Redcoat Jamie vs. Regulator Murtagh

Datum: 2020-04-07 12:22:47
1
0
  

Het was al kort aangekondigd in de trailer van het vijfde seizoen en zorgde voor een behoorlijke shock onder fans: redcoat Jamie Fraser. In de nieuwste aflevering The Ballad of Roger Mac zagen we het dan eindelijk waarheid worden. De roodharige Schot moest op bevel van Gouverneur Tryon zijn normale kleding inruilen voor het rode uniform van het Britse leger. Tijdens de komende strijd bij Alamance zou Jamie op deze manier beter zichtbaar zijn als kolonel, een titel en een uniform die hij volgens Tryon heeft verdiend. Het afgrijzen en de woede was zichtbaar af te lezen van Jamie’s gezicht toen hij in de jas werd gehesen.

“Hij heeft echt een deal met de duivel gemaakt,” vertelt Sam Heughan in een interview met Vanity Fair. De acteur verwijst hierbij natuurlijk naar de deal die Jamie heeft gemaakt in ruil voor het landgoed dat inmiddels Fraser’s Ridge is. In het vierde seizoen zagen we namelijk hoe Jamie en Claire samen besloten hun toekomst in Amerika vorm te geven, het land waar ook Brianna later zou worden opgevoed. Jamie wilde een bijdrage leveren aan dit land en een nieuwe gemeenschap starten. Het enige nadeel, hij moest hierbij loyaliteit aan de Britse autoriteiten zweren en meevechten als hem dat gevraagd werd.

Maar de haat voor dit Britse uniform zit zo diep, dat ook Heughan zelf een behoorlijk emotionele reactie kreeg bij het passen. “Het voelde gewoon zo fout. Het was absoluut een psychische reactie, een echte afkeer.” Ondanks deze afkeer richting het uniform, wilde Heughan laten blijken dat Jamie er tegelijkertijd wel fantastisch uit kan zien als redcoat. “Ik wilde dat Jamie er goed uitzag, krachtig,” vertelt de acteur.

De vorm en structuur van het uniform heeft daarbij wel geholpen. Grote schoudervullingen en de stijve structuur van de stof houdt de drager ervan omhoog, terwijl het tegelijkertijd vernauwd, iets wat precies past bij de emoties van Jamie op dat moment. “Het is verbazingwekkend wat een kostuum, wat het dragen van een uniform kan doen,” gaat Heughan verder. De acteur was behoorlijk gewend geraakt aan de vrijheid en vloeiende bewegingen van Jamie’s gebruikelijke gevechtskleding: de kilt.


Al met al was het een behoorlijk intense aflevering voor zowel Jamie Fraser als Sam Heughan. Afleveringen lang werd toegewerkt naar deze confrontatie met peetoom Murtagh Fitzgibbons, de rebellenleider die volgens Tryon moest worden opgespoord en vermoord. Tijdens de Battle of Alamance staan Jamie en Murtagh dan eindelijk tegenover elkaar, terwijl ze al die jaren samen juist aan dezelfde kant stonden.

“Bij Culloden vocht Jamie voor Schotland, vechtend voor zijn clan, zijn familie en zijn vrijheid,” vertelt Heughan. “Nu staat hij helemaal aan de andere kant. Jamie is een man van eer, een man van zijn woord. Om tegen alles in te gaan waar hij voor staat om dit uniform aan te trekken… Ik dacht aan alles wat er in zijn verleden is gebeurd, van Culloden tot Black Jack Randall en de gevangenis. De redcoat vertegenwoordigt echt alles wat Jamie niet is. Ik dacht dat het interessant zou zijn om te onderzoeken wat dat met hem zou doen als hij er een moest dragen en hoe het eruit zou zien.”

Ik was zo enthousiast over deze aflevering en ook nerveus, omdat ik wist wat het betekende. We wisten dat we Murtagh in deze aflevering zouden verliezen, en hij was zo’n sterk personage. En voor Jamie is hij de link naar Jamie’s verleden in Schotland. Hij is ook echt zijn vaderfiguur.

Hij is een stille, constante figuur, iemand waar Jamie op kan vertrouwen, die er vanaf het begin is geweest. En voor Jamie was het moeilijk genoeg om tegen hem op te moeten treden, maar om hem te verliezen was echt traumatisch.

Niet alleen in het verhaal van Outlander was het traumatisch om afscheid te moeten nemen van Murtagh. Ook op de set viel het de acteurs behoorlijk moeilijk om gedag te zeggen tegen Duncan Lacroix. “Hij is zo’n geweldig mens, een geweldige acteur. Hij is zo ontzettend goed,” vertelt Heughan. “Hij maakt sinds het begin deel uit van onze familie, dus niemand van ons wilde die dag naar de set komen.” En ook wij als fans zullen Duncan/Murtagh heel erg gaan missen!


Bron foto’s: Fanity Fair en Starz

Reacties

1
0