Outlander seizoen 3 genomineerd voor een Emmy Award

Datum: 2018-09-14 16:04:44
2
0
  

Wie zal de prachtige kostuums die Claire en Jamie in het 2e seizoen in Frankrijk droegen ooit kunnen vergeten? Neem bijvoorbeeld de rode jurk die Claire droeg tijdens haar eerste bezoek aan Versailles, die is iconisch geworden! Zet daar het blauwe gewaad tegenover dat Claire in het 3e seizoen droeg en.. ja, dat stelt dan eigenlijk niet zo veel voor. Terry Dresbach was dan ook heel erg verbaasd met haar Emmy Nominatie van dit jaar in de categorie ‘Outstanding Period Costumes’ voor haar werk in de aflevering Freedom and Whisky.

“Ik heb iedereen in het team verteld dat we dit seizoen echt geen nominatie zouden krijgen,” vertelt Dresbach in een interview met de televisiezender SYFY. “Seizoen twee was echt een feest voor het oog, en ik wist dat dit in het derde seizoen allemaal weg zou zijn. Ik wist dat het publiek echt teleurgesteld zou zijn.”

Ik keek naar Sex and the City zoals vele anderen en die kleding was zo leuk! Maar dat kunnen we niet doen. Claire is op een schip en als ze elke minuut een andere outfit draagt, dan heb je ook zoiets van ‘Waar haalt ze het allemaal vandaan? Heeft ze een winkel daar beneden?’

Maar Claire’s outfit is niet zomaar een kostuum, het is een integraal onderdeel van het verhaal, tot aan de knoopjes die een beetje scheef zitten. Het is precies het soort kleding dat een vrouw uit de 20e-eeuw met een beetje naai-ervaring zou maken om in de 18e-eeuw niet op te vallen. Het is nuttig, het is waterdicht en veelzijdig. In het boek Voyager, het derde boek in de serie van Diana Gabaldon waarop dit seizoen is gebaseerd, koopt Claire een jurk voor haar reis naar het verleden. “Het is een soort Fantasy Fair jurk,” vertelt Dresbach.

Maar wat werkt op pagina’s in een boek, hoeft in de serie niet altijd te werken. Dresbach liet haar man en showrunner Ronald D. Moore zien welke jurk Claire dan zou kopen en welke problemen hierbij kwamen kijken. Volgens Dresbach zou Claire het niet lang in zo’n jurk overleven. Net als in de eerste aflevering, zou zo’n jurk kunnen worden aangezien als een soort onderjurk, waarmee Claire direct als hoer zou worden aangezien. En daar hielden de problemen niet bij op:

Ze wordt zeiknat, ze vriest dood, ze zal sterven aan onderkoeling! Claire zou die fout niet maken, ze zou iets uitzoeken dat praktisch is en haar tegelijkertijd niet zou laten opvallen in de 18e-eeuw. Het was echt een hel om dit uit te zoeken. En de enige redelijke oplossing die ik kon bedenken, was dat Claire haar outfit zelf zou samenstellen.

Je moet jezelf in het perspectief van het personage zetten. Dus net als Claire ging ik op onderzoek uit. En in een encyclopedie uit de 18e-eeuw vond ik een patroon voor een pak. Dus dat is het boek dat je bij haar op tafel ziet liggen, dat is het pak dat ze maakt.

Als je naar de details op het kostuum kijkt, zie je alle imperfecties. De lijnen zijn scheef, de mouwen niet even lang en de knopen zitten niet recht onder elkaar. Maar het is wel waterdicht, en bestaat uit verschillende lagen. “Op een hete dag hoeft ze slechts de rok met blouse te dragen,” vertelt Dresbach. “En als de wind op komt zetten, doet ze haar regenjas aan, en zelfs de cape als ze het koud krijgt.”

Gedurende het seizoen krijgen we al deze lagen te zien, op een gegeven moment gebruikt Claire haar blouse zelfs als sjaal om haar hoofd van de hitte te beschermen. Claire heeft er echter alles voor over om samen met haar grote liefde het avontuur aan te gaan: “Ze is onzeker en dat uit het kostuum ook. Ze weet niet of ze Jamie wel zal kunnen vinden en of hij opnieuw getrouwd is. Het is absoluut niet glamoureus, maar het meest romantische kostuum op aarde.”

Ter ere van deze Emmy nominatie staan verschillende kostuums van het 3e seizoen tentoongesteld in het Fashion Institue of Design and Merchandising in Los Angeles. Van 21 augustus tot 6 oktober zijn kostuums van onder andere Claire, Jamie en Frank te bewonderen. Daarnaast zijn ook kostuums uit Game of Thrones en Glow terug te vinden in deze tentoonstelling. Je moet er dus alleen wel voor naar de andere kant van de wereld vliegen..

Naast Outlander waren ook The Alienist, The Crown, Genius: Picasso en The Marvelous Mrs. Maisel genomineerd. Helaas moest het bij een felicitatie blijven, aangezien de prijs naar Netflixserie The Crown ging.

Meer succesvol was de serie op de Saturn Awards, waar Diana Gabaldon de prijs in handen mocht nemen voor Beste Fantasy Televisieserie. Deze prijs wordt jaarlijks uitgedeeld door The Academy of Science Fiction, Fantasy en Horror Films. Sinds het eerste seizoen is Outlander een graag geziene gast op het evenement.

Bron foto’s: FarFarAway
Reacties

2
0