Monsters and Heroes: Intimiteit redt leven van Jamie Fraser

Datum: 2020-04-25 12:40:19
1
0
  

Met opnieuw een emotionele aflevering waarin levens op het spel staan, was één scène wel heel opmerkelijk. Terwijl Jamie op sterven ligt door de bijt van een giftige slang, is het Claire die hem met intimiteit naar het leven weet terug te trekken. Terwijl de twee naast elkaar in bed liggen, lijkt de ademhaling van Jamie plotseling stil te vallen. Hoewel Claire er alles aan doet om haar man te redden, lijkt een echte oplossing ver weg. De spuit om penicilline in het bloed van Jamie te laten doordringen is gesneuveld tijdens de Battle van Alamance. En een amputatie van zijn been ziet Jamie helemaal niet zitten. Hij neemt nog liever afscheid van zijn geliefden op Fraser’s Ridge dan dat hij als kreupele man het leven verder moet doorstaan.

Die nacht gaat het steeds slechter met Jamie. We zien hoe hij ’s nachts wakker schrikt alsof hij naar de hemelpoort kijkt en daar wordt opgewacht. Jamie heeft het koud, een teken dat de dood steeds dichterbij kruipt. Als hij vervolgens stopt met ademhalen, probeert Claire zijn hartslag te vinden. Ze luistert naar zijn pols, maar kan geen hartslag vinden. En anders dan je wellicht van een chirurg zou verwachten, gaat ze niet over tot een reanimatie.

In plaats daarvan gooit ze haar kleren uit en gaat naakt op het lichaam van Jamie liggen. Ze probeert haar lichaamswarmte aan hem over te dragen en hem opnieuw leven in te blazen door hem… ja, hoe zeg je dat netjes? Door hem opgewonden te maken en af te trekken. Zo staat ook in het script vermeld: “Claire raakt hem aan, wetende dat het hem op zal winden en zijn hartslag sneller zal laten kloppen. Haar hand beweegt op een ritmisch tempo in het donker totdat zijn hartslag weer regelmatig is en de warmte terugkeert naar zijn lichaam. Eindelijk slaakt Jamie een lange, diepe adem.”

De reactie van menig man in de huiskamer was dan ook: “Zo mag je mij ook best tot leven wekken ’s nachts. Dat zou ik helemaal niet erg vinden.” Uhm… juist…Claire heeft misschien wel meer ongebruikelijke methoden als genezer, maar dit sloeg volgens sommige fans echt totaal de plank mis. Als we acteur Sam Heughan echter moeten geloven, moet het ook niet zo letterlijk geïnterpreteerd worden. “Wat we wilden laten zien is dat zij door haar aanraking veel kan bereiken,” vertelt de acteur in een interview met Glamour. “Ze heeft deze eigenschap, en ik zou niet perse willen zeggen dat het magisch is, maar misschien is het dat wel.”

In sommige opzichten doet de handeling van Claire dan ook denken aan wat Master Raymond deed toen Claire na de geboorte van Faith op sterven lag. Met de dood van Faith en de gevangenschap van Jamie na zijn duel met Black Jack Randall, was Claire helemaal gebroken. Het scheelde dan ook niet veel voordat ook Claire haar dood had gevonden in L’Hôpital des Anges in Parijs. Totdat Raymond met zijn aanraking Claire wist te genezen. Net als Master Raymond over de vaardigheid beschikt om door de tijd te reizen, heeft Claire wellicht ook de magische vaardigheid om stervende mensen terug te halen.

Is dit iets wat we in de volgende seizoenen nog terug zullen zien of uitleg over zullen krijgen? “Om heel eerlijk te zijn zal er nog veel duidelijk worden,” weet Heughan alvast te verklappen. “En heel stiekem weet ik al wat het is, maar dat zal vertelt worden door Diana Gabaldon in de komende boeken. Op dit moment kan ik alleen vertellen dat Jamie ervoor heeft gekozen om bij Claire te blijven. Ze hebben elkaar nodig.”

Volgens Heughan was dit in ieder geval het meest intieme moment ooit tussen Jamie en Claire. “Ze hebben geen seks, maar het gaat dieper dan dat. Het is heel moeilijk om nieuwe manieren te vinden om daar uiting aan te geven, maar dit wilden we echt heel graag doen. Ik denk dat je hiermee een nieuwe sensitiviteit en intimiteit tussen Jamie en Claire ziet die je in eerste instantie niet zult verwachten. In Outlander gebeuren altijd verschrikkelijke dingen en ze hebben niet altijd de tijd om samen te zijn. Dus dan zullen we meer van dit soort situaties gaan zien.”Bron foto’s: Outlander-Online

Reacties

1
0