Waar zijn Brianna, Roger en Jemmy terecht gekomen?

Datum: 2020-05-07 12:52:25
1
0
  

De nieuwste aflevering Journeycake, geschreven door Diana Gabaldon, gaf ons een twist die zelfs boeklezers niet aan hadden zien komen. Brianna, Roger en kleine Jeremiah zijn gezamenlijk naar de stenen afgereisd om terug te gaan naar de hun vertrouwde leven in de 20e-eeuw. Eigenlijk al sinds het moment dat Roger achter Brianna aan is gegaan, is het zijn doel geweest om terug te gaan naar de toekomst. Hij wilde Brianna enkel terughalen, maar heeft daarbij zoveel obstakels moeten overwinnen, dat het steeds lastiger werd om die reis terug ook daadwerkelijk te maken. Hij is door zijn schoonvader in elkaar geslagen, aan de Mohawk verkocht, geruild voor Young Ian en uiteindelijk opgehangen. Iedere keer vocht hij zijn weg terug naar Brianna om samen met haar een leven op te kunnen bouwen, maar wel het liefst in de veilige omgeving van de 20e-eeuw.

Met de bekendmaking dat ook Jemmy over de vaardigheid beschikt om door de tijd te reizen, was de keuze voor Roger dan ook snel gemaakt: We gaan terug naar de toekomst! Hoewel het voor Brianna een stuk lastiger was om afscheid te nemen van haar moeder en de vader die ze eigenlijk pas net echt leerde kennen, heeft ze toch ingestemd met het verzoek van haar man. Ook zij had inmiddels wel door hoe moeilijk Roger het had in deze eeuw. Met een gebrek aan vaardigheden als schieten, jagen en vechten was hij niet echt compatibel met een leven in deze tijd. Roger hoort thuis als professor aan de Universiteit, naast Brianna en hun zoon Jemmy.

Na emotioneel afscheid van iedereen te hebben genomen, reizen Brianna, Roger en Jeremiah samen met Young Ian af naar de stenen die Roger eerder tijdens zijn reis met de Mohawk al was tegengekomen. De edelstenen van Bonnet vormen daarbij een belangrijk element om de reis door de tijd te kunnen maken. Vastgebonden met een stuk touw om bij elkaar te blijven, leggen ze gezamenlijk hun handen op de steen, terwijl Young Ian op een afstand staat toe te kijken. Als hij even zijn ogen sluit en ze vervolgens weer open doet, is de familie MacKenzie verdwenen. In een poging zelf ook terug door de tijd te kunnen reizen, legt Ian zijn handen zelf ook nog op de steen. Maar helaas geen succes…

Tot dan toe lijkt alles goed te zijn gegaan, totdat Brianna en Roger om zich heen kijken om te zien waar ze terecht zijn gekomen. Verbaasd kijken ze om zich heen, terwijl Jeremiah in enthousiasme wegrent in de richting van een nog onbekende voetstap. “What the devil?” Hun reactie verhuld dat er iets niet helemaal goed is gegaan. Het goede nieuws: ze zijn allemaal op dezelfde plek terecht gekomen. De vraag is alleen: waar en wanneer precies?!Online wordt hevig gespeculeerd over het tijdreizen van het gezin. Want hoewel we in het verleden vaak hebben kunnen vertrouwen op verhaallijn van de boekenreeks, is deze scène geen onderdeel van het boek waarop dit seizoen gebaseerd is. Het is namelijk pas aan het eind van het volgende deel, A Breath of Snow and Ashes, dat Brianna en Roger noodgedwongen de beslissing maken om terug te keren naar hun eigen tijd. Het zijn dan niet zozeer de verschrikkingen uit de 18e-eeuw die hun doen beslissen om naar de toekomst te gaan, maar de hartafwijking van hun dochter Amanda. Hoewel Claire een fantastische chirurg is, beschikt ze in de 18e-eeuw niet over de juiste middelen om het leven van haar kleindochter te redden. Teruggaan naar de 20e-eeuw is vervolgens hun enige optie.

Hopelijk krijgen we in de volgende en tevens laatste aflevering van dit seizoen antwoord op de vraag waar en wanneer Brianna, Roger en Jemmy precies terecht zijn gekomen. Maar laten we voor nu eens kijken naar de verschillende scenario’s.


