Outlander seizoen 5 beleeft zijn Los Angeles première

Datum: 2020-02-18 11:37:21
2
1
  

Afgelopen donderdag op vrijdagnacht was het dan zover… Het vijfde seizoen van Outlander ging officieel in première in Los Angeles. Het gehele evenement werd op Facebook live uitgezonden, zodat we over de hele wereld konden meegenieten van de rode loper en de panel na afloop van de eerste aflevering. En hoewel uitvoerend producenten Maril Davis en Matthew B. Roberts aangaven met hun hoofden al helemaal bezig te zijn met het zesde seizoen, begint nu ook voor ons eindelijk dan het vijfde seizoen!

Op de rode loper werden cast en crew hartelijk ontvangen door Jessica Radloff van Glamour, die hard haar best deed om wat spoilers van het nieuwe seizoen weg te peuteren. En de cast was op deze première zeer goed vertegenwoordigd. Zo zagen we Richard Rankin, Sophie Skelton, Sam Heughan, Caitriona Balfe, David Berry, Maria Doyle Kennedy, Duncan Lacroix, Lauren Lyle, Ed Speleers en Adso de kat voorbij komen. De première had zelfs een Nederlands tintje met Lotte Verbeek op de rode loper.

En wat zijn we daarmee te weten gekomen? Sophie Skelton en Richard Rankin kunnen hun tong dubbelvouwen, Adso de kat is 14 jaar oud en zeer goed getraind, er komen dit seizoen weer prachtige kostuums voorbij, Petlander is een populair concept voor een spin-off en we krijgen meer gepassioneerde momenten. Dat klinkt toch perfect?
De nadruk tijdens deze première lag voornamelijk op de eerste aflevering, die gebaseerd is op de eerste 400 pagina’s van het boek The Fiery Cross. “Het is een enorm boek, dat we in stukken moeten opdelen,” vertelt Matthew B. Roberts op de rode loper. “We moeten het interessant maken voor mensen die de boeken niet kennen, maar ook voor mensen die elke bladzijde wel 500 keer hebben gelezen. Ik wil niet te veel zeggen zonder al te veel weg te geven. Er zitten spoilers in het boek, maar we proberen die verwachtingen tot iets anders te verbuigen.”

Zo wordt in de nieuwste seizoenen bijvoorbeeld geen gebruik meer gemaakt van voice over, zoals in de eerste twee seizoenen nog wel het geval was. Eerder werd deze mechaniek gebruikt om de gedachten van Jamie en Claire te verduidelijken, maar dat wordt volgens Roberts nu op een andere manier gedaan:

We merkten dat de acteurs op pauze stonden als er ondertussen een voice over werd voorgelezen, en we realiseerden ons dat we dit anders moesten invullen. En we merkten dat Murtagh daar perfect voor was. Hij heeft door wat er speelt in de levens van Jamie en Claire, en is bovendien een favoriet onder fans. Dus dat was mede een reden om hem in leven te houden en af te wijken van de boeken.
Maar of Murtagh ook voor komende seizoenen veilig is? Dat is nog de vraag. Ook Duncan Lacroix en Maria Doyle Kennedy wilden hier verder geen spoilers over weggeven, alhoewel sommige verhaallijnen ook voor hen een verrassing zijn. “We zagen de relatie tussen Murtagh en Jocasta niet aankomen,” vertelt Kennedy. “En ik was heel nieuwsgierig hoe fans zouden reageren. Nu vinden ze het misschien nog leuk, maar daar kan verandering in komen.”

“Ik denk dat Murtagh het wel verdiend heeft,” vult Lacroix aan. “Hij is al zo lang alleen terwijl iedereen om hem heen maar romantisch aan het doen is. Het is zeker interessant. Het is een interessante dynamiek tussen twee oudere personages die zo’n passie hebben. Ze nemen samen een drankje en eindigen die avond nog samen in bed.”

