Van model tot actrice – Caitriona Balfe

Datum: 2019-10-03 11:00:06
4
0
  

Caitriona Balfe heeft een carrière om U tegen te zeggen. Zo is ze niet alleen actrice, maar ook supermodel en de enige Ierse vrouw ooit die meedeed aan de Victoria’s Secret Fashion Show. “Ik kan me de eerste fotoshoot in Dublin nog goed herinneren,” vertelt Balfe in een interview met Irish Tatler. “Ik was nog zo jong en ik herinner nog dat ik thuis kwam en mijn zusje vroeg waar ik de hele dag was geweest.” Inmiddels heeft Caitriona afscheid genomen van haar carrière als model en focust ze zich op datgene wat ze het liefste doet: acteren.

“Van kleins af aan wilde ik eigenlijk al actrice worden,” zegt Balfe. In Dublin studeerde ze zelf aan de toneelschool, tot ze het aanbod kreeg om model te worden. “Het was tot dan toe niet echt een passie van mij, maar wie slaat een reisje naar Parijs zomaar af? Mijn ouders vonden dat ik mijn opleiding moest afmaken, maar ik ben nogal koppig. Ik luisterde naar hun advies en besloot het te negeren.”

Op haar 18e werd Caitriona Balfe ontdekt door een modellenscout, waardoor ze volgens zichzelf al op jonge leeftijd behoorlijk onafhankelijk werd. Na wat werk als model in Dublin, vloog ze de hele wereld over om zich vervolgens fulltime in New York te settelen.

In het begin werd ik gewoon ergens naartoe gestuurd met een vreemde fotograaf die veel ouder was, zonder enige kennis waar ik naar toe ging en wat er van mij werd verwacht. Je werd eigenlijk zo voor de wolven gegooid. Als ik er nu op terugkijk is het verbazingwekkend te zien hoe ik er toen mee om ben gegaan, helemaal omdat je helemaal alleen naar een vreemde stad werd gestuurd waar je de taal helemaal niet van sprak. Je bent helemaal op jezelf aangewezen.


Caitriona Balfe tijdens de Victoria’s Secret Fashion Show

“Het is echt bizar hoe weinig informatie je krijgt. Toen ik voor het eerst in Parijs aankwam, vertelden ze dat ik de bus nar het kantoor moest nemen. Ik sprak nauwelijks Frans en iemand heeft me toen geholpen om een kaartje voor het openbaar vervoer te kopen. Eenmaal op het kantoor gaven ze mij 5 adressen waar ik die dag naartoe moest gaan en stuurden ze mij weg.”

Ze kan zich nog herinneren hoe ze samen met een 16-jarig Russisch model in de bus zat, die helemaal geen Engels of Frans sprak en hard huilde omdat ze naar huis wilde. “Maar dat is hoe het was. Je wordt best hard. Want in Japan was het niet anders. Je ging naar de casting en als je de baan had, kreeg je een ander adres en een plattegrond. Nou… veel succes… En in Japan hebben ze echt geen bordjes in het Engels.”

Als je Balfe zo hoort praten, kun je eigenlijk niet anders dan denken aan Claire, die ook tussen de wolven van de 18e-eeuw wordt gegooid als ze terechtkomt tussen de Schotten. “Eerlijk gezegd heb ik mij op zoveel momenten volledig misplaatst gevoeld. Je moet je heel snel aanpassen en alles snel uitzoeken. Ik denk absoluut dat Claire dit ook meemaakt. Het heeft me wel geholpen haar te begrijpen.” Toch besefte Caitriona dit niet meteen op dat moment, maar werd haar pas jaren later duidelijk wat ze eigenlijk allemaal heeft moeten doorstaan. “Ik ben er goed in om niets te weten en er dan toch volledig voor te gaan,” vertelt ze.

