Vijf dingen die je misschien gemist hebt in de trailer van Outlander seizoen 5

Datum: 2020-02-05 18:41:27
0
0
  

Eén ding dat zeker is, het vijfde seizoen van Outlander draait allemaal om ‘thuis’ en ‘familie’. Het zijn concepten waar Jamie Fraser eigenlijk al zijn hele leven naar heeft verlangd, maar nooit echt verwacht had uiteindelijk te bereiken. Een groot deel van zijn leven is hij een gezocht man geweest, op de vlucht voor de autoriteiten. Oorlogen maakten vervolgens een einde aan zijn relatie met Claire en zijn kans op het hebben van een familie. Vele jaren later, jaren op de vlucht en in gevangenschap, is de kans op een thuis en een familie eindelijk daar. Maar ook nu vormen donkere wolken zich boven deze mogelijkheid.

Fraser’s Ridge is een plek geworden waar Jamie en Claire eindelijk de kans hadden om samen een thuis te maken. En met de komst van dochter Brianna, die nu samen met Roger en baby Jemmy een eigen gezinnetje vormt, leek het concept van een familie eindelijk waarheid te worden. Het was voor hen een veilige plek, weg van al het onheil dat hen in Schotland steeds leek te achtervolgen. Maar helaas… Ook dit vijfde seizoen zullen allerlei nieuwe gevaren hun geluk bedreigen.

Uit de nieuwste trailer van het komend seizoen blijkt de toekomst van zijn familie en thuis op het spel te staan, een toekomst waar Jamie dit seizoen hard voor zal moeten vechten. Eén ding is zeker: Claire zal Jamie nooit meer verlaten. Maar hoe zit het met de rest van de familieleden? En de dreiging van de komende Amerikaanse Revolutie? Laten we dieper in de trailer duiken en bekijken wat je wellicht gemist hebt.
1. De emotionele achtbaan van Roger en Brianna

Roger en Brianna hebben samen én afzonderlijk al heel wat meegemaakt. Afgelopen seizoen zagen we hoe de focus van de televisieserie naast de verhaallijn van Jamie en Claire wat verschoof naar die van Roger en Brianna. Dat zal komend seizoen eigenlijk niet veel anders zijn. Met de beslissing van Brianna en uiteindelijk ook die van Roger om naar de 18e-eeuw te gaan, heeft ervoor gezorgd dat de familie op Fraser’s Ridge verder is uitgebreid. Verwacht dit seizoen dan ook weer veel input vanuit het nieuwe, jonge gezin, die ook nu weer een behoorlijk emotionele achtbaan voor de kiezen krijgen.

Het vierde seizoen eindige met een positieve noot voor Roger en Brianna. Na een lange reis door Amerika geleid door de Mohawk, heeft Roger eindelijk zijn weg teruggevonden naar Brianna en hun zoon Jemmy. Brianna zat al die tijd met de vraag voor welk leven Roger uiteindelijk zou kiezen.

Nu het gezin herenigd is, volgen voor een korte periode gelukkige tijden. Brianna zal er alles voor doen om een goede moeder te zijn voor Jemmy, ook in de 18e-eeuw, een tijd waarin het allemaal niet zo gemakkelijk gaat. Een feest dat in ieder geval gevierd gaat worden, is de bruiloft van Roger en Brianna. Een feest waar veel gezongen, gedronken en gedanst zal worden! Want hoewel Roger in eerste instantie zo zijn twijfels had over een leven in de 18e-eeuw, probeert hij nu volgens Richard Rankin vooral gelukkig te zijn. Zo vertelt hij:

Roger had altijd wel gedacht dat hij terug zou gaan naar zijn eigen tijd. Ze gingen naar het verleden, omdat Brianna haar ouders wilde redden van het vuur dat op een gegeven moment komt. Maar ik denk dat hij daarin mee is gegaan met de gedachte terug te gaan naar de veiligheid van hun eigen tijd.

Er zijn veel omstandigheden veranderd. Ze hebben nu een kind en weten niet zeker of hij kan tijdreizen. Ik denk dat Roger en Brianna aan het begin van seizoen 5 heel gelukkig zijn. Het leven is geweldig. Hij is geïntegreerd in de Fraser-clan en heeft hier een uitgebreide familie van wie hij erg houdt.
Tegelijkertijd naderen er ook moeilijke tijden voor het tweetal. Met de verantwoordelijkheden die Jamie heeft gekregen in zijn deal met Gouverneur Tryon en het samenstellen van een leger tegen de rebellen, krijgt ook Roger zijn verantwoordelijkheden. Hij is immers de schoonzoon van het clanhoofd, waarmee hij ook tegenover andere inwoners van Fraser’s Ridge meer aanzien heeft gekregen.

