Droomsequentie in seizoensfinale Outlander gevuld met Easter Eggs

Datum: 2020-06-22 19:45:15
1
0
  

Het was een zeer opvallende sequentie in de laatste aflevering van het vijfde seizoen van Outlander, de droom van Claire waarin zij een heus familiediner rondom Thanksgiving organiseert in de jaren ’60. Terwijl ze de verschrikkingen van Lionel Brown moest doorstaan in de 18e-eeuw, vond zij in deze droomsequentie een manier om zichzelf van haar eigen lichaam te distantiëren. Omringd door haar geliefden kon Claire de fysieke en psychische pijn van de mishandeling op bepaalde momenten van zich af zetten. Zo namen Jamie, Murtagh, Jocasta, Fergus, Marsali en Young Ian plaats aan het diner in wat een vreemde versie van de werkelijkheid had kunnen zijn.

Het idee hiervoor kwam volgens schrijver en uitvoerend producent Matthew B. Roberts uit een beeld van een dansende Claire en Jamie, waarbij ze hem voorstelt in haar eigen tijd. “Onderzoek heeft namelijk gebleken dat slachtoffers gedurende een gewelddadige aanval zich van zichzelf kunnen distantiëren en met hun gedachten ergens anders heen gaan,” vertelt Roberts. “Dat heeft zich uitgebreid in iets waar niet alleen Jamie onderdeel van is, maar de hele familie. Ze omhelst zichzelf in hun liefde om de aanval te overleven.”

De droomsequentie biedt Claire een ontsnapping uit de harde realiteit, naar een andere tijd en plek. Wist je bijvoorbeeld dat we het huis eerder in de aflevering Perpetual Adoration voorbij hebben zien komen? Het huis staat op de cover van een tijdschrift dat Claire in de jaren ’60 doorbladert. Het moderne huis wordt hierop aangeprezen als fantastisch familiehuis in North Carolina. Tegelijkertijd bevat deze sequentie verschillende verwijzingen naar haar leven in de 18e-eeuw, aangezien dat haar werkelijke thuis is. Laten we deze Easter Eggs naar eerdere afleveringen eens doornemen. Was het je bijvoorbeeld opgevallen dat Claire eindelijk een thuis voor de vaas heeft gevonden?

Het is een slimme en visuele manier om ons meer over Claire te vertellen. Het laat zien waar ze om geeft, waar ze bang voor is en wat ze probeert te vermijden. Het is ook het soort schrijfwerk dat enkel gebruikt kan worden in televisieseries die episodisch verteld worden. Je hebt als kijker informatie nodig uit voorgaande afleveringen om alle referenties goed te kunnen begrijpen.#1 – De blauwe vaas uit Schotland

Het is de allereerste scène van Outlander in de aflevering Sassenach. Claire Randall, op dat moment op een tweede huwelijksreis met Frank Randall, loopt door Inverness en ziet een blauwe vaas in de etalage van een winkel staan. In de voice over horen we haar mijmeren over de vaas, hoe ze op dat moment niets liever wilde dan een eigen vaas hebben en er een thuis aan geven. Zou het dan allemaal anders zijn gelopen? In deze droomsequentie zien we dat Claire de vaas heeft gekocht en hem daadwerkelijk in haar thuis heeft kunnen plaatsen. De vaas symboliseert dan ook dat ze eindelijk gesetteld is en een leven heeft kunnen vinden waarin plek is voor vastigheid.


#2 – Een schilderij, lekkage en microscoop

Naast de vaas is het huis ook gevuld met andere Easter Eggs die verwijzen naar eerdere herinneringen en angsten van Claire. Zo is op het schilderij een artistieke versie van het huis in Fraser’s Ridge te zien. De vorm komt direct overeen met het huis, maar de rode en zwarte kleuren maken het doen lijken alsof het huis in brand staat. Wellicht een verwijzing naar het overlijdensbericht dat Brianna haar ouders is komen brengen? Het is een lot dat Claire in de toekomst wellicht te wachten staat en een angst die Claire bezighoudt.

En ook het lekkende plafond laat zien dat het leven van Claire niet altijd over rozen is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan het bloed dat uit het plafond drupte in het huis van de familie Beardsley in de aflevering Free Will, of aan de orkaan die Jamie en Claire aan boord van de Artemis over zich heen kregen waarna ze uiteindelijk op het strand van de Amerikaanse koloniën aanspoelen. De verschrikkingen uit de werkelijkheid druppelen zo ook haar droomsequentie binnen.

