Scriptschrijfster Barbara Stepansky op weg naar opnames in Schotland

Datum: 2021-01-05 17:50:51
1
1
  

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn inmiddels al maanden aan de gang. Toen het vijfde seizoen eerder dit jaar in première ging, werd bijvoorbeeld al hard gewerkt aan de scripts voor het zesde seizoen. Het was voor uitvoerend producenten Maril Davis en Matthew B. Roberts toen zelfs weer even terugschakelen naar het ‘vorige’ seizoen, omdat zij al zo verwikkeld waren in het vervolg op deze verhaallijnen. En hoewel de productie van het nieuwe seizoen het afgelopen jaar steeds werd uitgesteld, komen de opnames nu echt steeds dichterbij!

Langzaam verzamelen cast en crew zich in Schotland om aan het zesde seizoen te beginnen. Zo zagen we Caitriona Balfe, Sam Heughan, Richard Rankin en Sophie Skelton eerder al op de set aanwezig om kostuums te passen en nu is ook scriptschrijfster Barbara Stepansky vanuit Los Angels op weg naar Schotland, zo schrijft zij zelf op Instagram.

Aangezien alleen de noodzakelijke mensen op hetzelfde moment op de set aanwezig zijn in verband met coronamaatregelen, is er een grote kans dat Stepansky verantwoordelijk is voor het script van de tweede aflevering. Traditioneel schrijft de showrunner namelijk het script voor de eerste aflevering -Ronald D. Moore voor seizoenen 1 t/m 3, en Matthew B. Roberts voor seizoenen 4 en 5. Daarnaast wordt Outlander altijd in blokken van twee afleveringen opgenomen, waarbij verschillende scènes om productionele redenen door elkaar heen gefilmd kunnen worden. De schrijver van de aflevering is daarbij altijd aanwezig om het script indien nodig aan te kunnen passen. Bijvoorbeeld als dialogen niet helemaal blijken te lopen of als acteurs graag veranderingen zouden willen doorvoeren. Ook kan het zo zijn dat de scènes uit het script nog een beetje door elkaar heen worden gegooid om de overgangen in de afleveringen beter te maken.Stepansky kennen we al van haar werk aan Outlander in het vijfde seizoen. Zo was zij het hele vijfde seizoen werkzaam als story editor, een functie waarin zij als schrijfster waarschijnlijk aansloot bij de writers room om mee te denken over het gehele verhaal als seizoen. Zo is voor elke aflevering apart een scriptschrijver verantwoordelijk, maar moet ook nagedacht worden over de overgang tussen verschillende afleveringen, terugkerende elementen en de rode draad die de afleveringen gezamenlijk tot een seizoen maakt. Iedere schrijver kan een eigen sausje over een aflevering gooien, maar tegelijkertijd moet de televisieserie ook een bepaalde consistentie bevatten.

Maar Stepansky heeft niet alleen ondersteunend werk mogen doen. Zo heeft zij voor het vijfde seizoen het script geschreven voor de aflevering The Company We Keep. In deze aflevering zagen we hoe Roger de militie de straten van Brownsville in leidt om meer mannen te vinden voor het leger van de gouverneur.Bron foto’s: FarFarAway

Eenmaal in Brownsville komt Roger in een vuurgevecht terecht, waarna hij besluit om één van zijn mannen, Isaiah, aan de familie Brown over te dragen. Zij hebben namelijk nog een appeltje met hem te schillen. Met behulp van alcohol probeert Roger de gehele situatie te sussen, totdat blijkt dat sommige mannen de militie hebben verlaten. Zij zijn het er niet mee eens dat hun leider zomaar één van hun eigen mannen heeft uitgeleverd. Al met al een aflevering met veel problemen voor Roger en één waarin zijn vaardigheden om te kunnen overleven in de 18e-eeuw flink op de proef worden gesteld.

Wat vooral erg goed is aan deze aflevering, zijn de achterliggende lagen die de schrijfster in dit verhaal heeft weten te verwerken. Wat op het oog namelijk een verhaal lijkt over Alicia en Isaiah, is in essentie een verhaal van Frank Randall en Laoghaire MacKenzie. En ook de relatie tussen Roger en Jamie wordt behoorlijk op de proef gesteld. Frank zou Roger om zijn universitaire achtergrond zeker kunnen waarderen als partner voor zijn dochter, maar Jamie ziet zijn toegevoegde waarde aan de familie Fraser niet echt. Dit draagt enorm bij aan de band die Roger en Jamie later in het seizoen nog ontwikkelen. Bovendien is dit de aflevering waarin we Jamie zien dansen!

Het ligt dan ook in de verwachting dat een nieuwe aflevering van Stepansky ook deze diepgang kent door verwijzingen naar eerdere afleveringen en diepere emoties, herinneringen en motieven van personages. Zeker iets om naar uit te kijken dus!

Een eerste stap is nu eerst de Table Read. Dat is het moment waarop de personages bij elkaar komen om het script voor het eerst een keer gezamenlijk door te nemen. Het is het eerste moment dat de aflevering echt vorm krijgt voordat over wordt gegaan tot de daadwerkelijke opnames.

Reacties

1
1
  


Fred Mathot
Datum: 2021-01-31 11:37:16
Fijn dat je weer zoveel info geeft. Hopelijk gaan de opnames voorspoedig.
Groet