Sophie Skelton over medelijden met Stephen Bonnet en het laatste schot

Datum: 2020-05-01 12:03:58
1
0
  

Het was de confrontatie waar al meerdere afleveringen naar gehint werd. In ieder geval al sinds bekend was geworden dat Stephen Bonnet de explosie in de gevangenis had overleefd en was ontsnapt uit de handen van de autoriteiten. Nog lange tijd bleef hij op de achtergrond een dreiging vormen. Het waren slechts andere mensen die Brianna op de hoogte stelden dat Bonnet zeer dichtbij was. Totdat Bonnet besloot zijn plan in werking te stellen en Brianna te dwingen om een gezin met hem te vormen, zodat hij de vader voor Jemmy kon zijn die hij zelf nooit heeft gehad.

Het oorspronkelijke plan was eigenlijk dat Jamie en Roger als whiskysmokkelaars een hinderlaag voor Stephen Bonnet klaarzetten. Via Phillip Wylie, die na zijn ongewenste avances op Claire nog iets goed goed te maken had, wisten de mannen een afspraak met Bonnet te maken om de verboden waren te verschepen. Aangezien Bonnet de twee direct zou herkennen, was het Young Ian die als Alexander Malcolm het woord moest voeren. Maar helaas bleek dit plan niet te werken. Bonnet was hen een stap voor en volgde Brianna en Claire naar het strand, terwijl Jamie, Roger en Young Ian slechts te maken kregen met de crew van Bonnet. Claire en Brianna konden zich niet verzetten in deze onverwachte aanval.
Dagenlang moest Brianna met Bonnet in een huis doorbrengen, wanhopig zoekende naar een uitweg. Heel even lijkt ze hem ervan te kunnen overtuigen dat ook zij een gelukkig gezin wil vormen, totdat ze voorstelt om Jemmy zelf te gaan halen en met haar familie te praten. Bonnet realiseert zich dat zij alleen maar zegt wat hij wil horen om te overleven, en besluit haar niet nodig te hebben in zijn plan om vader te zijn.

Gelukkig is daar de familie Fraser om hun dochter uit de handen van Bonnet te redden, vlak voordat ze eigenlijk zou worden doorverkocht aan een rijke kapitein. Stel je voor zeg… Dan hadden Jamie en Claire opnieuw op een boot moeten stappen om te voorkomen dat iemand als slaaf zou worden verkocht. Roger deelt een paar rake klappen uit en weet Bonnet vast te binden. Maar in plaats van dat Stephen Bonnet zijn dood direct tegemoet gaat, wordt hij vastgebonden overgeleverd aan de genade van Gouverneur Tryon, die de familie Fraser zelf ook nog iets tegoed is. Bonnet gaat de verdrinkingsdood tegemoet, totdat Brianna hem op het laatste moment door zijn hoofd schiet. Een genadeschot? Of toch een manier om zeker te weten dat hij haar nooit meer lastig zou vallen?

TV Guide en Variety spraken met Sophie Skelton over deze duistere aflevering voor Brianna MacKenzie en de keuze van Brianna om uiteindelijk zelf een einde te maken aan het leven van Stephen Bonnet. En wij hebben de belangrijkste dingen daaruit voor jou op een rijtje gezet!Was je meer nerveus of enthousiast voor deze aflevering waarin Brianna het laatste gevecht met Stephen Bonnet aangaat?

“Het moge duidelijk zijn dat deze verhaallijn enorm lastig om te doen is in termen van emotionele belasting en de plek waar je in je hoofd naar toe moet gaan om dit te laten werken. Maar ik werk graag met Ed Speleers, dus in dat opzicht was ik ook heel enthousiast. Ik vind het zo’n geweldige aflevering en zo’n interessante verhaallijn. Ik was absoluut een beetje nerveus om er in te stappen, omdat het een delicaat onderwerp is dat je goed aan wilt pakken. Je wilt recht doen aan de mensen die daadwerkelijk zoiets hebben meegemaakt. Het is namelijk gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een vrouw die gevangen werd genomen door haar verkrachter. Om tijd voor zich te winnen en hem te kalmeren, ging ze hem voorlezen. Ik vind het geweldig dat Brianna hetzelfde doet.”


Waar wilde je zeker van zijn dat Brianna in deze aflevering door zou maken?

“Als actrice wilde ik ervoor zorgen dat we momenten hebben waarop we echt zien hoe Brianna zich voelt. Ik wilde ervoor zorgen dat ze niet overkomt als een geweldige actrice die zich sterk weet te houden tegenover Bonnet. Ze probeert te doen alsof ze heel sterk is in deze situatie, maar als Brianna zich omdraait naar de camera zie je hoe ze zich echt voelt. We zien dan echt de angst, waarna haar lichaam begint te trillen en ze zichzelf weer op probeert te pakken. Ze probeert niet alleen te ontsnappen, ze is echt aan het worstelen hoe ze deze situatie door moet komen. Elke seconde dat ze dit dappere gezicht probeert op te zetten, is echt heel moeilijk voor haar.”

