Ook Diana Gabaldon uit commentaar op seksscène Outlander

Datum: 2020-03-25 11:47:21
1
0
  

Het vijfde seizoen van Outlander werd in eerste instantie eigenlijk heel goed ontvangen. Fans waren verheugd om te zien dat de cast en crew van de televisieserie er behoorlijk in geslaagd waren het dikke boek van Diana Gabaldon, The Fiery Cross, te vertalen naar het beeldscherm. Oké, sommige dingen waren wat aangepast om het verhaal kloppend te maken voor televisie. Maar het tempo voelde goed, de verhalen voelden goed en de band tussen Jamie en Claire leek sterker te zijn dan ooit. Met een gemiddeld cijfer van een 8.7 op IMDB doet dit vijfde seizoen dan ook niet erg sterk onder voor de afleveringen in het eerste seizoen.

Met de zesde aflevering, Better to Marry than Burn, is hier echter verandering in gekomen. De aflevering krijgt nog steeds een redelijk cijfer, maar dat is vooral te danken aan de acteerprestaties van Duncan Lacroix (Murtagh Fitzgibbons) en Maria Doyle Kennedy (Jocasta Cameron). Fans zijn ontroerd door het verhaal van Jocasta over het verlies van haar dochter en de gedoemde liefde met Murtagh. De acteurs leggen hun hele ziel en zaligheid in hun performance, waardoor velen een traan moesten laten. Het zijn echter de scènes tussen Jamie en Claire die wat te wensen overlaten.En Outlander blijft in essentie toch een verhaal over de liefde tussen Jamie en Claire Fraser. Samen vormen ze een ijzersterke combinatie in een passionele relatie. Maar die passie is al een tijdje ver te zoeken. Al hun intieme momenten samen, die ook in de boeken een grote rol spelen, zijn belangrijk voor de fans. Na het vierde seizoen was het gebrek aan intimiteit en seksscènes al een veelgehoorde klacht. Er werd veel aandacht gevestigd op de relatie tussen Brianna en Roger, wat minder schermtijd betekende voor Jamie en Claire. En daarbij werden de meest intieme momenten al snel weggesneden naar zwart beeld als het zich een beetje ontwikkelde.

Uitvoerend producent Maril Davis beloofde daarop al eerder dat het vijfde seizoen meer intimiteit zou bevatten. “Het is moeilijk om iedereen blij te maken, maar de productie weet dat het verhaal van Claire en Jamie het hart en de ziel van de serie zijn. Dat zullen we nooit vergeten,” vertelde zij vorig jaar nog in een interview met Glamour Magazine.

Toch is inmiddels ook over het vijfde seizoen heel wat onvrede ontstaan over het gebrek aan intimiteit. En de anticipatie begint nu toch wel te groeien. Hoewel het nog geen ramp is als we in de eerste paar afleveringen nog geen stomende seksscène krijgen, dan zal het uiteindelijk wel komen toch? En deze zesde aflevering bood de perfecte gelegenheid daartoe, vooral als je kijkt naar het originele bronmateriaal kijkt waarop dit seizoen gebaseerd is. Het was namelijk de scène waar veel fans naar uit hadden gekeken, de seksscène in de stallen. Hierbij een klein fragment uit het boek:

The stables. He hit the door and pulled me through with him into the warm dark, thrust me hard against a wall.
“I must have ye now, or die,” he said, breathless, and then his mouth was on mine again, his face cold from the air outside, and his breath steaming with mine.
Then he drew abruptly away, and I staggered, pressing my hands against the rough bricks of the wall to keep my balance.
“Hold up your hands,” he said.
“What?” I said stupidly.
“Your hands. Put them up.
In complete bewilderment, I held them up, and felt him take hold of the left one, fumbling. Pressure and warmth, and the faint light from the open door shone on my gold wedding ring. Then he seized my right hand, shoved my silver ring onto my finger, the metal warm from the heat of his body. He raised my hand to his mouth, and bit my knuckles, hard.
Then his hand was on my breast, cold air brushed my thighs, and I felt the scratch of the bricks on my bare backside.
I made a noise, and he clapped a hand over my mouth. Speared as neatly as a landed trout, I was just helpless, pinned flapping against the wall.

-The Fiery Cross, chapter 49, In Vino Veritas
Wat we daarvan te zien kregen, voelt toch een klein beetje als een slap aftreksel. “Die scène was zo teleurstellend,” is één van de vele reacties op Twitter. “Het was ongemakkelijk. Het was alleen maar boosheid in plaats van lust en passie. De dialoog was heel erg slecht geschreven.” Ook iemand anders reageert: “Ik had zulke hoge verwachtingen en het is schandelijk hoe ze dit passionele moment hebben neergezet.” Maar hé, het paard zag er in ieder geval prachtig uit, probeert een andere fan nog te relativeren.

Gevraagd naar haar mening over de aflevering, voelt zelfs schrijfster Diana Gabaldon de noodzaak om deze te uiten: “Slecht dialoog, slechte regie, slechte belichting, ongemakkelijke set. De acteurs deden hun best om te werken met wat hen werd gegeven.” Aan acteurs Sam Heughan en Caitriona Balfe licht het dus in ieder geval niet volgens Gabaldon, maar aan alle crew die achter de schermen aan deze scène heeft gewerkt. En dat is best uniek, aangezien Gabaldon niet snel commentaar geeft op het werk van de televisieserie.Wel geeft ze hierbij aan dat het dus niet gaat om de gehele aflevering: “Ik denk dat het schrijfwerk van dit hele seizoen heel goed is, alleen van deze specifieke scène niet. Het zijn maar 45 seconden.” En juist doordat deze scène nog geen minuut beslaat, voelt het alsof met name scriptschrijfster Stephanie Shannon het boek, de relatie en de passie tussen Claire en Jamie onrecht heeft aangedaan. “We zagen Jamie niet eens iets met zijn broek doen,” is bijvoorbeeld een veelgehoorde klacht.

Zijn er dan andere afleveringen dit seizoen waar we als fans nog wel naar uit kunnen kijken? Jazeker, vooral afleveringen 507, 509, 510, 511 en 512 zijn volgens de schrijfster echt een aanrader. En dan in het specifiek aflevering 511, Journeycake die natuurlijk door Gabaldon zelf geschreven is.

Het lijkt er dus op dat we het beste van dit seizoen nog tegoed hebben. Zou dit wellicht kunnen komen door de grotere betrokkenheid van Sam Heughan en Caitriona Balfe op het productieproces? Pas in de tweede helft van het vijfde seizoen zijn de twee acteurs namelijk betrokken geraakt in het productieproces als producenten van de show. Ze wilden graag namelijk zelf meer invloed uitoefenen op hun personages en de verhaallijnen die voor hen geschreven worden. Ik ben benieuwd!


Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

1
0