Ze zijn terug bij Young Ian in de 18e-eeuw

Eén van de scenario’s die online veel geopperd wordt, is dat het gezin terug is bij Young Ian in de 18e-eeuw. Het tijdreizen zou namelijk mislukt zijn doordat zij geen banden meer hebben in de 20e-eeuw. Eerder in de aflevering horen we zowel Brianna als Roger namelijk nog zeggen dat ze geen levende familieleden meer hebben. Geen levende ouders meer en zelfs geen levende opa’s en oma’s. Het lukte Claire altijd om door de tijd te reizen, door de reis naar iemand toe af te leggen. De ene keer was het Frank en de andere keer Jamie die haar hielp om naar de juiste tijd toe te reizen. Kleine Jemmy is bovendien helemaal niet bekend met het leven van de 20e-eeuw en zou daardoor niet af kunnen reizen naar een tijd die hij niet kent.

Een tegenargument dat je hiervoor zou kunnen noemen, is dat Claire in eerste instantie ook niemand uit de 18e-eeuw kende toen ze voor het eerst door de stenen van Craigh na Dun ging. Maar misschien had het lot voor haar dan weer besloten dat ze de liefde van haar leven moest ontmoeten. Jemmy lijkt in deze scène naar iets toe te rennen dat hij kent, wellicht een persoon of een object. Het lijkt vreemd als het hierbij gaat om Young Ian, aangezien in het script van Gabaldon staat geschreven dat hij nog tot zonsondergang bij de steen is gebleven om te checken of alles goed is gegaan. En daar zijn ze in ieder geval niet teruggekomen. Jemmy moet dus iets of iemand anders zien waar hij enthousiast naartoe rent.

Waarom zou je bovendien een hele aflevering besteden aan het nemen van afscheid als dit niet daadwerkelijk een afscheid blijkt te zijn? Jamie heeft zelfs de moeite genomen om Brianna over William te vertellen, iets dat eigenlijk pas in het zesde boek gebeurt als Brianna rechtstreeks contact heeft met haar halfbroer. Als ze volgend seizoen nogmaals zou moeten vertrekken, kan opnieuw een hele aflevering besteed worden aan dit afscheid. En daar hebben ze heel eerlijk gezegd gewoon de tijd niet voor als we kijken naar de hoeveelheid afleveringen beschikbaar in een seizoen.


Ze zijn op een andere locatie in de 18e-eeuw

Ook dit is een optie die online veel wordt genoemd. Zo zouden Brianna, Roger en Jemmy niet door de tijd zijn gereisd, maar naar een andere locatie. Tot nu toe is iedereen namelijk door de tijd gereisd via Craigh na Dun. Wellicht werkt deze steen wel anders dan die in Schotland en is het mogelijk naar een andere locatie te gaan in dezelfde tijd? Maar ook dan is de vraag, wat zou Jemmy in deze locatie kunnen herkennen?

In de boeken van Diana Gabaldon blijkt in ieder geval dat het niet mogelijk is om via de stenen naar een andere locatie af te reizen. Je reist enkel door de tijd, en komt daarbij altijd op dezelfde plek terecht. Het zou in ieder geval een grote afwijking zijn ten opzichte van de verhaallijn in de boeken waarop deze televisieserie is gebaseerd. En dan is deze aflevering nog wel geschreven door Diana Gabaldon ‘herself’.


Ze zijn verder terug in de tijd

Dit zou vooral moeten blijken uit het feit dat de steen waardoor de familie zojuist gereisd is, op de achtergrond niet meer te zien is. De grote staande steen heeft plaatsgemaakt voor een hoopje stenen omringd door een heleboel bomen, die weer een beetje doen denken aan de stenen cirkel in de opening van het vierde seizoen gemaakt door inwoners nog veel langer geleden. Velen hopen op een prehistorische verhaallijn met hier en daar een dinosaurus.

