Redcoat Jamie Fraser in trailer Outlander seizoen 5

Datum: 2020-02-04 16:11:38
1
0
  

Say what? Ik ben zo benieuwd hoe Black Jack Randall gereageerd zou hebben als hij hem op deze manier was tegengekomen. Waarschijnlijk was hij op zijn eigen sadistische manier heel hard gaan lachen. Jamie Fraser als Redcoat, het uniform van het Britse leger. Dit is toch echt het beeld dat we te zien krijgen in de nieuwste trailer van het vijfde seizoen van Outlander. En hoe zal Jamie zich voelen in het uniform dat zo veel jaren het toonbeeld was van de vijand?

Al die jaren vechten tegen de Britten met de Battle of Culloden als hoogtepunt. En dat was nog niet het einde. Jamie heeft jarenlang ondergedoken en gevangen gezeten in de handen van de Britten, kleine Fergus is zijn hand door de Redcoats kwijtgeraakt. Toch staat Jamie daar nu in zijn eigen Redcoat uniform, opnieuw aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Met de naderende Amerikaanse Revolutie bevindt Jamie zich als generaal tussen de Britten. Dit is het resultaat van zijn deal met Gouverneur Tryon om zich op het land van Fraser’s Ridge in North Carolina te kunnen vestigen.

“Ik kan er natuurlijk niet al te veel van weggeven, maar zoals we aan het eind van het vierde seizoen zagen, staat Jamie nu aan de kant van de Redcoats,” vertelt Sam Heughan in een interview met Parade. Een beslissing die volgens Heughan nu eenmaal gemaakt is, maar heel moeilijk blijft:

Hij heeft deze deal met de Redcoats gemaakt, het Britse leger, en dus staat hij eigenlijk aan de tegenovergestelde kant van waar zijn loyaliteit daadwerkelijk ligt. Maar hij weet dat hij dit moet doen. Hij moet het doen voor zijn familie en zijn huurders. Hij moet zijn land veilig stellen en ervoor zorgen dat het een veilige plek is om te leven, dus schaart hij zich bij de Britten. Maar dat is voor Jamie heel moeilijk om te doen.

Op de beelden van de trailer zien we hoe het grasveld rondom het nieuwe huis van Jamie en Claire Fraser zich vult met legertenten. Waar ze eerst alle ruimte hebben om vrij te leven, wordt deze al snel opgevuld met rondlopende soldaten. Gouverneur Tryon komt om de belofte van Jamie te innen: “Generaal Fraser, het is tijd om je eed te vervullen. Zorg dat je me niet teleurstelt.” Het is nu aan Redcoat Jamie om zijn mannen te verzamelen tegen het groeiende opstand.

“Ik vind het visueel een heel sterk beeld,” gaat Heughan verder. “Het is een beeld dat tegen alles ingaat waar Jamie ooit voor heeft gevochten en voor staat. Zijn relatie met de Britten en wat dit uniform representeert is heel slecht.” Het is dan ook niet vreemd dat Heughan hier eerst zelf ook zijn vraagtekens bij had:

Ik heb hier ook een goed gesprek met uitvoerend producent en schrijver Matthew B. Roberts over gehad. Ik had eerst namelijk het gevoel dat het niet helemaal gepast zou zijn, helemaal aangezien er in die tijd niet echt Redcoats meer gedragen werden. Maar als generaal wordt Jamie gedwongen om een Redcoat te dragen.

Ik wil niet te veel verklappen, maar het is echt een machtsstrijd van Gouverneur Tryon. Tryon is Jamie constant aan het testen om te zien of hij zal doen wat hij wil en zijn hoofd zal buigen. Dit is gewoon één van die machtsvertoningen. Maar dit heeft een veel groter, dieper gevoel voor Jamie dan het misschien voor andere mensen zou hebben.

Dit is een verhaallijn die niet in de boeken voorkomt, maar de schrijvers hebben goed hun best gedaan om er echt wat van te maken. We zien hoe Jamie moet vechten tegen alles waar hij voor staat, voor het algemeen belang, voor de mensen die hij probeert te beschermen. Met Jamie als Redcoat was voor mij de cirkel rond. Maar het is tegelijkertijd doodeng.”
En hoewel we Fraser’s Ridge dit seizoen steeds verder zullen zien groeien, gebeurt dit dus allemaal met een oorlog in het vooruitzicht. “Fraser’s Ridge is echt aan het bloeien. Er zijn veel steden in de buurt en je kunt voelen hoe het zich uitbreidt,” vertelt Sam Heughan. “Maar er zijn ook donkere wolken in de verte van een grote oorlog. Jamie en Claire proberen echt te vechten om ervoor te zorgen dat ze aan de goede kant komen te staan. Maar de gigantische omvang van deze oorlog is daarbij echt een uitdaging.”

De rebellen zijn het niet eens met de manier waarop de Britten het land leiden. Een mening die niet bepaald vreemd is van Jamie’s eigen loyaliteit. Het is interessant te horen dat Jamie en Claire samen aan de andere kant van de geschiedenis proberen te staan, terwijl ze hun land en geliefden in veiligheid proberen te houden.

Kan Jamie zijn loyaliteit aan Tryon verbreken? En wat voor gevolgen zal dit hebben? Met Murtagh als leider van de rebellen zal de situatie nog wat ingewikkelder worden. Lukt het Jamie om ook zijn peetoom in veiligheid te houden? In de trailer zien we hoe Jamie totaal omringt is door Redcoats.Met alle dreigende gebeurtenissen en donkere wolken die zich boven Fraser’s Ridge vormen, is het de vraag wat Brianna en Roger gaan doen. Zij zijn pas net een gezin gestart, een gezin dat ook zij in veiligheid willen houden. Het is veiliger in hun eigen tijd, maar kunnen ze die beslissing ook maken? Ze moeten dan hun familie achterlaten, een beslissing die ook zij niet gemakkelijk zullen kunnen nemen. Het belooft in ieder geval weer een sensationeel en emotioneel seizoen te worden, waarin Jamie zal moeten proberen verstandige beslissingen te nemen.

Er zal dit seizoen dan ook geen ruimte zijn voor Jamie om roekeloze acties te nemen. “Jamie wordt ouder en is daarmee minder opvliegend, hij wordt minder snel boos,” gaat Heughan verder. “Hij moet dit seizoen meer nadenken en het is leuk om hem te zien volwassen worden. Maar hij is niet eens veel ouder dan ik ben. Ze hebben hem met make-up wat ouder gemaakt, maar gelukkig worden roodharigen minder snel grijs. Ze worden sneller blond, dus dat hebben we dan ook gedaan. Maar mensen gaan wel echt een verschil zien met het eerste seizoen. Hij krijgt in ieder geval nog geen rollator,” lacht hij.

“De show is constant aan het veranderen. Ik speel niet constant hetzelfde personage. Hij heeft zoveel verantwoordelijkheden nu. En hij voelt daar het gewicht van. Ik zou soms wel wat van die kwaliteiten willen overnemen. Hij is heel loyaal en behoorlijk koppig. En de liefde die hij voelt voor Claire.. Het zou fantastisch zijn als ik zoiets zelf zou kunnen vinden.” Dus dames, grijp je kans!Reacties

1
0