The Company We Keep: Behind-the-scenes bij een dansende Jamie Fraser

Datum: 2020-03-11 14:27:20
2
0
  

Het is iets dat we eerdere seizoenen al zagen voorbij komen, het traditionele Schotse zwaard dansen. Na Murtagh Fitzgibbons en de meisjes op het Schots Festival dat Brianna en Roger samen bezochten, was het nu de beurt aan Jamie Fraser om zijn danskunsten te vertonen. En daar konden wij als fans natuurlijk heerlijk van genieten. Al geeft Sam Heughan eerlijk aan wel even geoefend te hebben. Het meest zenuwachtig was hij nog richting medespeelster Caitriona Balfe, die af en toe behoorlijk kritisch kan zijn. Gelukkig voor Heughan was Balfe een grote steun voor het dansen.

En hoewel het een zwaard dans wordt genoemd, is dit volgens Heughan officieel niet het geval. “Het is een Highland Fling,” vertelt de Schotse acteur.

Murtagh -Duncan Lacroix- doet een officiële zwaarddans in een eerder seizoen, maar ik wilde graag net iets anders doen. Er liggen wel zwaarden op de grond, maar het hele idee van een Highland Fling is om de resten van het Britse leger af te schudden. Het is een soort daad van verzet. Voordat ze ten strijde zouden gaan, lieten ze op deze manier hun dapperheid en kracht zien. Het was in ieder geval heel erg leuk.Na alle spanningen die Claire en Jamie dit seizoen alweer hebben meegemaakt, was het leuk om te zien hoe de twee op een feest ook even kunnen ontspannen. Eerder op de bruiloft van Brianna en Roger MacKenzie werd al even gesproken over een dansende Jamie, maar pas in deze vierde aflevering werden we daadwerkelijk getrakteerd op de danskunsten van Jamie Fraser. “In deze situatie kunnen ze alles eindelijk even loslaten,” vertelt ook Heughan. “En Claire ziet deze kant van Jamie eigenlijk voor het eerst. Pas dan realiseert ze zich: ‘Oh, hij kan dansen!’ Ik denk niet dat Caitriona eerder zo hard heeft staan lachen.”

De handgebaren die Jamie Fraser bij het dansen maakt, met de wijsvinger en pink omhoog, representeren volgens de acteur hoorns van een stier. Deze hoorns zouden de tegenstander verder af moeten schrikken. Dit is iets wat vanuit de 18e-eeuw meegenomen zou zijn naar de moderne tijd, waar het voornamelijk gebruikt wordt door fans van heavy metal. Maar Balfe gelooft daar helemaal niks van. Volgens haar doen deze handgebaren meer denken alsof hij met zijn pink omhoog thee aan het drinken is.

Makkelijk ging het voor de acteur in ieder geval allemaal niet. “Het was behoorlijk zwaar, want die laarzen waarin ik dans zijn echt onmogelijk. Je moet echt op je tenen staan en dat is heel moeilijk in deze gigantische laarzen. Maar ik had een vriendin die mij daarbij kon helpen en het mij kon leren, zij is een Schotse danseres. Ik ben nu beschikbaar voor bruiloften en partijen,” grapt Heughan.Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0