Murtagh is back! Duncan Lacroix vertelt over zijn terugkomst in Outlander

Datum: 2018-12-05 21:39:02
5
0
  

Sinds de scheiding van Jamie en Murtagh na hun gevangenschap in Ardsmuir Prison in het derde seizoen van Outlander was het afwachten tot we de Schotse peetvader weer terug zouden zien. In de boeken stierf Murtagh tijdens de Battle of Culloden, maar de populariteit van het personage en de acteur Duncan Lacroix werd toch besloten het personage in leven te houden. “Ik wil niet opscheppen, maar ik ben gewoon geweldig!” grapt Lacroix in een interview met Vanity Fair.

Eigenlijk zou Murtagh al teruggevonden worden in Jamaica, waar Jamie zijn peetoom terug zou vinden tussen een groep ontsnapte slaven. Maar dat bleek volgens Lacroix niet goed te werken: “De kans dat die twee elkaar juist daar zouden ontmoeten, was te willekeurig. Dit is veel beter.” Young Ian en Jamie komen de Schot tegen als smid in de koloniën, waarna zeker één van de meest emotionele momenten van Outlander plaatsvond.

De scènes voor de reünie met Murtagh werden dan ook zo gedraaid om een maximale reactie los te krijgen bij het publiek. Fans herkenden Murtagh uiteraard op het moment dat hij begon te praten, zelfs al stond hij met zijn rug naar Young Ian toegedraaid. De camera blijft even ingezoomd op het gereedschap van de smid en de beweging van zijn handen. Het publiek zit daardoor al een tijdje met de kennis van Murtagh’s terugkeer, waardoor de anticipatie stijgt voor het moment dat Jamie zelf oog in oog komt te staan met zijn peetoom.

De spanning loopt op tot het moment dat Jamie ook eindelijk te weten komt wat het publiek al wist. En dit laat precies zien hoe belangrijk het personage precies is voor de serie. Town and Country Magazine & Vulture spraken met de acteur over zijn terugkeer in het leven van Claire en Jamie.


Murtagh’s verrassende entree was echt emotioneel. Net als Jamie moesten veel fans huilen. Wat wilde jij bereiken met dit moment?

“Het ging eigenlijk meer om wat ik probeerde te vermijden. Er zijn zoveel van dit soort grote momenten in de show, en als je erin gaat als een groot moment, dan wordt het ook moeilijker om er emoties aan te geven omdat er dan zoveel druk op staat. Moet ik huilen enzo? Ik probeerde mij gewoon te focussen op de vaardigheden als smid die mij waren aangeleerd. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen mes gemaakt, die ik thuis aan de muur hebben hangen. Het lijkt meer op een klomp houtskool, ik zou er geen boter mee snijden, maar ik ben er erg trots op!”


Dit seizoen wordt gedraaid in Schotland, maar het verhaal vindt plaats in North Carolina. Was het moeilijk in te beelden dat je in Amerika was?

Je werkt eigenlijk op dezelfde locaties als tijdens eerdere seizoenen in Schotland, maar dat moet je gewoon uit je gedachten zetten. Je moet je ook al inbeelden dat je in de 18e-eeuw leeft, en dat is een grotere stap. En de set is echt fantastisch, dan is het niet zo moeilijk voor te stellen. Voor dit seizoen heeft set-ontwerper Jon Gary Steel een uitgebreide smid gebouwd, waarna je vervolgens in een hele stad kunt lopen. Tussen de opnames door liep ik altijd door de straten en deed ik alsof ik een cowboy was. Ik voelde mij echt even weer vijf jaar oud, terwijl ik schietpartijen hield met de geluidsmannen.”


Hoe was het om weer met Sam Heughan samen te kunnen werken?

“Dit hele seizoen hebben we sporadisch met elkaar samengewerkt. Dit seizoen heeft meer verschillende verhalen en onderdelen. Ik heb met veel nieuwe mensen mogen samenwerken, waaronder met John Bell en Sophie Skelton, wat echt geweldig was. Maar het is altijd leuk om met Sam samen te werken, we hebben in de afgelopen vijf jaar wel wat chemie opgebouwd. Onze personages hebben allebei wel een ruwe kant en ook nu lopen de spanningen gedurende het seizoen verder op. Maar natuurlijk is het verhaal tussen Jamie en Murtagh fantastisch.”

Ook de reünie met Claire was een emotioneel moment. Was het fluiten en dansen onderdeel van het script?

“In het script stond geschreven dat ze een soort echo wilden van de aflevering uit het eerste seizoen waarin we het land intrekken met The Boogie Woogie Boy. Dus ik concentreerde mij vooral op het deuntje en het niet struikelen over de heuvel terwijl ik aan het huppelen was.”


Jamie en Claire missen in deze nieuwe wereld iemand die ze volledig kunnen vertrouwen. Is Murtagh iemand die dit kan bieden?