Op de achtergrond is daarnaast een microscoop zichtbaar, die uiteraard symbool staat voor Claire’s opleiding tot arts en de eed die zij heeft afgelegd om mensen te helpen. De microscoop heeft haar daarnaast geholpen om ook in de 18e-eeuw al penicilline te ontwikkelen, waarmee ze meer zieken kan genezen. En wat denk je van de bizon op de achtergrond? Het is het dier waar Jamie en Roger samen naar op jacht waren toen Jamie werd gebeten door een slang, en hetzelfde dier dat Brianna op Fraser’s Ridge bedreigde. Terwijl Jamie nog moest herstellen van zijn slangenbeet, was het Claire die de bizon neerschoot. Zelfs het behang op de achtergrond is te herkennen als het behang dat op de muren hangt in Lallybroch. Werkelijk over elk detail is nagedacht.
#3 – Jamie & de Schotse tartan

Uiteraard behoort ook Jamie thuis in deze droomsequentie. Terwijl Claire wacht op de rest van de familie om haar gezelschap te houden tijdens het diner, houdt Jamie haar warm met zijn Schotse tartan. Net als in de eerste aflevering gaat er een huivering door haar lichaam. Dit keer niet van de kou en de stromende regen, maar alsof ze wordt achtervolgd door een ongeziene kracht. De harde realiteit van een wrede tocht door het achterland van North Carolina.

“You’re shaking so hard it’s making my teeth rattle,” horen we Jamie zeggen zoals hij dat ooit ook deed toen zij voor het eerst bij hem op zijn paard plaatsnam. Op weg naar Castle Leoch slaat hij zijn tartan voor het eerst om Claire heen om haar warm te houden. Het is haar eerste herinnering van genegenheid en bescherming in haar relatie met Jamie. Een herinnering die Claire nooit zal vergeten.

Een andere quote die we van Jamie horen langskomen, is afkomstig uit het eerste boek van Diana Gabaldon. “Dinna be afraid. There’s the two of us now,” zegt Jamie als de twee voor het eerst het bed hebben gedeeld. Het geeft Claire op dat moment de moed om door te gaan, hoewel ze achtervolgd wordt door Black Jack Randall en tegelijkertijd de noodzaak voelt om terug te keren naar haar man Frank in de 20e-eeuw. In het derde seizoen is het tevens de zin die Claire uitspreekt als ze Jamie na 20 jaar eindelijk weer ziet en vast kan houden. Het is een quote die laat zien hoe sterk de relatie is tussen Jamie en Claire. Samen kunnen ze alles aan. Deze woorden geven haar de kracht deze verschrikkingen te overleven en de hoop dat Jamie haar zal komen redden.#4 – La robe rouge

Het is niet voor niets dat Claire in deze droomsequentie een rode jurk draagt. In het tweede seizoen droeg Claire namelijk een prachtige rode jurk naar het bal van de Franse koning in Versailles, een jurk die vele hoofden deed omdraaien. Ze had de jurk zelf helpen ontwerpen en maakte deel uit van een behoorlijk imposante garderobe. De rode jurk was echter een behoorlijke shock voor Jamie en Murtagh toen Claire de trap af kwam lopen, die diep in het decolleté van Claire konden kijken. Eenmaal op Versailles bleek de jurk precies op zijn plek, waardoor Claire perfect paste tussen de Franse edellieden en een geweldige indruk achterliet.

“Claire draagt een mooie rode jurk,” vertelt kostuumontwerpster Trisha Biggar. “Het is een mooie kleur voor haar en de vorm van de jurk past bij het eind van de jaren ’60. Hij is sterk en erg elegant. Ze ziet er prachtig uit en ziet er in eerste instantie heel relaxed uit, wachtend op haar familie om met haar Thanksgiving te vieren.”
#5 – De sinaasappel van Koning Lodewijk XV

Een andere verwijzing naar de Franse koning is de sinaasappel die we op tafel in het huis van Claire en Jamie zien liggen. In de aflevering Faith gaat Claire op bezoek bij koning Lodewijk XV om Jamie uit de gevangenis te krijgen na zijn duel met Black Jack Randall. Van haar vriendin Louise weet Claire dat een bezoek aan de koning wel zo zijn prijs heeft, ze zal met hem het bed moeten delen. Dit lijkt voor Claire echter de enige mogelijkheid om Jamie terug te krijgen, aangezien in Frankrijk op het duel de doodstraf staat.

Nadat ze inderdaad het bed met de koning heeft moeten delen en zich klaar maakt om het paleis in Versailles te verlaten, neemt ze een sinaasappel mee die de koning haar eerder heeft aangeboden. “Het is een symbool van Claire dat laat zien dat ze nog steeds haar waardigheid heeft gehouden,” vertelt schrijfster Toni Graphia in een interview met Elle. “Als ze voor de keuze staat om Lionel Brown uit wraak te vermoorden, denkt ze terug aan dit moment met de sinaasappel. Doordat ze vervolgens met de sinaasappel wegloopt, probeerden we te laten zien dat niemand haar kan breken.”


