Outlander seizoen 6: Tom en Malva Christie brengen conflict in Fraser’s Ridge

Datum: 2021-01-07 17:08:03
4
0
  

Nu cast en crew zich in Schotland verzamelen voor de opnames van het zesde seizoen van Outlander, kan het echte speculeren gaan beginnen! Wat en wie krijgen we te zien in het zesde seizoen? Wie worden daarvoor gecast? Welke verhaallijnen uit het boek van Diana Gabaldon zullen we op beeld terug gaan zien? En hoewel veel geheim zal blijven gedurende het productieproces, hadden Sam Heughan, Caitriona Balfe, Sophie Skelton en Richard Rankin in een video vanaf de kostuumafdeling alvast enkele teasers voor ons. En één daarvan was wel heel interessant. Zo vertelde Sam Heughan:

We hebben een nieuw personage, maar hij is niet nieuw voor Jamie. In Ardsmuir Prison is Tom Christie één van Jamie’s oude vijanden. Hij komt naar Fraser’s Ridge en probeert een beetje van de macht af te pakken, dus daar ontstaat een machtsstrijd. En zijn dochter vormt een wel heel, heel speciaal deel van dit verhaal.

Boeklezers weten dan eigenlijk direct waar Sam Heughan op hint. Malva Christie zal net als in het boek A Breath of Snow and Ashes, waar dit nieuwste seizoen op gebaseerd is, haar intrede doen. Vader en dochter zullen voor behoorlijk wat problemen zorgen op Fraser’s Ridge, waar zowel Claire als Jamie op nieuwe manieren uitgedaagd worden. Let op voor spoilers als het boek van Gabaldon nog niet hebt gelezen.In het vijfde boek van Diana Gabaldon, The Fiery Cross, vinden Thomas Christie, zijn zoon Allan en zijn dochter Malva al hun weg naar Fraser’s Ridge. Op dat moment is Jamie nog herstellende van zijn slangenbeet en zorgt Roger voor alle nieuwe huurders in Fraser’s Ridge. Zonder dat Roger zich bewust is van de geschiedenis die zich tussen Jamie en Tom heeft afgespeeld, geeft hij de familie Christie toestemming om zich in Fraser’s Ridge te settelen.

Want wat hij niet weet, is dat Jamie en Tom oude vijanden van elkaar zijn. Spanningen ontstonden in Ardsmuir Prison, waar beide mannen gevangen zaten na The Battle of Culloden. Aan het hoofd van de groep protestantse gevangenen stond namelijk Tom, terwijl Jamie aan het hoofd stond van de katholieke gevangenen. Beide groepen wilden de regels bepalen, totdat gouverneur Harry Quarry met een oplossing kwam. Quarry maakte Jamie lid van de vrijmetselaars en benoemde hem officieel tot vertrouweling. Al snel mocht Jamie de titel van ‘Master’ dragen en kon hij zijn eigen vertrouwelingen aanwijzen, waaronder ook Tom Christie. De spanningen namen af, maar de vete tussen de twee mannen bleef bestaan.
Hoewel Malva is opgegroeid als de dochter van Tom, is zij in werkelijkheid zijn nichtje. De vrouw van Tom, Mona, had namelijk een affaire met zijn broer Edgar, terwijl Tom zonder enig vooruitzicht op vrijlating in Ardsmuir Prison gevangen zat. Ze schreef hem een brief om te zeggen dat ze opgehangen zou worden om de moord op Edgar Christie, en dat de kinderen bij de vrouw van Edgar zouden worden achtergelaten. Wat een gezellige familie… Maar let op, het wordt nog gekker!

Nadat Ardsmuir Prison werd opgeheven in zijn functie, werd Tom net als Murtagh (in de televisieserie) naar de koloniën gestuurd om te werken op een plantage. De eigenaar van de plantage, Mr. Everett, erkende Tom als een goed geleerd man en zette hem in om zijn kinderen les te geven. Hij zorgde er zelfs voor dat Allan en Malva Christie vanuit Edinburgh naar de koloniën werden gestuurd om bij hun vader te kunnen zijn. Nadat zijn verplichtingen waren verlopen, bleef Tom nog even in dienst als docent. Hij trouwde opnieuw, maar zijn vrouw overleed tijdens een gelekoortsepidemie. Het was toen dat Tom besloot samen met zijn kinderen naar Fraser’s Ridge te vertrekken en de hulp in te schakelen van Jamie Fraser.

Het is echter in het zesde boek van Gabaldon, A Breath of Snow and Ashes, dat de problemen rondom de familie Christie pas echt beginnen. Een epidemie van dysenterie, een ernstige darminfectie, verspreidt zich over Fraser’s Ridge en Claire heeft haar handen vol aan alle patiënten. Malva biedt aan om te helpen en blijkt een waardige assistent. Zo luistert ze zonder enige vorm van aarzeling goed naar alle aanwijzingen van Claire en weet ze zelfs het leven van de jonge Aiden McCallum te redden door een blindedarm operatie. Claire en Malva bouwen een hechte band op, waarbij Claire steeds meer een moederrol op zich neemt.
Maar ook Claire en Thomas worden slachtoffer van deze bacteriële ziekte. Zo erg zelfs dat de twee er bijna hun einde in vinden. Toch voelt Claire dat er iets niet helemaal klopt. Haar symptomen zijn net iets anders dan die van de vele anderen in Fraser’s Ridge. Ze weet zichzelf van haar ziektebed te hijsen en besluit op onderzoek uit te gaan naar deze mysterieuze ziekte.

