The False Bride: Brianna en Roger zijn terug & meer!

Datum: 2018-11-18 15:19:35
7
0
  

Het lijkt Claire en Jamie Fraser nog niet bepaald makkelijk af te gaan in deze nieuwe wereld. In de eerste aflevering, America the Beautiful werden de twee al geconfronteerd met dood en geweld en ook in de tweede aflevering, Do No Harm, leek ellende steeds op de loer te liggen. Dit nieuwe land met nieuwe culturen en gebruiken blijkt een behoorlijke uitdaging te zijn. Van een rustig leven samen lijkt vooralsnog niet veel te komen. Maar daar gaat deze derde aflevering The False Bride hopelijk verandering in aanbrengen, als Jamie en Claire het aanbod van Gouverneur Tryon aannemen en een thuis gaan bouwen op Fraser’s Ridge.

En terwijl Jamie en Claire de luxe, rijkdom en slavernij van River Run achter zich laten om zich te settelen in de wildernis, maken ook Brianna en Roger hun terugkeer in de serie. De laatste keer dat we de twee tortelduifjes zagen was in de aflevering Whisky & Freedom, toen Claire besloot terug te keren naar de 18e-eeuw. Brianna en Roger bleven samen in Boston achter, waar ze -eigenlijk net als Jamie en Claire in Amerika- opnieuw een thuis moeten zoeken.

Wat weten we verder over deze aflevering? Let op, Spoiler Alert!

Aflevering 3 – The False Bride
Een originele titel voor een aflevering en zeker ook één met een betekenis. The False Bride is namelijk Schots nummer uit 1670, dat ook wel bekend staat als I Once Loved A Las…”. Gedurende de eeuwen zijn er verschillende varianten van dit nummer ontstaan, maar was vooral in de 18e-eeuw erg populair als lied. Het nummer gaat over een onbeantwoorde liefde, wat uiteindelijk leidt tot zelfmoord.

De tekst in het nummer vertelt over een man die heel veel van een vrouw houdt. Als anderen slecht over haar spraken, geloofde hij het niet. En ook zij deed alsof ze heel veel om hem gaf, ze beloofde hem zelfs met hem te trouwen. Toch besloot ze ervan door te gaan en met iemand anders te trouwen, waardoor ze ook haar hele familie in diskrediet bracht. Hij heeft medelijden met de vrouw, wetende dat hij haar enige grote liefde was. Het hart van de man is gebroken, en hij vraagt om zijn graf vast te laten graven, waar hij zal liggen en voor eeuwig zal slapen.

Met oog op de verhaallijnen in Outlander, is het niet heel moeilijk om de vergelijking door te trekken naar de relatie tussen Brianna en Roger. We weten dat Roger heel hard zijn best doet om zijn liefde tegenover Brianna te laten blijken, maar is het voldoende? Brianna lijkt daar in de verschillende teasers en foto’s in eerste instantie wel in mee te gaan, zoals ook The False Bride doet.

Brianna steunt op Roger, in hem heeft ze iemand om mee te praten over wat haar en haar familie de afgelopen jaren is overkomen. Roger is echter meer met de toekomst bezig en ziet zich al getrouwd met kinderen. Is Brianna hier al klaar voor of laat ze Roger helemaal alleen achter?


Jamie en Claire zoeken naar een plek om thuis te noemen. Ondertussen, in de 20e-eeuw, warmt de relatie tussen Brianna en Roger op totdat deze weer uitdooft tijdens een road trip waarop hun verschillen worden benadrukt.

Ook uit deze synopsis van de nieuwe aflevering lijkt het erop dat de verschillen tussen Roger en Brianna onoverkomelijk zijn. Ze zijn eerst nog blij elkaar weer te zien, waarschijnlijk een langere tijd gescheiden door studie en werk. Maar langzaam ontstaan scheurtjes in de relatie, waaruit blijkt dat ze misschien toch niet zo goed bij elkaar passen.

