Outlander seizoen 5: Een overzicht van de kijkcijfers

Datum: 2020-06-23 15:00:46
0
0
  

Hoeveel Amerikanen kijken live naar de nieuwste aflevering van Outlander? Dat wordt elke week opnieuw gemeten aan de hand van kijkcijfers. Zo wordt voor de producent duidelijk hoe een televisieserie wordt ontvangen, in welke leeftijdscategorie de kijkers zich bevinden en hoeveel opbrengsten zij met reclame-inkomsten rondom het programma kunnen verdienen.

In Nederland bijvoorbeeld zijn 1235 huishoudens voorzien van apparatuur bij al hun televisies waarmee geregistreerd wordt wie naar welke zender kijkt. Vervolgens wordt dit door Stichting KijkOnderzoek omgerekend naar de gehele bevolking in Nederland en kunnen de kijkcijfers bekend worden gemaakt. De voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië in de halve finale van het WK 2014 op woensdag 9 juli 2014 betekende een recordaantal kijkers voor de Nederlandse televisie: ruim 9 miljoen.

In Amerika werkt het berekenen van de kijkcijfers eigenlijk hetzelfde, maar is Nielsen Media Research verantwoordelijk voor berekenen van het aantal kijkers aan de hand van beschikbare data van televisie-aanbieders. Waar in Nederland 1235 huishoudens over een box beschikken, zijn dat in de Verenigde Staten 5000 huishoudens die samen een representatief beeld moeten geven van het kijkgedrag. Dit onderzoek is miljoenen dollars waard, aangezien op basis van deze kijkcijfers wordt berekend hoeveel bedrijven moeten betalen om reclame uit te mogen zenden.

Een show die bijvoorbeeld miljoenen kijkers heeft, is door de hoge reclame-inkomsten zeer aantrekkelijk voor een televisienetwerk. Andersom is echter ook het geval. Soms levert een televisieprogramma te weinig financieel succes, waardoor een serie wordt geannuleerd. Want in deze economie draait eigenlijk alles om zoveel mogelijk winst maken.
Met de populariteit en het financiële succes van het eerste seizoen van Outlander, werd door het televisienetwerk Starz al snel de goedkeuring gegeven voor het tweede seizoen. Gemiddeld keken toen ruim 1.04 miljoen Amerikanen live naar de afleveringen, met een uitschieter voor de aflevering Both Sides Now met 1.417 miljoen kijkers. De bruiloft tussen Claire en Jamie had waarschijnlijk voor een piek gezorgd in populariteit onder het Amerikaanse publiek, waarna de serie door steeds meer mensen werd opgepakt.

Ook het tweede, derde en vierde seizoen wisten gemiddeld meer dan 1 miljoen kijkers per aflevering te trekken, genoeg voor Starz om de televisieserie steeds met een nieuw seizoen te verlengen. Naar het derde seizoen keken zelfs 40% meer mensen dan naar het tweede seizoen, met een absolute piek bij de zesde aflevering A. Malcolm. Ruim 1.7 miljoen mensen zagen hoe Jamie en Claire na 20 jaar apart te hebben geleefd in twee verschillende eeuwen, eindelijk weer bij elkaar kwamen.

Helaas heeft het vijfde seizoen dit gemiddelde niet bij kunnen houden. Over het gehele seizoen keken gemiddeld 800.000 Amerikanen wekelijks live naar Outlander. De aflevering Journeycake, waarin Brianna en Roger zich klaarmaken voor hun reis terug naar de toekomst, heeft het hierbij nog het best gedaan met 866.000 kijkers. De aflevering Free Will heeft met 722.000 kijkers de laagste kijkcijfers tot nog toe gehaald.Heeft dit nu dan ook direct effect op de toekomst van Outlander? Niet direct… Tijdens het vierde seizoen heeft Starz al een akkoord gegeven voor de productie van een zesde seizoen. Aangezien de productie hiervan al in gang is gezet tijdens de productie van het vijfde seizoen, zal dit nieuwste seizoen er in ieder geval gaan komen. De vraag is nog wel precies wanneer het zesde seizoen zal worden uitgezonden, aangezien de productie door het Corona-virus voor een groot deel stil is komen te liggen. Ook is nog even de vraag welk effect de Brexit op de kosten van de productie zal hebben, aangezien tijdens de productie veel met Europese vakmensen wordt samengewerkt. Gedurende 2020 is er nog niet echt iets veranderd, maar dat wordt anders met de start van 2021.

Met on-demand mogelijkheden om de televisieserie op het moment te kijken dat jou als kijker het beste uitkomt, is het daarnaast onduidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk naar de afleveringen kijken. Starz is een kabelnetwerk dat voor een groot deel van de inkomsten afhankelijk is van abonnees die zich aanmelden voor de televisiezenders van Starz. Dat is ook wel te vergelijken met een zender als Film 1 in Nederland, waarvoor je bij je televisie-aanbieder een extra pakket moet aanschaffen.

Deze abonnees kunnen vervolgens ook via het on-demand platform van Starz de aflevering van Outlander bekijken op het moment dat het hen uitkomt, en tegenwoordig is de aflevering vaak on-demand al eerder beschikbaar dan dat de aflevering lineair op televisie wordt uitgezonden. Als Outlander fan wil je natuurlijk online zo veel mogelijk spoilers vermijden en één van de eersten zijn die de nieuwste aflevering heeft gezien. Maar helaas maakt Starz deze kijkcijfers niet bekend.


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

0
0