In een oorlog kan echter van alles gebeuren, en raken mensen gewond. “Als er een oorlog komt, is het veiliger in je eigen tijd,” horen we Jamie dan ook tegen Brianna zeggen. Net als Jamie zijn familie veilig wil houden, is het doel van Roger om zijn eigen familie te beschermen, en Brianna is die familie.

En de Amerikaanse Revolutie is niet zomaar te stoppen. Zonder deze revolutie wordt Amerika nooit het land waarin Claire heeft gewoond en Brianna in veiligheid heeft kunnen opvoeden. Roger zal in ieder geval naast Jamie staan bij het aansteken van het kruis, een Schots gebruik waarmee de clans worden opgeroepen tot oorlog. En dat zal verstrekkende gevolgen hebben voor Roger. We zien Brianna dan ook niet voor niets haastig vertrekken en de hielen in de flanken van het paard duwen.

2. Claire speelt voor God

Tenminste, dat is iets waar ze dit seizoen voor zal moeten waken. De kennis van de medische gezondheidszorg is in de 18-eeuw natuurlijk niet hetzelfde als die van de 20e-eeuw. En dat moet behoorlijk frustrerend zijn voor Claire, die als arts geschoold is met de moderne geneeskunde. En hoewel Jamie zijn familie voornamelijk fysiek probeert te beschermen, probeert Claire dat te doen met haar kennis van ziektes en medicijnen. “Als ik deze familie veilig wil houden, dan moet ik weten waardoor deze ziektes veroorzaakt worden,” horen we Claire dan ook zeggen tegen Brianna.

Het is een eed die Claire als arts gezworen heeft en zeer serieus neemt. Dit zagen we bijvoorbeeld nog in het afgelopen seizoen, toen Claire koste wat kost het leven van haar aanvaller wilde redden. Ze heeft in haar carrière nog niet veel patiënten verloren en wil dat aantal het liefst ook niet verder laten stijgen. Maar hoever kan ze hierin gaan voordat anderen bezorgd beginnen te raken? Bijgeloof en onwetendheid zijn ook in Amerika van toepassing, en Claire moet oppassen niet opnieuw als heks bestempeld te worden.

Zo vertelt Caitriona Balfe ook in een interview tijdens de Television Critics Association: “Ik ben elke dag zo dankbaar dat we in deze tijd leven. Je wordt je heel snel bewust van hoe moeilijk het moet zijn geweest. Dit gevoel heeft Claire echt de tijd te kunnen investeren in haar rol als chirurg en echt kan dienen als genezer in deze gemeenschap.”

“Omdat ze zoveel kennis uit de 20e-eeuw heeft, heeft Claire het gevoel dat ze de mensen om haar heen pas echt zou kunnen helpen als ze sommige dingen uit de 20e-eeuw zou kunnen gebruiken,” gaat Caitriona verder. “Maar dat brengt natuurlijk veel risico’s met zich mee.”

We zien dat ze grote risico’s neemt bij het onderzoeken van mogelijke operaties die ze anders ook in de 20e-eeuw gedaan zou hebben. En ze probeert de medicijnen te ontwikkelen die ze in de 20e-eeuw daarbij zou hebben gebruikt. Maar dat is zeker een riskante onderneming voor Claire dit seizoen.

Ook het ontwikkelen van penicilline is een behoorlijk groot deel van de verhaallijn die zich later dit seizoen afspeelt. Ze speelt met de loop van de geschiedenis, maar het is essentieel om infecties te bestrijden. Het zal later in bepaalde verhaallijnen ook weer nodig zijn, maar tegelijkertijd zal het ook de oorzaak zijn van veel pijn en problemen.“Afgelopen seizoenen heeft Claire ook geprobeerd haar voorkennis van de toekomst in het verleden mee te nemen, meestal in ons nadeel,” vertelt Sam Heughan. “De manier waarop dingen in de toekomst worden gedaan is iets wat ze altijd aan de mensen in de 18e-eeuw probeert mee te geven. En ik denk dat ze daar dit seizoen voor korte tijd enig succes in heeft.”

Hoewel Claire er dus alles aan doet om iedereen veilig te houden, zou haar kennis van de toekomst dus juist voor verdere problemen kunnen zorgen. “Claire wil mensen helpen, maar tegelijkertijd brengt ze zichzelf en haar familie in gevaar,” vult Sophie Skelton aan.

Als Claire haar medische kennis van de 20e-eeuw zou gebruiken en het zou opvallen, zijn we allemaal in gevaar. Degenen uit de toekomst voelen een verantwoordelijkheid om mensen te helpen en de toekomstige kennis daarbij te gebruiken. Maar dat roept ook de vraag op hoeveel verandert kan en moet worden. Die strijd zien we het hele seizoen.
3. De passie is terug

Dit is waarschijnlijk iets waar de meesten van ons niet zoveel problemen mee hebben. Het was namelijk een veel gehoorde klacht naar aanleiding van het vierde seizoen van Outlander. In tegenstelling tot de eerdere seizoenen bevatte het vorig seizoen namelijk volgens fans te weinig passie tussen Claire en Jamie. Maar daar is in de trailer niets meer van te merken. De passie is absoluut terug! En oké, misschien heb je dit niet daadwerkelijk gemist in de trailer, maar we vonden dat dit absoluut in dit rijtje thuishoorde.