Zo vertelt ook actrice Sophie Skelton in een interview met het Amerikaanse Entertainment Weekly: “Roger is een soort constante herinnering aan wat er is gebeurd. Het is een herinnering aan de dood van haar vader Frank. Het is een herinnering aan het vertrek van haar moeder, aan Jamie en Claire, aan alles. En ik denk dat Brianna zich daarvan moet distantiëren en op haar eigen benen moet staan.”

“Ze zien elkaar hoogstens twee keer per jaar en bellen misschien één keer per week,” vertelt ook Richard Rankin. “Dat maakt een relatie moeilijk. Na die hele vreemde situatie moeten ze direct het normale leven weer oppakken en die realiteit is erg moeilijk. Ze hebben gescheiden levens. Brianna is in Boston en Roger is in Engeland.”

We weten al dat Brianna uiteindelijk de beslissing zal nemen om net als haar moeder af te reizen naar de 18e-eeuw. Heeft haar relatie met Roger hier wellicht ook iets mee te maken? Ook op het Schots festival dat Roger en Brianna samen bezoeken lijkt Roger alleen achter te blijven. Zou hij Brianna ten huwelijk hebben gevraagd? Dit maakt ons in ieder geval wel heel nieuwsgierig naar de volgende aflevering!

Opvallend is dat één refrein in het Schotse lied vertelt over een bos vol aardbeien, wat volgens geschiedenisexperts verwijst naar een Keltische Clan die met vele boten de zee overgestoken zijn om zich juist op die plek te vestigen. Zij worden ook wel het volk van de aardbeien genoemd. En zoals boeklezers weten slaat dit precies op het verhaal van Jamie en Claire. Het gebied waar zij zich zullen vestigen staat vol aardbeien, iets waar Claire zich in het boek verschillende keren over verbaast.

In deze aflevering zullen we dan ook zeker te zien krijgen hoe Claire en Jamie samen hun huis tussen de aardbeien op Fraser’s Ridge opbouwen. Het is daar dat een groot deel van de volgende boeken zich afspeelt. Jamie en Claire bouwen er hun huis, waarna de clan alleen maar uitbreidt. Zullen we Murtagh bijvoorbeeld ook al gaan zien?

Uit de teaser voor deze aflevering blijkt dat ze in ieder geval te maken gaan krijgen met een andere cultuur daar in het gebied, die van de Native Americans. Eerder werd al de vergelijking gemaakt tussen de Schotten en de indianen. Beiden worden van hun land verdreven door de Britten, die beschaving willen brengen en willen overheersen. Nu Jamie een stuk grond van de Britten heeft aangenomen om zijn thuis te vestigen, doet ook hij hieraan mee. Dit is iets waar Jamie zich absoluut niet prettig bij zal voelen. Is het toch mogelijk een vreedzaam bestaan op te bouwen naast de indianen? Zoals Meyers ook al zei bestaan er nog weer verschillende stammen met elk hun eigen tradities.


Goed om te weten is dat deze derde aflevering is geschreven door Jennifer Yale, haar eerste aflevering ooit. Het is dus nog lastig in te schatten wat haar schrijfstijl is, waar zij de focus op legt en hoe de plot zich zal ontwikkelen. Wel heeft zij eerder afleveringen geschreven voor Zombies, Dexter, Da Vinci’s Demons en Underground. Het is dus wel met zekerheid te zeggen dat zij ervaring heeft spannende televisieseries waarin duistere zaken de bovenhand voeren. Zal deze aflevering van Outlander dan ook een beetje ‘creepy’ worden? We zien Claire niet voor niets een schedel vinden…

De aflevering is daarnaast geregisseerd door Ben Bolt, die eerder ook verantwoordelijk was voor afleveringen van Vikings en Forgotten. Beiden series waarin meer aandacht is voor het kwade en mysterieuze. Yale en Bolt lijken zo een interessante combinatie te vormen voor deze derde aflevering van Outlander.

Bron foto’s: FarFarAway
Reacties

7
0