Dat zou natuurlijk heel fascinerend kunnen zijn een hele nieuwe dimensie kunnen geven aan Outlander. Al denk ik dat de reactie van Brianna en Roger iets meer geschrokken zou zijn dan hun verbaasde blikken nu. En zou Jemmy enthousiast op een dinosaurus af kunnen rennen? Het blijft een heel grappig idee, maar tegelijkertijd zeer onwaarschijnlijk. Bovendien denk ik niet dat de productie om dit moment over het budget beschikt om dinosaurussen in visual effects mogelijk te maken.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze niet honderden of duizenden jaren verder terug in de tijd zijn gereisd, maar slechts enkele weken. Al wordt uit de dialoog tussen Claire, Brianna en Young Ian eerder deze aflevering duidelijk dat ook deze optie van tafel is. Hoewel deze scène de aflevering niet in zijn geheel heeft gehaald, is in het script te lezen dat het volgens Claire en Brianna niet mogelijk is om twee keer op dezelfde plek te zijn. Je kunt dus niet een eerder moment uit je eigen leven opzoeken.Ze zijn in de toekomst van de 18e-eeuw

Dit is natuurlijk ook nog een mogelijkheid. Brianna, Roger en Jeremiah zijn nog steeds op dezelfde plek in Amerika, maar dan enkele weken tot maanden of jaren later. Wellicht dat ze iemand uit hun eigen familie toevallig op dezelfde plek tegenkomen. Sommigen stellen hierbij dat het Claire zou kunnen zijn, die ontvoerd is door de gebroeders Brown. Al lijkt dit ook wat onwaarschijnlijk, aangezien de steen op ruim twee weken reisafstand van Fraser’s Ridge vandaan staat. Dat zou betekenen dat het Jamie nog niet is gelukt om zijn vrouw binnen twee weken te redden uit handen van deze broers en hun groep bandieten.

Het zou natuurlijk wel mogelijk zijn dat ze op een moment in tijd terecht gekomen zijn waarop één van hun familieleden hulp nodig heeft. Misschien Claire of Jamie die in de buurt van de steen in de problemen is gekomen. Brianna, Roger en Jemmy zouden dan juist naar dat moment getrokken kunnen worden. Want hé, niemand weet hoe tijdreizen precies werkt… Misschien wel enkele jaren verder bij een brandend huis zoals aangegeven in het overlijdensbericht dat Brianna van haar ouders heeft gevonden.


Ze zijn aangekomen in de 20e-eeuw

Hoewel hierbij niet helemaal duidelijk is wat er dan precies mis zou kunnen zijn gegaan, is dit een ander scenario om rekening mee te houden. Brianna, Roger en Jemmy zouden net zoals in het zesde boek van Gabaldon terecht zijn gekomen in de jaren ’70 van de 20e-eeuw. Wellicht dat Brianna zelfs al wel zwanger is van Amanda, maar er op dit moment al genoeg redenen waren voor de familie MacKenzie om uit de 18e-eeuw te vertrekken. Waarom zouden ze namelijk wachten als ze weten dat Jeremiah tijd kan reizen en er al zo veel redenen zijn om te gaan? Ook zouden de schrijvers van de televisieserie hiermee het dichtst bij de boeken blijven.

Maar wat zou dan datgene zijn dat hen zo doet verbazen? Misschien is het de nabijheid van andere mensen, die zien hoe drie mensen uit het niets tevoorschijn komen. Dat zou voor best wat problemen kunnen zorgen. Probeer dat maar eens uit te leggen zonder dat je het onderwerp wordt voor medische onderzoeken. Zo makkelijk als Claire er ooit vanaf is gekomen met het ‘ontvoerd zijn door de feeën’, is het voor de familie MacKenzie wellicht niet. Het is namelijk onduidelijk hoe de omgeving van Fraser’s Ridge er in de 20e-eeuw uitziet. Amerika is veel dichter bevolkt en de kans dat er mensen nabij zijn, is dan ook groter. Eerder waren Brianna en Roger nog in de omgeving voor het Schotse festival. Het zou kunnen zijn dat Jemmy een auto herkent, aangezien zijn vader deze voor hem nagemaakt had in de 18e-eeuw.

Een mogelijkheid binnen dit scenario is nog dat het drietal verder in de toekomst terecht is gekomen. Wellicht in de jaren ’80, ’90 of zelfs de huidige tijd? De synopsis van de volgende aflevering leert ons in ieder geval dat meer onthuld zal worden van de situatie waarin Brianna en Roger zich nu bevinden. Gelukkig is dit dus nog niet het einde van hun verhaallijn voor dit seizoen. Al zeggen ingewijden wel dat dit seizoen zal eindigen met een cliffhanger… We gaan het zien!


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

1
0