“Ik denk dat dit de voornaamste reden van showrunner Ronald D. Moore was om het personage in leven te houden. Ze wisten dat we veel personages zouden verliezen na de eerste twee seizoenen, alle Highlanders zijn verdwenen. En het zou fijn zijn als een familielid hen aan deze geschiedenis zou kunnen herinneren. Ik denk dat dit echt de reden is dat Murtagh nog leeft, en ik denk dat dit werkt.”

Het glorieuze moment van de ontmoeting met Murtagh duurde echter niet al te lang toen duidelijk werd dat Murtagh onderdeel was van de groeiende rebellengroep die zich tegen de Britten richten. Claire weet dat dit het begin is van de Amerikaanse Revolutie en helaas heeft Jamie met zijn contract van Lord Tryon al gekozen voor de kant van de Britten. Eens stonden ze samen aan de verkeerde kant van de geschiedenis, maar nu staan ze tegenover elkaar. “Dit gaat echt een dilemma worden voor de personages,” vertelt Sam Heughan.

Jamie en Claire vechten altijd tegen de geschiedenis, en dat is hierin geen uitzondering. Ze moeten een kant kiezen, en hebben nu de verkeerde kant gekozen. Maar dat kan volgens Caitriona Balfe nog veranderen: “Ze zijn nu veel wijzer en proberen hun kennis op een juiste manier te gebruiken. Op dit moment lijkt het erop dat ze zich aan de kant van de Britten hebben geschaard, wat de verkeerde kant zal zijn in de loop van de oorlog. Maar ze weten dat ze nog tijd hebben en zich misschien weer naar de juiste kant kunnen manoeuvreren om zichzelf te redden.”


Jamie is heel voorzichtig tegen over de regulators, maar waarom voelt Murtagh zich tot deze groep aangetrokken?

Een groot deel van Murtagh zou the Battle of Culloden graag opnieuw willen doen. Hij heeft zo veel verloren, Schotland werd van hem weggenomen. Jamie werd van hem weggenomen. En op deze manier zet hij zijn strijd voort met de redcoats. En er zijn meer Schotten die dit gevecht willen voortzetten. Hij is 12 jaar lang slaaf geweest, zonder enige vorm van vrijheid. Dus dat vuurtje laaide al snel weer op.”


Zullen we nog flashback’s zien van Murtagh’s tijd als slaaf?

“Nee, dat denk ik niet, maar dat zou ik natuurlijk wel heel leuk vinden. Maar nee, er gebeurt zoveel in het boek dat ook niet allemaal in de serie past. En dit hoort wel bij Murtagh, een beetje mysterie.”


De band tussen Jamie en Murtagh wordt direct op scherp gezet als Jamie hem vraagt in Fraser’s Ridge te komen wonen. Murtagh wijst dit idee af en vraagt Jamie zich aan te sluiten bij de regulators. Jamie zegt dat hij zich niet zal voegen bij zijn groep, maar zegt ook dat hij hem niet zal proberen te stoppen. Wat zegt dit over hun dynamiek?

“Als je elkaar al zo lang niet meer hebt gezien, is het moeilijk zomaar weer op te pakken waar je bent gebleven. Vooral als je zulke verschillende ervaringen hebt gehad. Murtagh is erg bitter en boos tegenover het Britse systeem, en dat is zijn primaire doel nu. Hij hoeft Jamie niet meer te beschermen, dus die relatie is veranderd. Zijn prioriteiten liggen nu ergens anders. De liefde is er nog steeds, maar er bestaan ook spanningen.”

Ook in de kleding van Murtagh wilde kostuumontwerpster Nina Ayers laten zien dat hij vasthoudt aan de Schotse cultuur, terwijl hij zich tegelijkertijd aan het nieuwe land heeft aangepast. “Hij staat echt symbool voor de Europese immigrant in koloniaal Amerika. Als Schot draagt hij in sommige scènes nog steeds zijn kilt, maar hij draagt ook de lokale legging. Hij draagt ook een stukje van zijn eigen tartan met een speld op zijn hart. Dit heeft hij sinds zijn gevangenschap in Ardsmuir Prison bewaard en het herinnert hem aan zijn thuis in Schotland.”

Het witte haar is iets dat op het laatste moment nog werd toegevoegd, iets waar Murtagh altijd naar verwijst als The Gandalf, als referentie naar de lange lokken van Ian McKellen in The Lord of the Rings. Dit witte haar laat zien dat ook Murtagh een leven heeft gehad en ouder is geworden. “Het staat symbool voor de verloren jaren. Je haar wordt wit als het alle hoop heeft verloren,” grapt Lacroix. “Het kan heel stom lijken als je acteert alsof je oud bent. Dus ik probeerde te bedenken wat al die jaren hard werken doet met je schouders. En ik concentreerde mij dan op dat soort dingen.” Hopelijk heeft hij ook nog heel veel positieve jaren voor zich!

Bron foto’s: FarFarAway & Starz
Reacties

5
0