Vrouwen zijn de baas in nieuwe beelden Outlander seizoen 5

Datum: 2020-02-12 13:27:28
2
0
  

In een interview met The Hollywood Reporter werd vorig jaar gevraagd naar de visie van de nieuwe CEO van Starz, Jeffrey Hirsch. Hij nam in 2019 het stokje over van Jon Feltheimer, die op zijn beurt de taak weer overnam van CEO Chris Albrecht. Wilde Albrecht de nadruk in zijn programmering nog leggen op originele content waarmee Starz kon concurreren met andere distributieplatforms, wilde Feltheimer de focus leggen op het distribueren van bestaande content.

Met Hirsch aan de top werd deze visie herschreven. Met de opkomst van nieuwe, meer populaire on-demand platforms had Starz het namelijk behoorlijk zwaar. Mensen werden ontslagen en Starz (als dochterbedrijf van Lionsgate) zag zich genoodzaakt zijn strategie opnieuw aan te passen.

In het interview maakte Hirsch bekend zijn focus nu met name te willen leggen op de ‘premium vrouw’, die in zijn woorden omschreven wordt als: “De oudere vrouw, die erg houdt van geschreven drama en historische verhalen met sterke vrouwelijke figuren.” Volgens Hirsch zijn deze vrouwen het meest loyaal aan de serie, zijn ze bereidt meer geld uit te geven en zorgen ze er vervolgens voor dat ook de man gaat meekijken. Zo ging Hirsch nog verder:

Outlander is zo succesvol, omdat een vrouwelijke chirurg de hoofdrol speelt. Vrouwen vinden het leuk dat ze terug in de tijd gaat, maar er is ook nog een andere kant… Het oog wil ook wat en er is genoeg ‘eye candy’ voor dat publiek, vrouwen vinden het namelijk leuk als hij [Sam Heughan] zijn shirt uit doet. Daar moet je echt op bedacht zijn. Je moet goed naar de content kijken en bedenken of het voor vrouwen is of niet. En dat is niet makkelijk.

En laten we het voorzichtig brengen, hier werd niet bepaald positief op gereageerd. Fans, filmcritici en ook schrijfster Diana Gabaldon reageerden dat de fans niet tot deze ‘premium’ vrouw kunnen worden gereduceerd. Laat staan dat Sam Heughan als acteur tot enkel het niveau ‘eye candy’ wordt verlaagd.

Met de nieuwste teaser voor het vijfde seizoen van Outlander, lijkt echter duidelijk te worden waar Hirsch in dit interview op doelt. In deze beelden zijn het namelijk de vrouwen van Outlander die de dienst uitmaken in Fraser’s Ridge.Caitriona Balfe speelt met de rol van Claire een zelfstandige, wijze en professionele vrouw, die als chirurg iedereen in Fraser’s Ridge in leven probeert te houden. Als chirurg heeft ze in de 20e-eeuw de eed van Hippocrates afgelegd, een eed die ze heel erg serieus neemt. Ze verliest niet snel een patiënt en is dat ook niet van plan in de 18e-eeuw te laten gebeuren. In het koloniaal Amerika moet ze het echter stellen met de hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Met moderne apparatuur en medicijnen zal het vaak veel gemakkelijker zijn geweest om iemand te genezen.

In de nieuwe beelden zien we dat Claire zich hierdoor niet zomaar laat afschrikken. Ze legt het concept van ‘tijd’ eigenlijk naast zich neer en besluit zich niets aan te trekken van de beperkte kennis van de geneeskunde in de 18e-eeuw. Claire begint met het ontwikkelen van eigen medicijnen en stelt diagnoses die in die tijd nog niet bekend waren. Hierdoor kan ze het nog behoorlijk moeilijk krijgen met de normen en waarden van de tijd waarin ze nu leeft.Net als Hirsch beschreef, zien we Claire dus optreden als daadkrachtige vrouw. Een vrouw die volgens hem de vrouwen van nu zeer zal aanspreken en tot loyale fans van de televisieserie zal maken. Maar zitten we echt op een koppige Claire te wachten die zich door niemand en niets laat tegenhouden?

“I’am not the meek and obedient type,” zijn de woorden van Claire. En dat is helemaal prima. Dat is hoe Claire ook in de boeken is geschreven, dat is de Claire van wie we als personage houden. Maar deze koppige kant heeft haar ook vaak genoeg in de problemen gebracht. Vooral als Claire daarmee overgaat in domme, radicale acties waarmee het leven van haar geliefden juist gevaar loopt. Is dit nu ook wat we dit komend seizoen kunnen verwachten?