Maar onduidelijk is of deze relatie ook stand zal houden nu Murtagh als leider van de opstandelingen een prijs op zijn hoofd heeft en Jamie de taak heeft gekregen hem op te sporen en doden. “Loyaliteit is zo belangrijk in deze familie,” zegt Kennedy. “Het is een moeilijke uitdaging die Jamie heeft gekregen. We zien in de eerste aflevering hoe Murtagh de eed heeft afgelegd aan Jamie om hem te beschermen en ze houden zo veel van elkaar. Dus dat is echt moeilijk voor Jamie.”

En Jamie is niet de enige die het dit seizoen moeilijk krijgt. Zo grapt Richard Rankin in eerste instantie dat dit echt een super makkelijk seizoen voor Roger wordt. Hij heeft het vorig seizoen al zo zwaar gehad en hij krijgt eindelijk wat rust. Maar nee… “Hij heeft heel veel geluk dat hij nog leeft, maar er staan hem meer beproevingen te wachten in het vijfde seizoen. In vergelijking met vorig seizoen minstens net zoveel en misschien nog wel meer.”

Eén van de redenen hiervoor is dat Roger zich nogal moeilijk aan kan passen aan een leven in de 18e-eeuw. “Er was nooit een reden om niet terug te keren naar Brianna. Op welk punt dan ook, dat is misschien verkeerd overgekomen. Maar hij heeft zoveel meegemaakt in zijn ontvoering door de Mohawk en vervolgens vindt hij het heel moeilijk om te horen wat er met Brianna is gebeurd. Als dingen anders waren gelopen, was het nooit gebeurd. Ze zijn allebei andere mensen door wat ze hebben meegemaakt. Willen ze elkaar nog wel? Het was op dat moment gewoon allemaal even te veel voor hem. Hij dacht dat hij naar de 18e-eeuw zou gaan, Brianna zou redden, en weer terug naar zijn eigen tijd zou gaan.”

Met de première van het nieuwe seizoen moeten we natuurlijk wel elke week weer wachten op een nieuwe aflevering, iets waar volgens Maril Davis bewust voor is gekozen: “Ik ben oud genoeg om de tijd te kennen waarin je niet kon bingewatchen. En dat is ook eigenlijk te veel. Ik vind het leuk om gedurende een week enthousiast te worden voor een nieuwe aflevering.”

Daarbij geeft het ons als fans natuurlijk de tijd om de aflevering uitvoerig te bespreken en nogmaals te bekijken. “Sommige momenten mis je als in één keer bekijkt. En dat is zonde. We maken de afleveringen ook op die manier, wetende dat er een week tussen zit en geen vijf minuten,” vult Matthew B. Roberts aan.

En hoewel wij in Nederland tot maandag moesten wachten op de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, werd deze avond bekend gemaakt dat de première in Amerika al op Valentijnsdag te zien is. Deze aflevering zou met de bruiloft van Roger en Brianna namelijk zoveel romantische momenten bevatten dat Valentijnsdag de perfecte dag is om de aflevering te bekijken. We zijn benieuwd! Sam Heughan geeft in ieder geval vast een voorproefje:

Dit seizoen heeft één van de meest sterke finales. Er zitten heel wat speciale afleveringen tussen. Net als in het eerste seizoen zijn er wat afleveringen die op zichzelf staan, als aparte hoofdstukken. Jamie en Claire zijn erg sterk samen en hebben nog steeds die passie, maar nu vechten ze voor een groter doel. Voor hun familie, Fraser’s Ridge en het ontstaan van Amerika.


Bron foto’s: FarFarAway & Starz

Reacties

2
1
  


Marja Dolstra
Datum: 2020-04-01 19:34:20
Het is ontzettend jammer dat wij in Nederland zo lang moeten wachten voor seizoen 5 . Nu ben je eigenlijk verplicht om naar Ziggo overstappen. Terwijl je bij KPN klant bent. Niet eerlijk