Sam Heughan ontvangt eredoctoraat voor acteerprestaties

Datum: 2019-10-22 15:07:51
2
0
  

Dat hij een fantastische acteur is, wisten we natuurlijk al langer. Maar het is altijd fijn als deze prestaties ook buiten de fancommunity erkend worden. De 39-jarige Sam Heughan mocht op de Universiteit van Stirling zijn eredoctoraat in handen nemen voor zijn ‘artistiek succes en het werk voor goede doelen.’ De acteur is momenteel druk met opnames voor het vijfde seizoen van Outlander, maar kreeg voor deze speciale gelegenheid een dagje vrij van de set.

“Ik ben blij dat ik zowaar niet hoef te werken vandaag,” zegt Heughan. Al is de Universiteit in Glasgow niet al te ver van de set vandaan. “Ik heb vandaag een dagje vrij, maar op de weg hierheen ben ik wel langs mijn werk gereden. We filmen hier niet eens zo ver vandaan, dus ik heb wel even naar ze gezwaaid.” Een deel van de Universiteit heeft eerder zelfs als set gediend. De scènes uit de jaren ’50 zijn op verschillende locaties op de campus gefilmd.

Heughan won eerder al prijzen voor zijn performance in Outlander als Jamie Fraser, zoals zijn recente winst bij de Saturn Awards, en is ook talloze keren genomineerd geweest voor zowel de Bafta’s als de Critic’s Choice Television Awards. Het is fantastisch te zien dat hij nu ook dit eredoctoraat aan de verzameling toe mag voegen. Zoals een echte Schot betaamt en geheel in stijl als zijn personage Jamie Fraser, nam Heughan de prijs in een traditionele kilt in ontvangst.
Tijdens de uitreiking benadrukte de Universiteit dat Heughan in zijn werk hun normen en waarden reflecteert. “Deze campus is gegroeid in impact en invloed sinds de opening in 1999,” aldus professor Carol Hill. “In dit twintig-jarig jubileum zijn we verheugd de prestaties van onze afgestudeerden te erkennen en vieren, variërend in talent, carrière en goede doelen.” Al jaren zet Sam Heughan zich in voor een stichting tegen bloedkanker, Bloodwise, waarvoor hij ook zijn eigen liefdadigheidsinstelling heeft opgericht, ‘My Peak Challenge’.

Leden van My Peak Challenge, ook wel Peakers genoemd, proberen een zelfbedacht doel binnen 12 maanden te halen. Centraal hierin staat een gezonder, gelukkiger en meer gebalanceerd leven. Daarbij wordt als gemeenschap geld verzameld voor Bloodwise.

Daarbij heeft Outlander voor heel wat toerisme in Schotland gezorgd, al zag niemand dit succes van te voren aankomen. Sam Heughan in ieder geval niet. “Het is echt een levensveranderende ervaring geweest,” vertelt Heughan. “In Noord-Amerika en in Canada is de serie erg populair, en ook in de rest van de wereld. Het is geweldig en lijkt een eigen leven te hebben. De serie is ook net toegevoegd aan Netflix in Amerika, waarmee we een hele nieuwe doelgroep bereiken.”


Bron foto’s: The Sunday Post

Heughan vond het een grote eer dit doctoraat in handen te mogen nemen. “Ik voel me bevoorrecht om deze dag met andere afgestudeerden te mogen delen,” vertelt hij. “Het voelt fantastisch dat ze het werk dat ik doe voor goede doelen als voor film en televisie erkennen. Als je binnenkomt op zo’n fantastische locatie als de Universiteit van Stirling, hoe kun je je dan niet gelukkig voelen? Ik wil alle afgestudeerden heel veel geluk en succes op hun pad wensen. Heb vertrouwen en kom terug om je eigen eredoctoraat op te halen.”

Bekijk onderstaand de hele plechtigheid en speech van Heughan terug. Absoluut een aanrader! Alle prestaties van Heughan worden vernoemd en de impact die hij heeft gemaakt op de toegenomen populariteit en beeldvorming van Schotland. In zijn speech gebruikt Heughan veel humor om zijn wijsheid en ervaring in het acteervak over te brengen op de studenten van de Universiteit van Sterling. Die man kan ook echt alles!Reacties

2
0