In afgelopen seizoenen ontbrak het hierbij dan aan intelligentie. Waar is de Claire die tactisch weet te handelen? Waar is de Claire die samen met Jamie een team vormt? In de nieuwe beelden zien we dat Claire nu de hulp vraagt aan de andere vrouwen in Fraser’s Ridge, Brianna en Marsali. Op die manier is niet alleen Claire de krachtige vrouw in de televisieserie, maar worden ook Brianna en Marsali tot dit niveau gebracht. Het zijn vrouwen die overduidelijk risico’s durven te nemen, daadkrachtig zijn en zich niet door mannen laten tegenhouden.

Maar waar is Jamie? En begrijp me niet verkeerd. Het is goed om daadkrachtige vrouwen te zien op televisie. Het is goed hoe ook de cast en crew aandacht besteden aan de emancipatie van de vrouw. De vrouw kan net zo goed achter de camera staan als de man, hoewel de Oscars ook dit jaar weer anders deden geloven. Maar het is typerend voor de nieuwe visie van Starz hoe dit nieuwe seizoen onder de aandacht wordt gebracht. Het zijn deze daadkrachtige vrouwen die het publiek moeten overhalen om naar het vijfde seizoen te gaan kijken.In de boeken van Diana Gabaldon staan mannen en vrouwen juist gelijk aan elkaar, zelfs in een tijd waarin dit absoluut niet gebruikelijk is. In de teaser zien we bijvoorbeeld hoe Claire een lichaam aan het ontleden is, een stuk uit het verhaal dat rechtstreeks uit het boek van Diana Gabaldon lijkt te komen. Hierbij probeert Claire namelijk de doodsoorzaak van iemand te achterhalen, van wie ze het vermoeden heeft vergiftigd te zijn. Ontleding was in die tijd echter verboden. Op die manier was het lichaam namelijk niet meer intact om na de verrijzenis van Jezus weer uit het graf op te kunnen staan.

In de boeken is het echter Jamie die hiermee helpt. De ontleding gebeurt ’s nachts, stiekem in een schuur bij River Run. Jamie houdt daarbij de lantaarn vast, terwijl hij moeite doet om deze toch wel verontrustende gebeurtenis bij te blijven. Hij ziet echter ook het belang in van deze ontleding. Als hij daadwerkelijk vergiftigd is, moeten ze uitzoeken hoe of wat er precies is gebeurd. Daarnaast ziet Claire het als een soort plicht om de doodsoorzaak te achterhalen, en wee de man die haar van dit idee af probeert te helpen.

Het is een heel krachtig stuk uit het boek, iets wat veel spanning met zich meebrengt en laat zien hoe evenwichtig de relatie tussen de hoofdpersonen is. Claire en Jamie doen het in ieder geval samen. In dit geval is het Marsali die de functie van Jamie overneemt, met als doel haar personage ook tot daadkrachtige vrouw te kunnen bestempelen. Claire ziet hoe handig ze is met het ontleden van het varken en ziet in haar een goede hulp om dit ook op een mens toe te passen. Vervolgens is het ook Brianna die klaar is voor haar taken als sterke vrouw in Fraser’s Ridge.En hé, misschien zit Jamie toevallig niet in deze beelden en is hij er wel daadwerkelijk bij. En hé, misschien is er later in het seizoen nog een vergelijkbare scène met die uit de schuur. Toch lijkt de waarschijnlijkheid van twee ontledingen dit seizoen mij niet erg groot. We weten dat we veel van Claire als chirurg zullen kunnen genieten, maar er zijn nog zoveel andere verhalen te vertellen dit seizoen. Het boek waarop dit seizoen gebaseerd is, The Fiery Cross, telt maar liefst ruim 1400 pagina’s. Een verhaal dat dit vijfde seizoen in slechts 12 afleveringen vertelt moet worden.

Een daadkrachtige Claire, die nergens bang voor is en zich niet zomaar laat tegenhouden, is zeker geen straf. Maar laten we in ieder geval dan hopen dat Jamie dit seizoen niet wordt gereduceerd tot ‘eye candy’. Dan kunnen we hopelijk weer genieten van opnieuw een prachtig seizoen.


Bron foto’s: Outlander TV News

Reacties

2
0