Never My Love: Een vooruitblik naar de finale van seizoen 5!

Datum: 2020-05-07 15:53:09
6
1
  

Wauw, wat is het snel gegaan! Het voelt nog helemaal niet zo lang geleden dat het vijfde seizoen van Outlander officieel in première ging in Los Angeles en ook wij in Nederland een paar dagen later konden genieten van de eerste aflevering. Maar wat is er in die tussentijd een hoop gebeurd! Tijdens de première op Valentijnsdag was het hele Corona gebeuren nog een ver van mijn bed show, en nu beginnen we in Nederland langzaam met het afbouwen van quarantaine maatregelen. Gelukkig hebben we al die weken thuis gewoon van Outlander kunnen genieten. Maar daar komt aanstaande maandag alweer een einde aan… En met de Coronacrisis zal het nog wel even kunnen duren voordat we van ook een zesde seizoen kunnen genieten. Ik ben nog niet klaar voor Droughtlander!

Maar ook in Outlander hebben we dit seizoen al heel wat meegemaakt. Twee bruiloften, een zoektocht naar penicilline, het vormen van een militie, de moord op luitenant Knox, de komst van Adso, een aanval van sprinkhanen, een flashback naar de 20e-eeuw, een aanval van een slang, een oorlog, de terugkomst van Young Ian, een ophanging en een ontvoering. Dan zijn er nog een heleboel dingen die we niet eens opnoemen en hebben we nog één aflevering te gaan!

Zoals gebruikelijk is er nog niet heel veel bekend over de finale van dit vijfde seizoen. Tijdens de première in Los Angeles wisten verschillende producenten al wel te verklappen dat deze laatste aflevering een behoorlijke cliffhanger zou hebben. Alsof het nog niet erg genoeg is om weer een jaar op nieuwe afleveringen te moeten wachten! Dit is in ieder geval de synopsis van de laatste aflevering:

Claire worstelt om de meedogenloze behandeling van haar ontvoerders te overleven, terwijl Jamie een groep loyale mannen verzamelt om hem te helpen zijn vrouw te redden. De reis van Roger en Brianna neemt een verrassende wending.Met de voice over van Jamie Fraser in de preview voor komende aflevering, lijkt het erop dat het verhaal zal worden verteld vanuit zijn perspectief. Hoewel het verhaal meestal wordt verteld vanuit het perspectief van Claire met haar voice-over, is dit niet voor het eerst. Zo werd de aflevering The Reckoning ook verteld vanuit Jamie, waardoor we voor het eerst als publiek zijn kant van het verhaal hoorden en zagen. De tekst doet daarbij ook verdacht veel hetzelfde aan. Wellicht dat we hierdoor iets meer over de content te weten kunnen komen?

Strange, the things you remember. The people, the places, the moments in time burned into your heart forever, while others fade in the mist. I’ve always known I’ve lived a life different from other men. And when I was a lad I saw no path before me. I simply took a step and then another. Ever forward, ever onward, rushing toward someplace, I knew not where. And one day, I turned around and looked back. And saw that each step I’d taken was a choice to go left, to go right, to go forward or even not go at all. Everyday, every man has a choice between right and wrong. Between love and hate. Sometimes between life and death. And the sum of those choices becomes your life. The day I realized that is the day I became a man.

– Jamie Fraser, The Reckoning

I have lived through war and lost much. I know what’s worth a fight. Honor and courage are matters of the bone. And what a man would kill for, he’ll sometimes die for too.

– Jamie Fraser, Never My Love

Om het even terug te halen. The Reckoning is de aflevering in het eerste seizoen waarin Jamie Fraser de prijs van zijn hoofd probeert te krijgen door een afspraak met Horrocks te maken. Hij zou getuige zijn geweest van het feit dat niet hij, maar Black Jack Randall verantwoordelijk is voor de dood van een redcoat. De aflevering gaat vervolgens in een hoog tempo door naar de actie: het bevrijden van Claire uit de handen van Black Jack nadat zij uit het zicht van Jamie door de stenen van Craigh na Dun naar Frank probeerde terug te keren. Het is dezelfde aflevering waarin Jamie en Claire hun ruzie uitvechten bij de rivier (een absoluut iconische scène uit Outlander) en Jamie uiteindelijk beslist dat hij zielsveel van Claire houdt.

De vergelijking met deze aflevering is dan eigenlijk snel en makkelijk gemaakt. Ook nu is Claire gevangen genomen en moet Jamie haar zien te bevrijden. Waren het eerst Murtagh, Rupert en Angus die Jamie konden helpen bij de bestorming van de gevangenis, zijn het nu onder andere Fergus en Young Ian die naast Jamie zich klaarmaken om Claire terug te halen. Jamie is een man en heeft al lang geleden de beslissing gemaakt Claire nooit meer te willen verliezen. Hij zal er ook nu alles aan doen om de vrouw van zijn leven terug te krijgen, al is het door zichzelf in gevaar te brengen. Hopelijk kunnen we in deze finale veel actie, avontuur en explosies verwachten, net zoals in The Reckoning het geval was.