“Iedereen is zo bezorgd om de passie,” lacht Caitriona. “Ja, ik denk dat dit seizoen ons wel echt de mogelijkheden heeft gegeven te investeren in de relatie. We zien veel meer intimiteit en passie tussen Claire en Jamie, maar nu hebben ze ook de luxe dat ze op dezelfde momenten op dezelfde plek zijn. Sam en ik hebben nu ook echt de mogelijkheid om meer samen te werken, aangezien we ook te zien krijgen hoe Jamie en Claire als stel samenwerken. Met alle druk van buitenaf vinden ze ook de momenten om samen te komen en elkaar aan te moedigen. Het is heel mooi om te zien hoe ze elkaar steunen.”

“Ja, ze hebben een leven apart en een leven samen,” gaat Sam Heughan verder. “Claire heeft haar chirurgie en alles wat daarbij komt kijken, en Jamie houdt zich bezig met de politiek. Hij werkt samen met de Britten. Maar als ze samen komen, is er een moment om daadwerkelijk weer met elkaar in contact te komen. En ze verlangen altijd naar elkaar.”
4. Een einde aan Murtagh en Jocasta?

Het is een heel kort en emotioneel moment aan het begin van de trailer. Murtagh zit voor Jocasta op de knieën en lijkt iets pijnlijks te zeggen, waarop Jocasta langzaam haar ogen sluit en.. zien we daar ook een traan? Betekent dit een einde aan Murtagh Fitzgibbons en Jocasta MacKenzie?

Vorig seizoen zagen we hoe Murtagh en Jocasta elkaar eindelijk helemaal gevonden leken te hebben. Murtagh had altijd al een oogje op Jamie’s moeder en de zus van Jocasta, Ellen MacKenzie. Ellen ging er echter met een Fraser vandoor, waardoor Murtagh met lege handen kwam te staan.. Tenminste, hij hield er een peetzoon aan over, iemand wie hij inmiddels ook een goede vriend kan noemen.

Jocasta lijkt haar mannen aan de lopende band te verliezen en is inmiddels al meerdere keren weduwe. In Murtagh leek ze iemand gevonden te hebben die haar waardeerde voor de vaardigheden die ze nog steeds bezit. Ze kenden elkaar nog van vroeger uit Castle Leoch en eindigden uiteindelijk samen in bed. Het feit dat Murtagh de leider is van de rebellen en er inmiddels een prijs op zijn hoofd staat, maakt de situatie echter wat lastiger.
Zoals we vorig seizoen zagen, zal Jocasta er namelijk alles aan doen om haar erfgoed River Run te beschermen. Ze probeert een wolk van rijkdom en aanzien boven zich te houden, waar de problemen van Murtagh niet echt bijpassen. Zal Murtagh met de komst van alle Redcoats moeten vluchten om zichzelf in veiligheid te houden? En maakt hij daarom een einde aan zijn relatie met Jocasta? Is dat zijn manier om zijn geliefden te beschermen?

Eerder bespraken we al een mogelijk huwelijk tussen Jocasta en Murtagh, maar dat lijkt nu op het spel te komen staan. En hoe zit het met de casting van Duncan Innes als nieuw personage voor Outlander seizoen 5? Het ziet er in ieder geval niet goed uit voor ons geliefde stel.


5. Een toename aan wapens, dreigingen en geweld

Oké, we zijn wel wat gewend van Outlander. Maar waar het eerder nog zwaarden en messen waren die getrokken werden in dreigende situaties, zijn het nu de pistolen die direct op de ander worden gericht. Daadwerkelijk iedereen lijkt met minstens één geweer rond te lopen, waardoor het geweld binnen no-time kan oplaaien. Zo te zien zal Jamie meerdere keren moeten komen opdagen om de situatie onder bedaren te brengen.

Volgens Heughan kunnen deze scènes behoorlijk gewelddadig en ingewikkeld worden. Laat staan hoeveel werk erbij komt kijken om deze scènes op beeld te krijgen. En dat gaat dit seizoen best ver: “Je denkt niet aan het feit dat je iemand helemaal in teer moet laten druipen voordat je zijn lichaam in de fik kunt steken,” vertelt hij. “Het is best schokkend om dat te zien. Maar dat is het prachtige van deze show. De schrijvers doen zoveel onderzoek om die momenten zo echt, eerlijk, reëel en trouw mogelijk met de werkelijkheid te laten overeenkomen. Maar dat voegt wel echt iets toe aan de show.”Bron foto’s: Starz

Reacties

0
0