Uitvoerend producent Maril Davis kijkt terug naar de finale: Een cliffhanger en een alternatief einde

Datum: 2019-03-21 11:12:55
9
0
  

Fans die bekend zijn met de boeken van Diana Gabaldon weten dat het vierde seizoen van Outlander een ander einde heeft gekregen dan het boek waarop dit seizoen gebaseerd is, Drums of Autumn. Na de gelukkige reünie tussen Brianna en Roger waarin Roger belooft het kind van Brianna als dat van hemzelf op te voeden, vertrekt de hele familie naar een bijeenkomst van de Schotse clans in Amerika. Net zoals we in het eerste seizoen de bijeenkomst zagen bij Castle Leoch, komen de resterende clans nu bij elkaar in Amerika om hun Schotse cultuur te vieren. Roger is daarbij aanwezig als hoofd van clan MacKenzie, wat duidelijk aangeeft dat hij zijn toekomst heeft besloten.

In plaats daarvan eindigde het vierde seizoen met de reünie tussen Brianna en Roger en vervolgens de onheilspellende brief die Jamie ontvangt over het opzetten van een leger. In een interview met Entertainment Weekly vertelt uitvoerend producent Maril Davis dat ook dit einde in eerste instantie niet zo bedacht was. Samen bleken de producenten er namelijk moeite mee te hebben een goed einde aan dit vierde seizoen te geven.

“Het was een compromis,” vertelt Davis. “In een eerste concept probeerde ik alles uit het boek mee te nemen in de serie. Dus ook de bijeenkomst zoals het boek Drums of Autumn eindigt. De bijeenkomst vindt plaats, Roger is terug en hij heeft moeite weer een band te krijgen met Brianna nu hij terug is. Ik had alles van het einde van de serie in het script gestopt en realiseerde mij al snel dat dit veel te veel materiaal was. Dat zou gewoon niet passen. Er bleef gewoon zoveel over om te vertellen.”


“En dan is mijn vraag altijd ‘Kunnen we geen finale van anderhalf uur maken?’ Ik weet dat ook het tweede seizoen een langere finale had, en soms kunnen we dat doen,” gaat Maril Davis verder. “Maar ik realiseerde mij dat we het dan alsnog niet allemaal konden vertellen. Dus ik liet mij overhalen tot de andere kant. Wat als we het seizoen eindigen met de terugkomst van Claire en Jamie, maar dat Brianna voor het huis staat te wachten op Roger. Ze zegt ‘Waar is Roger?’ en dan wordt het beeld zwart.”

“Maar als mensen vervolgens het script lazen, vroegen ze zich af of we dit ook daadwerkelijk zouden doen. Zelfs Diana Gabaldon zei dat mensen zouden gaan schreeuwen, maar dat ze het wel cool vond. Het was echt een geweldige cliffhanger geweest. Maar Droughtlander is al lang genoeg en we wilden niet dat mensen zich maandenlang af zouden vragen of Roger een klootzak is. Dus veranderden we opnieuw het einde en besloten we eerst Roger terug te laten keren. Brianna en Roger hadden hun gelukkige einde.”

“En thematisch past dit allemaal goed bij deze versie van het verhaal,” vertelt Davis. “Jamie moest zijn waarde als man tonen en zijn belofte aan zijn dochter houden. Hij moest de man vinden die hij in elkaar had geslagen en had weggestuurd. Roger heeft zichzelf als man moeten bewijzen door terug te keren naar Brianna. Ian bewijst zichzelf van waarde door zichzelf te ruilen voor het leven van Roger, om zijn fout te herstellen. En zelfs Murtagh toont zichzelf een man van waarde door voor Brianna te zorgen. Hij is aanwezig als Brianna haar baby krijgt. De hele aflevering gaat om mensen die zichzelf bewijzen tegenover degenen van wie ze houden. Ik denk dat dit het juiste einde was.”

Bron foto’s: FarFarAway

Maar dat is echter niet waar de finale eindigt. Als Brianna en Roger hun gelukkige einde bij elkaar gevonden lijken te hebben, stormen soldaten in de richting van het huis. En hoewel iedereen denkt dat ze daar zijn om Murtagh te arresteren, de man die eerder uit de gevangenis is ontsnapt, zijn ze daar eigenlijk om een onheilspellende boodschap bij Jamie achter te laten. Jamie is door de koning opgedragen een leger samen te stellen en de ontsnapte gevangenen op te sporen. Awkward…

En aangezien Murtagh in de boeken van Gabaldon al lang niet meer in leven is, komen we hiermee op onbekend gebied. Jamie en Murtagh zijn familie, en opnieuw lijken ze beiden aan tegenovergestelde kanten van elkaar te staan. “Jamie heeft een deal met de duivel gemaakt, en dat is dan ook direct onze cliffhanger voor dit seizoen,” vertelt Davis aan The Hollywood Reporter.

“Doordat we wisten dat we nog twee seizoenen mogen maken, konden we hier een beetje mee spelen. Je plant een seizoen toch heel anders als je niet zeker weet of je het verhaal verder kunt vertellen. Je probeert dan heel veel in één seizoen te proppen. Doordat we in ieder geval nog twee seizoenen maken, gaf het ons de mogelijkheid ook andere verhalen te vertellen en een verhaal op te zetten voor volgend seizoen. Wat zal Jamie gaan doen?”

Als we terugkijken naar de afgelopen seizoenen lijkt het in ieder geval sterkt dat Jamie daadwerkelijk zijn peetoom zal afleveren aan de Britse autoriteiten. Samen zullen ze naar een oplossing moeten zoeken om Murtagh in veiligheid te kunnen brengen. Gelukkig zijn deze twee in het verleden al heel goed gebleken in het bedenken van oplossingen.

Reacties

9
0