Jamie heeft zijn kilt er in ieder geval vast voor aangetrokken! Een symbool dat de cirkel wat dat betreft rond is voor dit vijfde seizoen. Zagen we Jamie eerder namelijk nog een speech houden voor zijn mannen bij het houten kruis, is het nu ontstoken om de wapens op te pakken.
De vraag is of Jamie op tijd genoeg bij Claire zal zijn om verder leed te voorkomen. Bij het neerslaan van Marsali in Fraser’s Ridge bleek al dat de gebroeders Brown niet schuwen voor wat geweld. Laat staan het geweld dat Lionel Brown richting zijn vrouw gebruikt en het feit dat hij Isaiah in zijn rug heeft neergeschoten tijdens de Battle van Alamance. In de nieuwe foto’s is te zien dat Claire het behoorlijk zwaar te verduren krijgt. Jamie weet Richard Brown in ieder geval te bereiken, maar is dit ook de juiste broer? Of handelt Lionel in zijn eentje?

Naar alle waarschijnlijkheid zal deze aflevering voornamelijk gebaseerd zijn op het eerste kwart van het zesde boek uit de reeks van Diana Gabaldon, A Breath of Snow and Ashes. Daarin wordt Claire gekidnapt door een groep mannen, die haar behoorlijk wat geweld aandoen en veelvoudig misbruiken. Lionel Brown wil Claire uiteindelijk zelfs het liefst vermoorden, uit angst dat Jamie Fraser te weten komt wat er allemaal met zijn vrouw gebeurd is en wraak komt nemen.

Om erger te voorkomen probeert Claire vriendschap te sluiten met een man (Wendigo Donner) van wie uiteindelijk blijkt dat hij ook uit de toekomst komt. Hij was één van de mannen die samen met Ottertooth terug in de tijd reisde om de uitroeiing van de Native Americans te proberen voorkomen. Ze zijn echter op verschillende momenten in de geschiedenis terecht gekomen, waardoor hij zijn vriend niet meer heeft kunnen vinden. Het is Claire die hem kan vertellen wat er precies met Ottertooth gebeurd is. Maar helaas loopt deze vriendschap tot niets uit. Claire moet geduldig wachten en vechten om te overleven tot Jamie haar eindelijk weet te bevrijden en het hele gezelschap vermoord. Ja, eindelijk krijgt Jamie zijn kans om wraak te nemen.Opvallend is in ieder geval dat de titel van de aflevering gedurende de afgelopen weken veranderd is. In eerste instantie was de titel What Dreams May Come, wat een behoorlijk positieve indruk achterlaat. Het geeft namelijk aan dat er dromen zullen volgen, waarmee op een gelukkig einde wordt gedoeld. De titel Never My Love verwijst echter naar een nummer van Association uit 1967 waarin wordt gezongen over een liefde die nooit zal eindigen.

You ask me if there’ll come a time
When I grow tired of you
Never my love
Never my love

You wonder if this heart of mine
Will lose its desire for you
Never my love
Never my love

What makes you think love will end
When you know that my whole life depends
On you (on you)
Never my love
Never my love

You say you fear I’ll change my mind
And I won’t require you
Never my love
Never my love

How can you think love will end
When I’ve asked you to spend your whole life
With me (with me, with me)

Het is een nummer dat goed past bij de hele situatie rondom Claire en Jamie. Hun liefde gaat nooit voorbij en Jamie zal er alles aan doen om zijn vrouw dicht bij hem te kunnen houden. Zo lang als dat in ieder geval mogelijk is. Maar het is wel heel toevallig dat het liedje afkomstig is uit 1967, een tijd in de toekomst waar Brianna en Roger graag naar toe willen reizen.

In de vorige aflevering zagen we hen namelijk de beslissing maken terug te gaan naar de 20e-eeuw en afscheid van iedereen nemen. Hun verbaasde reacties na het reizen door de steen en het enthousiasme van Jemmy doen echter vermoeden dat er iets niet helemaal goed is gegaan na het aanraken van de steen. De vraag is echter welke verrassende wending hun verhaallijn nu precies zal maken. Waar en wanneer zijn ze terecht gekomen? Zijn ze daadwerkelijk in de 20e-eeuw of zijn ze nog steeds in de 18e-eeuw? Helaas zien we in deze preview niets terug over Brianna, Roger en Jemmy. Waarschijnlijk willen de producenten van de televisieserie nog niet al te veel weggeven over wat er is gebeurd.

Aangezien de synopsis hun verhaallijn in ieder geval wel vermeld, is het de hoop dat we antwoord krijgen op deze vragen. Hun verhaal is nog lang niet voorbij en hopelijk hoeven we daarvoor niet nog een heel jaar Droughtlander op te wachten. Al hebben we ook nog die cliffhanger…


Bron foto’s: Outlander TVNews en Outlander-Online

Reacties

6
1
  


Marine
Datum: 2020-05-25 20:15:46
Wanneer een verslagje van de laatse aflevering????