Nieuwe mysterieuze ontdekking bij Stonehenge

Datum: 2020-06-22 19:45:03
6
0
  

Sinds de boekenreeks van Diana Gabaldon en de start van de televisieserie Outlander wordt Schotland overspoeld met fans die graag de locaties uit hun geliefde verhaal willen bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Culloden, Midhope Castle (Lallybroch) en Inverness. En ook als de stenencirkel van Craigh na Dun daadwerkelijk had bestaan, was het momenteel vast één van de meest bezochte toeristische trekpleisters in Schotland geweest. In plaats daarvan zou je de mysterieuze stenen van Stonehenge kunnen bezoeken, een cirkel van staande stenen die vast en zeker inspiratie heeft gevormd voor de avonturen van Claire en Jamie.

Het mysterieuze monument in Wiltshire, Engeland, blijft onderzoekers tot de dag van vandaag verbazen. De gigantische stenen, die elk ongeveer 25 ton wegen, zijn waarschijnlijk geplaatst in het Bronzen tijdperk tussen 3000 en 2000 v Chr. en vormen één van de meest bekende culturele iconen van het Verenigd Koninkrijk. Stonehenge werd volgens archeologen voornamelijk gebruikt als begraafplaats. Zo zouden er 64 crematies hebben plaatsgevonden en zijn in ieder geval 150 mensen hier begraven. Al gaan er ook genoeg theorieën de ronde over wat voor mysterieuze rituelen hier nog meer hebben plaatsgevonden.En ook nu gaan de ontdekkingen door. Archeologen hebben namelijk een brede cirkel van diepe schachten ontdekt rond een oude nederzetting in de buurt van Stonehenge, zo schrijft de Britse krant The Guardian vandaag. Een ontdekking die wellicht nieuwe inzichten naar de oorsprong en betekenis van het prehistorische monument opent.

De nieuwe ontdekking, die door het team van archeologen wordt beschreven als verbazingwekkend, toont een cirkel van schachten met een diameter van 2 kilometer rond de nederzetting Durrington Walls. Deze archeologische vindplaats ligt ongeveer 3 kilometer ten noordoosten van Stonehenge, en de eerste aanwijzingen duiden erop dat de schachten dateren uit dezelfde periode. De 20 schachten met een diameter van 10 meter en diepte van 5 meter lijken bedoeld als een soort grens die mensen naar het heilige gebied van Durrington Walls moest leiden, of juist moest waarschuwen om weg te blijven.

“Dit is een ongekend belangrijke vondst,” zegt hoogleraar archeologie Vincent Gaffney, één van de leiders van het project. “Onderzoekers van Stonehenge en het landschap daaromheen zijn verbaasd over de grootte van het bouwwerk en het feit dat dit nog niet was ontdekt.” Met moderne archeologische technieken als bodemradar was het echter mogelijk om deze nieuwe ontdekking te doen. “Dit was ons nooit gelukt met standaard archeologie,” zegt Gaffney.

Wat deze vondst daarnaast uniek maakt, is volgens Gaffney het feit dat de mensen, die op dat moment een vooral boerenbestaan leidden, een systeem hadden om te tellen. De schachten zijn namelijk zo precies gepositioneerd dat de locatie alleen bepaald kon worden door het tellen van honderden stappen. Zo vertelt hij in het interview:

Deze vondst geeft ons meer inzicht in het verleden en toont een samenleving die complexer was dan we dachten. Deze geavanceerde gebruiken laten zien dat mensen zo één waren met de natuur, dat kunnen we ons nu amper voorstellen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel moeite men heeft moeten doen om deze schachten uit te houwen met enkel steen, hout en bot.Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

6
0