phillip, die jong en rijk is, is ijdel en snel vatbaar voor overdaad. Hij wil zijn rijkdom laten zien door zowel zijn persoonlijke mode als zeer gewaardeerde paarden. Zoals de meeste van zijn tijdgenoten, zal hij zijn trots niet laten beschadigen zonder verdere vergelding. Claire beschrijft hem als een echte pronker, iemand die meegaat met de laatste pruikenmode. Onder alle poeder op zijn gezicht, ziet Claire echter een knap gezicht en een slim brein.
Actrice Bronwyn James zal de rol van Fanny Beardsley spelen in het vijfde seizoen. Voor sommigen wellicht een bekend gezicht, aangezien Bronwyn eerder al te zien was in onder andere Harlots, Call the Midwife en The End of the F*cking World. Fanny komt in het vijfde seizoen met Jamie en Claire in contact en wordt als volgt omschreven:

Fanny is een stevige vrouw met een mollig gezicht en bruin golvend haar. Als gevolg van het misbruik in haar huwelijk heeft ze een kreupel been, een klein litteken door haar bovenlip en wenkbrauw, en afgebroken voortanden waardoor ze licht slist.
De tweeling Josiah en Keziah Beardsley zijn identiek en worden door één en dezelfde acteur gespeeld, Paul Gorman. De jongens Beardsley zijn zeer bekwame jagers en een beetje wild, omdat ze het grootste deel van hun leven in de wildernis hebben geleefd en voor zichzelf hebben moeten zorgen. Inmiddels zijn ze door Aaron en Fanny Beardsley in huis genomen.

Naast de familie Beardsley zijn ook Isaiah Morton en de familie Brown toegevoegd aan de cast van het vijfde seizoen. Isaiah (Jon Tarcy) is een man die een relatie krijgt met Alicia Brown (Anna Burnett) terwijl hij eigenlijk getrouwd is met iemand anders. Lionel Brown (Ned Dennehy) is de vader van Alicia en Richard Brown (Chris Larkin) haar oom. En deze twee mannen zijn het niet zo eens met de beslissingen die Alicia in haar leven maakt.
Bron foto’s: FarFarAway en Starz

Reacties

0
0