Outlander seizoen 5: Een nieuw seizoen, een nieuwe opening credit

Datum: 2020-02-12 15:55:17
3
0
  

Maandag gaat het nieuwe seizoen van Outlander van start en dat betekent ook weer een nieuwe opening credit. Elk seizoen hebben we de opening zien en horen veranderen, waarbij ingespeeld wordt op de veranderingen in het verhaal. Waar we in het eerste seizoen bijvoorbeeld nog beelden zagen van de 20e-eeuw, waren deze beelden in het tweede seizoen vervangen voor fragmenten uit het leven van Jamie en Claire in het 18e-eeuwse Parijs.

Ook de muziekinstrumenten en zelfs de taal veranderden mee met de avonturen uit de televisieserie. Schotland, Frankrijk, Jamaica, Amerika. Elke periode en plaats heeft zo zijn eigen kenmerken die in de opening credit naar voren komen. Hoewel deze muziek bij andere televisieshows jarenlang vaak hetzelfde blijft en zo de herkenbaarheid vergroot, probeert Outlander met zijn opening al een juiste setting te creëren voor het publiek.

De herkenbaarheid van de opening credit ontstaat echter met de tekst. Centraal hierin staat namelijk nog steeds The Skye Boat Song, een Schots volkslied dat herinnert aan de ontsnapping van Prins Charles Edward Stuart naar het Isle of Skye na zijn nederlaag bij de slag bij Culloden op 16 april 1746. En ook dit seizoen heeft componist Bear McCreary er samen met showrunner Ronald D. Moore weer een nieuwe draai aan weten te geven.

Sing me a song of a lass that is gone.
Say, could that lass be I?
Merry of soul she sailed on a day.
Over the sea to Skye.
Billow and breeze, islands and seas.
Mountains of rain and sun.
All that was good, all that was fair.
All that was me is gone.“Mountains of rain and sun”

En ik moet heel eerlijk zeggen, deze versie lijkt inmiddels wel heel erg ver af te staan van de opening credit van het eerste seizoen. Veel van de beelden zijn inmiddels vervangen en van het eerste seizoen is niet veel terug te zien. Enkel de dames bij Craigh na Dun en de benen van Claire door de modder hebben dit nieuwe seizoen gehaald. Dat is ergens natuurlijk niet zo vreemd.

Terugkijkend naar het verhaal en de ontwikkelingen die Jamie en Claire hebben meegemaakt, zijn heel veel dingen veranderd. In het eerste seizoen moesten Jamie en Claire elkaar nog leren kennen, terwijl ze het afgelopen seizoen opa en oma zijn geworden. En daar zit een heleboel verhaal tussen. Na al het geweld, oorlogen en conflicten moeten ze zich opnieuw schrapzetten voor een opkomende revolutie. Dit keer is de familie echter een stuk groter en hoeven ze niet enkel meer elkaar te beschermen.

In de beelden is deze constante dreiging terug te zien. Claire en Jamie staan met de rug naar ons toegedraaid, waar we in eerdere seizoenen ook de voorkant of zijkant van het lichaam zagen. Ze kijken voor zich uit naar de gebeurtenissen waarvan ze weten dat ze zullen komen. De zon schijnt nu nog over de bergen heen.“All that was good, all that was fair”

De hoofden zijn naar beneden gebogen en naar het licht toe, alsof ze hopen dat er een lichtpuntje aan de horizon verschijnt en het tij zich nog zal keren. Het koor op de achtergrond versterkt dit gevoel. Het a-capella gezang geeft namelijk de sfeer van een kerk, een koor dat psalmen zingt tijdens de kerkdienst. Claire en Jamie bidden tot God om hun familie veilig te kunnen houden in de moeilijke tijden die zullen volgen. Is God de enige die hen nog kan redden?

Tegelijkertijd zijn er nog momenten van rust. Het is een soort stilte voor de storm op Fraser’s Ridge. Jamie en Claire hebben vorig seizoen besloten in North Carolina hun nederzetting te willen starten, om daar samen voor het eerst een leven op te kunnen starten. Daar kunnen ze als familie samen plezier hebben en daadwerkelijk genieten van het leven.

We zien Claire en Brianna dan ook samen zorgeloos over het strand rennen, blij dat ze elkaar hebben na alle moeilijke tijden die zijn geweest. Brianna lijkt eindelijk weer vrij te zijn, vrij van zorgen over Stephen Bonnet en de terugkeer van Roger. Alles is goed en vredig. De bizons grazen in de wei.
Maar deze nederzetting heeft zo zijn prijs. Jamie heeft in ruil voor Fraser’s Ridge een deal moeten sluiten met Gouverneur Tryon. Als het zover komt, zal Jamie klaar moeten staan voor het Britse leger en vechten tegen de rebellen. Het is dan ook Jamie die we een kroon als speld op zijn kleding zien dragen. Een speld die Jamie in een moeilijke positie brengt. Voor het eerst in zijn leven staat hij aan de kant van de Redcoats, het Britse leger waartegen hij zich zijn hele leven heeft verzet en gevochten. Ook nu staat Jamie weer aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Het zijn de rebellen die uiteindelijk de Amerikaanse Revolutie zullen winnen.

Claire en Jamie zullen zich als een team door de conflicten moeten zien bewegen, waarbij ze zich altijd zullen afvragen wat de verstandige keuze is. Op welke manier houden ze hun familie veilig? Is dat eigenlijk wel mogelijk? Is het voor Brianna en Roger niet veiliger in hun eigen tijd?

We zien ook dit jonge stel met hun rug naar de camera staan, hand-in-hand samen starend naar het landschap voor zich. Is dit de tijd waarin ze willen leven? De donkere wolken vormen zich boven Fraser’s Ridge, maar kunnen ze zomaar hun familie achter zich laten? De band tussen Brianna en Roger doet vermoeden dat de twee dit seizoen samen sterker in hun schoenen staan. Ze hebben al behoorlijk wat conflicten gehad, maar lijken nu samen beslissingen te willen maken. Net als Jamie en Claire houden ze hun handen gebundeld.
“All that was me is gone”

De Redcoats verzamelen zich in ieder geval en lijken zich klaar te maken voor de strijd. Een strijd met geweren, kanonnen en kogels. Claire zal het als chirurg in ieder geval druk gaan krijgen. Komend seizoen zal zij zich met name bezig gaan houden met de ontwikkeling van de geneeskunde. In de 18e-eeuw mist zij natuurlijk de gereedschappen en medicijnen waarmee ze in de 20e-eeuw levens kon redden. En ook nu zullen levens gered moeten worden.

Niets voor niets is daar namelijk de tarotkaart ‘De Gehangene’. Boeklezers weten uiteraard naar wie er met deze kaart verwezen wordt. Voor één van de personages wordt het namelijk opnieuw een behoorlijk zwaar seizoen, waardoor de woorden van The Skye Boat Song weer een nieuwe betekenis krijgen: “All that was me is gone.” Het is waarschijnlijk ditzelfde personage dat we vervolgens tussen het tentenkamp heen getrokken zien worden. Het zal behoorlijk moeilijk zijn om hierna het leven weer op te kunnen pakken.
Bron foto’s: Outlander TV News

Reacties

3
0