“Maar op het moment dat ze erachter komt dat hij Jemmy’s echte naam weet, probeert ze het spel met Bonnet mee te spelen. Ze doet alsof het haar allemaal niets kan schelen, maar is tegelijkertijd geen idioot. Ze weet ook dat als ze iets te hard haar best doet, hij zomaar weer in het monster kan veranderen.”


Er zijn momenten in haar gevangenschap waarop je een soort menselijkheid in Bonnet herkent. Op welke manier heeft dit invloed op Brianna?

“Er zijn van die momenten met Bonnet, zoals wanneer hij praat over het feit dat hij een wees was en het feit dat hij nachtmerries heeft over verdrinken en het feit dat hij verraden is door zijn vrienden. Het zijn die kleine momenten van mensheid waar je bijna medelijden krijgt met deze man. Dan moet je onthouden: ‘Oh nee, hij heeft vreselijke dingen gedaan.’ Het is wel duidelijk dat hij zo is opgevoed dat hij zich enorm in de steek gelaten voelt, waardoor hij op monsterlijke manieren handelt.”

“Brianna is niet harteloos en is geïntrigeerd door deze momenten van Bonnet. Voor een milliseconde heeft ze medelijden met de man, totdat ze zich hier weet uit weet te trekken. Hij ziet verkrachting namelijk niet als iets slechts. Hij heeft nu alleen zoiets van: ‘Hé, ik heb een kind. Laten we een gezin vormen.’ Hij ziet niet in wat hij heeft gedaan.”Bron foto’s: FarFarAway

Jamie en Roger hebben regelmatig conversaties waarin ze bespreken wie het recht heeft om Bonnet te vermoorden, zonder dat Brianna hier eigenlijk iets in te zeggen heeft. Voelt het goed dat Brianna nu uiteindelijk het schot heeft mogen voeren?

“Het maakt me zelfs een beetje boos. Vooral de gesprekken die Brianna en Jamie hadden in het vierde seizoen. De mannen praten over wie Bonnet mag vermoorden, alsof daar verder geen vragen over gesteld dienen te worden. Maar het is Brianna’s beslissing wat er met deze man gebeurt. Ik weet dat hij het hele gezin pijn heeft gedaan, maar dit is het moment waarop ze zichzelf kan genezen en doet wat ze moet doen voor haarzelf, haar geestelijke gezondheid en de gezondheid van haar kind.

“Maar we zullen nooit helemaal zeker weten waarom ze het deed. Ik weet niet eens of Brianna dat wel honderd procent zeker weet. Ze zou het gedaan kunnen hebben om er zeker van te zijn dat Bonnet echt dood is. Hij heeft namelijk de neiging om dingen te overleven en zichzelf terug in de maatschappij te kruipen. En als ze hem dood ziet, kan ze er zeker van zijn dat haar zoon veilig is. Een deel ervan zou ook wraak kunnen zijn. Misschien wil ze puur op die manier genezen, door wraak te nemen.”

“En het is een deel genade. Ze kan zien dat hij pijn heeft en ze wil hem uit zijn lijden verlossen. Zelfs hoewel hij haar al die gruwelijke dingen heeft aangedaan, herkent ze de goedheid in de wereld. Op deze manier kan ze het goede van de wereld ook een beetje aan hem laten zien. Het zijn dus verschillende dingen.”


Brengt de dood van Bonnet haar nu werkelijk de rust waar ze zo naar verlangt?

“Ik denk dat het haar wel directe verlichting brengt, in de termen van onmiddellijke veiligheid, wetende dat hij Jemmy niet weg zal nemen en dat hij niemand van haar familie meer pijn kan doen. Ik denk dat ze vooral fysiek veilig is, maar emotioneel is het allemaal wat moeilijker te verwerken. Je schiet niet zomaar een kogel door het hoofd van iemand. De man gaat weg, maar het trauma niet. Je bent een trauma niet zomaar kwijt en er zullen ook volgend seizoen zeker nog momenten zijn waarop Brianna het heel moeilijk heeft.”


Hoe ziet de toekomst voor Brianna en Roger er vanaf dit punt uit?

“Ze zijn dit seizoen een heel goed team geweest. Ik denk dat ze samen meer zijn gegroeid. Er zit meer diepgang in hun argumenten en gevechten in plaats van gewoon voor elkaar weg te rennen. Ik denk dat deze gevechten hen dichterbij elkaar heeft gebracht en hen sterker heeft gemaakt. Daar kunnen ze nu op voortbouwen. Nu Bonnet ook weg is, zal dat makkelijker zijn. Maar hé, dit is Outlander. Er liggen waarschijnlijk nog wel anderen op de loer om problemen te veroorzaken. Ik weet zeker dat de familie Fraser nog lang niet helemaal uit de problemen is. Dit verhaal is afgesloten, maar nu kunnen we weer door.”Reacties

1
0