Je leert soms op de harde manier dat je iets kunt doorstaan, helemaal als je in een situatie bent beland waarin je niemand kent en je de weg probeert te vinden in vreemde steden. Maar als zich dan een kans voordoet en het een goed idee lijkt, dan ga ik daar helemaal voor.”Na 10 jaar als model te hebben gewerkt, liet ze haar hakken achter in New York om op 29-jarige leeftijd naar Los Angeles te verhuizen. “Ik had op dat moment al op zoveel plekken gewoond, maar New York voelde echt als mijn thuis. Ik heb namelijk 8 jaar in New York gewoond, het langst dat ik ook maar ergens heb gewoond sinds ik Ierland had verlaten. Het voelde wel verdrietig, mijn kleine appartement, daar heb ik zoveel herinneringen. Maar in Los Angeles kreeg ik de kans om te doen wat ik altijd al wilde doen. Dat werd mijn nieuwe leven.”

Caitriona verhuisde naar het huis van haar toenmalige vriend, maar ook daar was hij eigenlijk de enige persoon die ze kende. “Ik wist alleen de weg van de sportschool naar het huis, die ik gelukkig kon lopen want ik had geen rijbewijs. Ik had geen manager en kende verder niemand daar.”

En hoewel Caitriona niets liever wilde doen dan acteren, heeft ze zichzelf eerst de rust gegeven om haar modellencarrière achter zich te laten. “Toen ik die business verliet had ik echt even een jaar nodig om bij te komen. En veel daarvan had te maken met de mentale problemen die ik had opgelopen als model. Veel van je zelfvertrouwen en eigenwaarde is verdwenen nadat je zo lang in die business hebt gezeten.”

Beetje bij beetje wist Balfe vervolgens haar carrière als actrice op te bouwen, te beginnen met acteerlessen en vervolgens kleine rollen in films als Super 8 (2011) en Now You See Me (2013) voordat ze gecast werd als Claire Fraser in de televisieserie Outlander (2014-heden). Inmiddels is ze uitgegroeid tot een bekende naam in Hollywood, is ze genomineerd voor menig award en staat ze dit jaar tegenover Matt Damon en Christian Bale in de film Le Mans ’66. Toch had ze in eerste instantie helemaal niet door wat dit ook voor haar persoonlijke leven zou betekenen.

“Ik ben zo slecht op sociale media,” geeft Balfe toe. “Ik ben ongeveer een jaar voor Outlander met Twitter gestart en had toen voor mijn gevoel al veel volgers -iets van 250, waarvan de meesten mijn directe vrienden. Maar binnen twee maanden waren het duizenden mensen en mijn telefoon bleef maar afgaan, ik wist niet hoe ik al die vermeldingen op stil moest zetten. Dat was wel het begin…”Toen Outlander kwam, wilde showrunner Ronald D. Moore direct duidelijk maken wat er van haar werd verwacht. “Ik vertelde haar in onze eerste bijeenkomst al dat er met deze rol een grotere verantwoordelijkheid kwam kijken dan bij normale televisie,” vertelt Moore. “Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Claire. Caitriona zou in elke scène te zien zijn, elke dag op de set voor maanden achter elkaar. Dat is een uitzonderlijke hoeveelheid werk, veel meer dan acteurs meestal gevraagd wordt te doen.”

Maar Balfe twijfelde geen moment. “Nadat ze met de baas van Starz had gepraat en duidelijk was dat ze de rol had gekregen, liep ik met haar een lift in en vertelde ik haar dat haar leven voor altijd zou gaan veranderen,” gaat Moore verder. “Ze liet me een glimlach zien waarbij ik zowel de blijdschap als de nervositeit zag, maar ze heeft nooit getwijfeld.”

“Soms denk ik terug aan de begindagen, waarbij ik de castingleden moest overtuigen dat ik meer was dan slechts een model,” vertelt Balfe. “Ik ben naar heel, heel veel audities gegaan waar ik niet meer zou zijn dan ‘Hot Girl No. 2’ -dan kun je jezelf echt wel neerschieten. Maar ik ben al heel blij dat ik de kans kreeg om naar deze audities toe te gaan, het maakt je ook sterker. Voor mij gaf het de extra energie om mensen onjuist te bewijzen. Het deed me nog harder werken.”


Bron foto’s: Backstage Magazine
Reacties

4
0