Trailer Outlander seizoen 4: Een analyse

Datum: 2018-10-31 12:41:01
3
0
  

Romantiek, spektakel en drama! De eerste officiële trailer belooft in ieder geval weer heel veel goeds voor het nieuwe seizoen van Outlander dat vanaf aanstaande zondag in Amerika in première gaat.

Natuurlijk laat een trailer ons maar kleine stukjes zien van wat ons allemaal te wachten staat, maar toch is het goed om de beelden eens te analyseren. Wat heeft de trailer ons te vertellen over het vierde seizoen en wat zien we eigenlijk? Door het beeld steeds even op pauze te zetten wordt soms zoveel meer zichtbaar en kunnen we meer vertellen over de avonturen van Claire en Jamie. Let op, Spoiler Alert als je nog helemaal in het duister wilt blijven over het nieuwe seizoen.

The American Dream I
Net als in de eerste teaser zien we hoe Claire en Jamie klaar zijn voor The American Dream in het toekomstige thuisland van hun dochter Brianna. “This is just the start of what America will become,” horen we Claire aan Jamie vertellen. Het is het land waar ook zij 20 jaar met Frank heeft gewoond en misschien zelfs een thuis heeft kunnen noemen. In de aflevering The Battle Joined zagen we bijvoorbeeld hoe Claire het idee opperde om het Amerikaanse staatsburgerschap aan te nemen. Als patriot en veteraan was Frank hier echter tegen, hij snapte niet hoe Claire zomaar haar Brits erfgoed aan de kant kon schuiven voor een nieuw continent. Nu Claire zich met Jamie zal settelen op het Amerikaans grondgebied komt hier eindelijk verandering in. Een nieuwe start.

De vraag is echter: Hoe? Hoe kun je als immigrant een thuis bouwen in een nieuw land? (Dit laat maar weer eens zien dat Outlander ook prima past binnen de huidige discussies in de maatschappij). Zoals de trailer laat zien, is hun eerste kans op The American Dream al snel vervlogen. Terwijl Claire vertelt over de toekomst van Amerika en de hoop van de duizenden immigranten die hun pad nog zullen volgen, wordt het beeld namelijk afgewisseld met de publiekelijke ophanging van een man.

Jamie herkent de man en probeert de ophanging te voorkomen. Klaarblijkelijk hebben meer Schotten besloten hun geluk te beproeven aan de andere kant van de wereld, maar pakt dit niet altijd erg succesvol uit. Zal het Jamie lukken de gebeurtenis te verstoren?The American Dream II
Door een nogal onfortuinlijke ontmoeting met Stephen Bonnet (hier zal ik nog niet al te ver over uitwijken in verband met spoilers) zien Claire en Jamie zich genoodzaakt hun American Dream op een andere manier voort te zetten. Ze kloppen aan bij tante Jocasta, de zus van Colum en Dougal MacKenzie, die met haar man een succesvolle plantage heeft weten op te zetten. Dit succes is echter wel gebouwd op slavenhandel, iets waar Claire het als moderne vrouw natuurlijk niet mee eens is. Denk bijvoorbeeld aan haar reactie op de slavenmarkt in Jamaica. “I don’t agree with keeping people as property,” zegt Claire dan ook tegen Jocasta terwijl ze zelf door een slaaf in een nieuwe jurk gehesen wordt. Zowel op de achtergrond in het beeld als op het land zien we ondertussen de slaven hard aan het werk.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Claire en Jamie het al snel weer voor gezien houden in River Run. “We must leave. Live on our own terms,” horen we Jamie zeggen.
The American Dream III
Een volgende poging dan maar… Tijdens zijn verblijf in River Run heeft Jamie een paar invloedrijke mensen ontmoet, waarvan één hem het voorstel doet om landeigenaar in North Carolina te worden: “North Carolina offers wealth and prosperity.” Natuurlijk zit hier wel een addertje onder het gras (waarvan de gevolgen ook de volgende seizoenen nog voelbaar zijn), maar het geeft Jamie de kans om een land op te bouwen waar zijn dochter Brianna in de 20e-eeuw in vrijheid zal kunnen leven. “I can make this a good land and my presence here now can be felt by Brianna later,” vertelt Jamie aan Claire. En ik moet eerlijk zeggen dat deze zin mij meer aanslaat dan Jamie’s eerste reactie op het bestaan van Brianna in de aflevering A. Malcolm.

Claire en Jamie verhuizen vervolgens naar Frasers’ Ridge, waar we Jamie zijn vrouw over de drempel van hun nieuwe huis zien tillen. Eindelijk kan hij bouwen aan datgene wat hij altijd al heeft gewild, een thuis met zijn gezin.


The American Dream IV
Uiteraard ontbreekt er een belangrijk familielid: Brianna. Vorig seizoen zagen we hoe Claire de moeilijke beslissing moest nemen om haar dochter in de 20e-eeuw achter te laten en zelf op zoek te gaan naar haar grote liefde. Brianna bleef met Roger achter in Amerika, waar ook zij hun American Dream proberen te leven. En dat lijkt in eerste instantie beter te gaan dan vorig seizoen, toen we zagen dat Brianna niet zo goed meer wist wat ze met haar leven wilde. Gelukkig heeft ze Roger om leuke dingen mee te doen en op onderzoek uit te gaan naar haar Schotse roots. Zo bezoeken ze een Schots festival waar we iets in brand zien gaan (is het een hert?) net als op een festival als het huidige Burning Man.Brianna en Roger dansen samen en hebben de grootste lol, maar daar komt abrupt een einde aan als Roger een oud document ontdekt. Ondanks de close-up is niet helemaal zichtbaar waar het document precies over gaat, alleen de handtekening van Jamie is zichtbaar. Blijkbaar bevat het document belangrijke feiten over het leven van de familie Fraser, iets waar Brianna het recht op heeft om te weten. Zowel Roger als Brianna zijn geschokt door het nieuws, zijn haar ouders in gevaar? Of zou het zelfs een overlijdensakte zijn van Claire? In de 20e-eeuw zou immers meer informatie beschikbaar kunnen zijn over het leven dat Jamie en Claire in de 18e-eeuw dan inmiddels al gehad hebben. (Tijdreizen maakt een verhaal vaak toch ingewikkeld).


In de trailer zien we ook hoe Brianna naar een nieuw gegraven graf loopt. Van wie zou dit graf kunnen zijn? Misschien is het van haar vriendin Gayle (een nieuw personage dit seizoen) die haar doet beseffen dat het leven kort is en zomaar voorbij kan zijn. Zou dit Brianna de impuls geven om uiteindelijk zelf ook door de stenen van Craigh na Dun te gaan om haar ouders te redden van het onheil dat hen nadert?

Romantiek, spektakel en drama
En natuurlijk is er dan nog alle romantiek, spektakel en drama die deze American Dream tot Outlander maakt. Claire en Jamie zijn zichtbaar nog steeds helemaal happy dat ze elkaar teruggevonden hebben, Claire wordt bijna geraakt door de bliksem, Stephen Bonnet valt zomaar het huis van Jamie, Claire en Young Ian binnen, opnieuw een storm op zee en opstandelingen die het leven op River Run moeilijk blijken te maken. Het zijn maar een paar van de vele momenten die het nieuwe seizoen van Outlander ons te bieden heeft. En wie omhelst Claire hier aan het eind! We kunnen niet wachten, laat de nieuwe afleveringen maar komen!

Reacties

3
0