Als Tom vervolgens ontdekt dat zijn dochter Malva zwanger is, barst de bom. Malva zweert dat het kind van Jamie is, enkel en alleen om het kind een goede toekomst te kunnen bieden. Claire is furieus en kan zich niet meer inhouden. In haar woede laat ze Malva alle hoeken van de kamer zien.

Young Ian Murray geeft toe dat het kind van hem zou kunnen zijn, maar ook Bobby Higgins komt met dezelfde mededeling. In werkelijkheid is het kind van Malva’s halfbroer Allan, die haar ervan overtuigt Jamie als biologische vader aan te wijzen. Malva deelt vervolgens het bed met verschillende mannen om het bewijs van de zwangerschap en de daarvoor verantwoordelijke man te verdoezelen.

Na alle ellende die Malva met haar claim heeft ontketend, besluit Malva de waarheid te vertellen. Maar nog voordat ze dit kan doen, wordt ze door Allan vermoord. Als Claire haar vervolgens vindt, probeert ze aan de hand van een keizersnede het leven van het kind nog te redden. Maar helaas. Het kind is te prematuur om te leven en overlijdt samen met zijn moeder.
Het bloed aan de handen van Claire doet Richard Brown (die zelf nog een appeltje te schillen heeft met de familie Fraser om de moord op zijn broer Lionel Brown) echter vermoeden dat het Claire was die Malva heeft vermoord, uit wraak op de affaire met haar man Jamie. Claire wordt onder begeleiding van Jamie en Tom meegenomen naar gouverneur Josiah Martin, waar ze terecht moet staan in een rechtszaak. Jamie probeert te pleiten voor haar vrijheid, maar het is Tom Christie die er uiteindelijk voor zorgt dat Claire haar vrijheid terugkrijgt. Tom claimt namelijk dat hij verantwoordelijk is voor de dood op Malva.

Het is in een privégesprek tussen Claire en Tom dat hij toegeeft Malva niet vermoord te hebben. Hij vertelt dat Malva net als haar moeder Mona een heks was, die liefdesspreuken gebruikte om mannen te lokken. Toen dit niet goed bleek te lukken, werd ze wanhopig.

Geïnspireerd door haar opgedane kennis over bacteriën besloot Malva bloed en braaksel van de doden te verzamelen en dit vervolgens in een fles te laten broeien om in het eten van Claire en Tom te mixen. Ze hoopte dat hun dood binnen de epidemie niet zou opvallen. En met Claire uit de weg kon ze Jamie manipuleren om voor haar en haar ongeboren kind te zorgen. De liefde die Tom voor Claire voelt, doet hem beslissen haar plek in de gevangenis over te nemen. Het geeft hem daarbij vrede om te weten dat met de dood van Malva het leven van anderen waarschijnlijk is gered.Eenmaal terug in Fraser’s Ridge geeft Allan toe de vader van Malva’s ongeboren kind te zijn. Hij vertelt dat Malva inderdaad de waarheid had willen vertellen en dat hij deze actie heeft tegengehouden door zijn halfzus te vermoorden. Claire probeert hem ervan te overtuigen geen zelfmoord te plegen en eist dat Allan Fraser’s Ridge verlaat en nooit meer terugkomt, maar het is Young Ian die de uiteindelijke beslissing maakt. Met een pijl en boog schiet hij Allan in de rug, waardoor ook Allan zijn einde heeft gevonden.

In het zevende boek, An Echo in the Bone, ontmoet Claire Tom Christie in Wilmington. Na zijn gevangenschap heeft Tom enkele maanden gewerkt als secretaris voor gouverneur Josiah Martin aan boord van zijn schip The Cruizer. Als de gouverneur het bericht ontvangt dat de werkzaamheden van Tom niet langer nodig zijn, vindt hij het jammer om zijn inmiddels vriend te moeten laten gaan. De gouverneur besluit Tom aan wal te zetten en over te laten aan de autoriteiten, maar precies op het moment dat er geen mensen zijn om de zaak over te nemen.

Tom gaat vervolgens aan het werk als docent en predikant. Hij geeft toe dat hij nog steeds van Claire houdt en geen vrede zal kennen zolang zij leeft. Maar hij heeft geen spijt van wat hij gedaan heeft. Voordat ze afscheid nemen komt Claire erachter dat hij degene is die het overlijdensbericht van Claire en Jamie -het krantenbericht wat Brianna doet besluiten terug in de tijd te reizen- in de Wilmington Gazette heeft geplaatst. Hij had via Mr. McCreary in Brownsville gehoord over de brand.

Tom Christie kust Claire de hand en vertrekt.


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

4
0