#6 – De libelle en het konijn

Als de familie begint binnen te druppelen voor het diner, zien we ook de kleine Germain spelen met een libelle. Het is een verwijzing naar de titel van het tweede boek van Diana Gabaldon, Dragonfly in Amber. Als huwelijkscadeau krijgt Claire een libelle gevangen in barnsteen (hard geworden hars van naaldbomen) van Hugh Munro.

Claire houdt het altijd bij haar, totdat ze het aan Jamie geeft voordat hij de Battle of Culloden tegemoet gaat. Het is echter dezelfde libelle die Claire vervolgens in de 20e-eeuw in een museum terugvindt als archeologische vondst op Culloden. De libelle in barnsteen staat symbool voor de liefde tussen Claire en Jamie, aangezien deze alle tijd overwint en voor altijd zal blijven bestaan.

Het konijn is daarnaast een verwijzing naar Culloden. Nadat Jamie langzaam ontwaakt van de strijd tegen de Britten, zien we hoe een konijn tussen de lijken op het slachtveld snuffelt. Jamie ligt op sterven en ziet Claire als in een droom op hem aflopen. Ook nu Claire gewond en gebroken op de grond ligt, komt het konijn haar opzoeken als een teken van hoop. Jamie heeft Culloden uiteindelijk overleefd, en ook Claire heeft de hoop dat Jamie haar zal komen redden.
#7 – Een familiediner

In de droomsequentie wordt Claire omringd door haar familieleden, de mensen om wie ze in de 18e-eeuw het meeste geeft. Het zijn de mensen van wie ze liefde krijgt in haar thuis, of ze nu inmiddels al overleden zijn of niet. Zo zijn Jocasta en Murtagh samen ook van de partij, die nu wel gelukkig samen kunnen zijn in het huwelijk. Daarnaast heeft Jocasta haar zicht behouden, aangezien moderne artsen een oplossing voor haar fysieke problemen hadden kunnen vinden. Ook Marsali en Fergus zijn gelukkig getrouwd, met natuurlijk nog een kleine op komst. Enig verschil is dat Fergus beide handen nog heeft. In de 20e-eeuw heeft hij het nooit tegen de Redcoats op hoeven nemen en is hij zijn hand dus nooit verloren.

Ook Young Ian is aanwezig tijdens het diner. Zijn Mohawk outfit heeft echter plaatsgemaakt voor een uniform uit het leger, alsof hij zojuist van de oorlog in Vietnam is teruggekeerd. Aangezien hij in het leven van Claire een tijdje weg is geweest terwijl hij bij de Mohawk leefde, is dit voor Claire een manier om zijn absentie ook in de jaren ’60 een plekje te kunnen geven. “Het kostuum laat ook zien dat hij volwassen is geworden,” vertelt kostuumontwerpster Biggar. “Hij is onafhankelijk en beschikt over een bepaalde dosis zelfvertrouwen, zelfs met alle ervaringen die hij heeft doorgemaakt.” Saillant detail is het embleem op zijn uniform, namelijk dat van een indianenstam.

Het zijn echter Brianna en Roger die afwezig zijn tijdens het grote feest. “Het laat zien dat Claire zo haar zorgen heeft,” vertelt Roberts. “Ze zou willen dat ze bij haar waren, maar tegelijkertijd weet ze niet of ze de reis naar de toekomst goed hebben doorstaan. Opeens is ze bang dat ze dood zijn, iets wat in de droom waarheid wordt als Lionel en Hodgepile gekleed als politiemannen voor de deur staan.” Ze komen het nieuws brengen dat Brianna en Roger gedood zijn in een auto-ongeluk, dezelfde manier als waarop haar man Frank om het leven is gekomen.

Al met al een interessante en indrukwekkende sequentie, die laat zien dat de producenten van Outlander als een hecht team samenwerken om de best mogelijke content neer te zetten. Hieruit blijkt dat het altijd de moeite waard is om een aflevering meerdere keren te kijken, aangezien het kan zijn dat pas dan bepaalde dingen opvallen. Het is fantastisch om te zien hoeveel tijd en moeite hierin gestoken wordt, om het verhaal meer diepgang te geven en ook de fans van de televisieserie een plezier te doen. Heb jij nog andere Easter Eggs terug kunnen vinden?Bron foto’s: Outlander-Online & FarFarAway

Reacties

1
0