The Ballad of Roger Mac en The Battle of Alamance

Datum: 2020-03-26 13:14:15
1
0
  

Alles wijst erop dat deze zevende aflevering van het vijfde seizoen van Outlander, The Ballad of Roger Mac, episch gaat worden. Uitvoerend producent Maril Davis zegt het, schrijver Matthew B. Roberts zegt, acteur Sam Heughan zegt het en zelfs Diana Gabaldon ‘herself’ zegt het! Dit wordt een aflevering om nooit te vergeten. En die kunnen we momenteel eigenlijk wel heel goed gebruiken!

Centraal in deze zevende aflevering staat namelijk The Battle of Alamance, een strijd tussen het Britse leger en de Regulators. Het was de optelsom van maandenlange spanningen tussen de twee partijen in North Carolina over het betalen van belastingen. Het is de strijd die het startsignaal zou geven voor de Amerikaanse Revolutie. En dat is terug te lezen in de synopsis van deze aflevering:

De opstand van de rebellen bereikt het kookpunt, waardoor Jamie zijn angst onder ogen moet zien en wordt geconfronteerd met zijn verdeelde loyaliteit.Volgens hedendaagse historici waren de Regulators helemaal niet van plan om tegen de kroon in opstand te komen. Zij wilden enkel in opstand komen tegen corrupte ambtenaren die het belastinggeld in eigen zak staken om paleizen van te bouwen (net zoals we Gouverneur Tryon zagen doen). Na verschillende pogingen om de zaak vredevol op te lossen door petities en verkiezingen, zagen zij geen andere mogelijkheid dan de wapens op te pakken en een rebellie tegen de lokale autoriteit te starten, waarmee ze indirect in opstand kwamen tegen de Koning.

De strijd is genoemd naar de rivier Alamance, waarbij het gevecht op 16 mei 1771 plaatsvond. In de weken voorafgaand aan de strijd verzamelde Gouverneur Tryon (een waar historisch bestaand persoon) een militie van ongeveer 1000 man. Hij was de opstanden van de inwoners in North Carolina zat, met de gewelddadige gebeurtenissen en het verzet tegen het betalen van belastingen. Op 11 mei verliet Tryon met zijn militie de stad Hillsborough om de Regulators te confronteren die hun kamp hadden opgezet bij de ‘Great Alamance Creek’ in Orange County.

Op de avond van 15 mei ontving Tryon het bericht dat de rebellen slechts enkele kilometers verderop hun kamp hadden opgesteld. De volgende morgen, rond 08.00 uur liet Tryon zijn troepen op slechts een halve kilometer afstand van de Regulators opstelling nemen. De rebellen hadden geen leider en waren niet goed georganiseerd. Zij maakten geen schijn van kans tegen het Britse leger.
Tryon gaf de rebellen daarom nog één kans om zich over te geven aan de genade van de kroon, maar die kans werd al snel afgewezen. Een enkeling werd het echter te heet onder de voeten en ging ervan door om de strijd te vermijden. Onder hen was bijvoorbeeld Herman Husband, een naam die we ook in Outlander voorbij hebben zien komen. Tryon probeerde nog een tweede keer vrede aan te bieden, waarbij de Regulators zeven van hun mannen uit gevangenschap terug zouden krijgen in ruil voor twee mannen uit de militie die de dag daarvoor door de rebellen waren opgepakt.

Maar helaas ging deze ruil niet door. De rebellen doken vlak voor het Britse leger op, hen uitdagend om het vuur te openen. Tientallen mannen raakten gewond of stierven uiteindelijk op het strijdveld, maar de meesten vonden hun dood in de bossen die door Tryon werden aangestoken. Ook in de weken erna werden nog rebellen gevangen gezet en opgehangen.

Het is opvallend hoeveel overeenkomsten het verhaal van Diana Gabaldon uit het boek, The Fiery Cross, daadwerkelijk vertoont met de historische gebeurtenissen. Als schrijfster heeft ze goed onderzoek gedaan naar deze historische veldslag, waarbij slechts enkele delen van het verhaal en de personages zijn aangepast om passend te maken binnen het verhaal van Outlander. Verwacht in deze aflevering dus een behoorlijke strijd, net zoals we van eerdere afleveringen van de televisieserie wel gewend zijn. Gelukkig is ook Claire aanwezig om de gewonde soldaten te verzorgen.
Jamie heeft natuurlijk zo zijn eigen dilemma’s in deze aflevering. Gaat het hem nog steeds lukken om Murtagh veilig te houden en ondertussen Tryon tevreden te houden? Er lijkt voor beide kanten eigenlijk geen uitweg meer te zijn, tenzij Murtagh zich afzijdig houdt van de strijd. Maar ook dan zal Jamie vele mannen tegenover hem zien staan die hij kent. Is dit het moment waarop we redcoat Jamie zullen zien? En is het voor hem mogelijk om de wapens te trekken tegenover landgenoten? Volgens Murtagh zal Jamie uiteindelijk aan zijn kant komen staan. Maar gaat dit ook daadwerkelijk gebeuren? Ondertussen zijn er nog de tijdreizigers in de familie die hem proberen te waarschuwen voor wat komen gaat. Het zal er dus behoorlijk heftig aan toe gaan.

En hoewel de synopsis en preview enkel het verhaal van Jamie tonen, is deze aflevering niet voor niets vernoemd naar Roger MacKenzie. De focus zal namelijk op Roger liggen en zijn bijdrage aan de strijd. Als kapitein onder generaal Fraser probeert Roger zich al langere tijd te bewijzen. Zal hem dit nu lukken net zoals hij in Fraser’s Ridge gedaan heeft met de andere bewoners? De realiteit van de geschiedenis zal arme Roger helaas nog behoorlijk duur komen te staan…


Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

1
0