Outlander seizoen 5: Een nieuw huis, terugkerende personages en een grotere familie

Datum: 2020-01-28 16:20:09
1
0
  

Zo in de weken voorafgaand aan de première van een nieuw seizoen, wordt beetje bij beetje meer informatie vrij gegeven over de afleveringen en verhaallijnen. Waar eerst nog vooral mysterie heerste rondom de productie, wordt nu een vorm van anticipatie aangewakkerd door de cast en crew van Outlander. Het zijn misschien maar kleine dingetjes, maar juist die helpen om de nieuwsgierigheid naar het vijfde seizoen te verhogen. Zo is de favoriete scène van Sam Heughan gefilmd met een terugkerend personage(?), is Caitriona Balfe fan van het nieuwe huis en zullen Marsali en Fergus meer tijd doorbrengen op Fraser’s Ridge. Let op, spoiler alert! Wil je nog helemaal niks weten over het nieuwe seizoen, lees dan niet verder.

Dit laatste is zeker geen verrassing. Marsali en Fergus woonden samen met baby Germain in Wilmington, waar het voor Fergus gemakkelijker zou zijn om werk te vinden. Maar dat bleek een stukje lastiger dan gedacht, toen bleek dat niemand hem geschikt achtte werk te doen met slechts één hand. Jamie en Claire kwamen de jonge ouders geregeld opzoeken, zoals we bijvoorbeeld zagen in de aflevering Wilmington.Fraser’s Ridge is echter steeds verder aan het groeien, met meer gezinnen die ook weer diensten en goederen van anderen kunnen gebruiken. Dit betekent ook vanzelfsprekend meer werkgelegenheid en kansen voor Fergus. Daarnaast zou het hen de veiligheid van een gemeenschap geven in tijden richting de Amerikaanse burgeroorlog. Daarnaast zou het hen de kans geven om meer contacten op te doen met hun andere familieleden, zoals Roger en Brianna die als nieuwe ouders wellicht wat tips kunnen gebruiken over het opvoeden van kinderen.

Meer mensen op één stuk land zorgt wellicht ook voor meer conflicten en medische assistentie. Zo vertelt Caitriona Balfe over de rol van Claire in dit nieuwe seizoen: “Het is heel interessant en met name dit seizoen. Claire heeft een eigen chirurgie en gebruikt daarbij haar kennis uit de jaren ’60 in combinatie met wat ze om zich heen kan vinden. Ze probeert iedereen veilig te houden in Fraser’s Ridge en mag dit seizoen behoorlijk wat operaties verrichten.” Gelukkig zal Claire in het nieuwe grote huis heel wat meer ruimte hebben om mensen te kunnen helpen. Al is het maar de vraag of iedereen daar daadwerkelijk op zit te wachten? Zou jij proefpersoon willen zijn voor zelfgemaakte penicilline?

Dit grote huis laat volgens Sam Heughan zien dat ze zich nu echt officieel hebben gevestigd in Fraser’s Ridge. Vorig seizoen zagen we nog hoe de twee door Amerika zwierven, niet helemaal zeker van hun volgende stap. Dit bracht ze uiteindelijk naar een deal met Gouverneur Tryon, van wie ze een stuk grond in North Carolina toebedeeld kregen. Het is nu aan Jamie Fraser om de familie en alle mensen die zich settelen op Fraser’s Ridge te leiden en in veiligheid te houden:

Zoals we aan het eind van het vierde seizoen zagen, sloot hij een deal met de Redcoats en staat hij aan de verkeerde kant. Maar ik denk dat de personages zich wel echt hebben gesetteld. Fraser’s Ridge bloeit op en ze hebben hun wortels gevestigd daar. Je ziet hoe Jamie dit fantastische huis heeft gebouwd, en zijn familie woont om hem heen. Hij is een clanleider geworden.

Het is een grote verantwoordelijkheid. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor zijn familie, maar ook voor zijn huurders en iedereen die in de buurt woont. En daarbij horen ook bepaalde verantwoordelijkheden waarmee hij zichzelf in de nesten werkt…


Bron foto’s: FarFarAway

En bij die groei van Fraser’s Ridge horen natuurlijk ook nieuwe gezinsuitbreidingen. “Vorig seizoen zijn ze vooral veel gegroeid als mensen, dit seizoen zijn ze ouders,” vertelt Sophie Skelton. “Het wordt een hele nieuwe dynamiek. Dus elke dag hebben we op de set eigenlijk wel met baby’s gewerkt. En de baby’s die Jemmy spelen beschikken over een goede set longen,” lacht ze.

Maar wie zou toch het terugkerende personage zijn? Lezers van de boekenreeks weten waarschijnlijk wel naar wie hier door Sam Heughan verwezen wordt, al is dit pas helemaal aan het einde van The Fiery Cross, het boek van Diana Gabaldon waarop dit vijfde seizoen gebaseerd is. En hoewel de productie eerder ook zijn eigen draai heeft gegeven aan gebeurtenissen en de volgorde hiervan, verwacht ik dat deze scènes pas in de laatste aflevering zullen voorkomen. Dit aangezien we van dit personage eigenlijk pas aan het eind van seizoen 4 afscheid hebben genomen. Verwacht hierbij in ieder geval geen terugkeer van personages uit Schotland. Weet jij al over wie ik het hier heb? Het gaat natuurlijk om Young Ian! En zijn lieftallige Rollo, die hem nog steeds overal volgt. Young Ian heeft heel wat verhalen te delen met Claire en Jamie over zijn leven bij de Indianen.

Reacties

1
0