Man of Worth: De hoogste kijkcijfers van dit seizoen!

Datum: 2019-03-15 15:55:48
5
0
  

Goed nieuws voor de producenten van Outlander! Met de finale van het vierde seizoen van Outlander is het hoogste aantal kijkcijfers van dit seizoen behaald. De aflevering Man of Worth trok in totaal 1.45 miljoen ‘live’ kijkers, waarmee het tevens de best bekeken aflevering is sinds de finale van het derde seizoen (dat door net iets meer dan 1.5 miljoen mensen werd bekeken). Dit is een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van de vorige aflevering.

Deze stijging in kijkcijfers lag wel in de lijn der verwachtingen. Zo weten de eerste en laatste afleveringen eigenlijk altijd meer kijkers te trekken, waarschijnlijk door de start en afsluiting van de verhaallijnen waar vele mensen in geƫngageerd zijn. Maar ook minder frequente kijkers zullen deze eerste en laatste aflevering van een seizoen willen zien. Het zijn de afleveringen waar de situatie van de personages wordt vastgesteld, de plot wordt opgebouwd of juist zijn uiteindelijke climax bereikt. Zo kijken mijn ouders bijvoorbeeld slechts enkele afleveringen van The Walking Dead om het verhaal globaal te blijven volgen.

Op IMDB krijgt de aflevering een 9.1 van critici en fans, waarmee de aflevering op hetzelfde niveau wordt beoordeeld als bijvoorbeeld First Wife, A. Malcolm en Wentworth Prison. Dit cijfer wordt met name behaald door de acteerprestatie van Sam Heughan als Jamie Fraser, die veel emotie toont bij het achterlaten van zijn neefje Ian bij de Mohawk. Problemen liggen volgens critici met name bij de veranderingen die de producenten hebben doorgevoerd ten opzichte van het boek van schrijfster Diana Gabaldon. Zo was Jamie niet aanwezig bij de bevalling van zijn dochter Brianna en werd de aandacht te veel gelegd op de Native Americans. Velen vinden het dan ook een achteruitgang in kwaliteit ten opzichte van het eerste seizoen.

Bron foto’s: FarFarAway

Als je nu kijkt naar de kijkcijfers voor het gehele seizoen is helaas minder goed nieuws te melden. In vergelijking met het derde seizoen zijn de kijkcijfers met meer dan 30 procent gedaald. Dit gaat dan wel over het aantal kijkers in Amerika dat de afleveringen ‘live’ bekijkt op televisie. De afgelopen jaren heeft on demand echter stevig aan populariteit gewonnen, waardoor steeds meer mensen de afleveringen op een eigen moment bekijken via een eigen gekozen apparaat. Deze cijfers worden nog altijd niet meegenomen in het totaal aantal kijkcijfers.

Opvallend is dat met name vanaf aflevering 9, The Birds and The Bees, de kijkcijfers zijn toegenomen. De eerste afleveringen in dit vierde seizoen vertoonden af en toe een flinke daling, totdat deze sinds aflevering 9 bleven toenemen. Eventuele oorzaak hiervan is de ontmoeting van Jamie en Brianna, waarop we als fans natuurlijk al een hele tijd zaten te wachten en waarvoor de anticipatie behoorlijk gestegen was. Al meerdere afleveringen wisten we dat Brianna terug in de tijd was gegaan om haar ouders te vinden, maar pas in de negende aflevering was het dan eindelijk zover. Net als vorig seizoen, waarbij werd uitgekeken naar de reĆ¼nie tussen Jamie en Claire in de print shop, doen juist deze belangrijke momenten in de verhaallijn het heel erg goed.

Het is de vraag of ook in het vijfde seizoen naar een groot moment in de verhaallijn zal worden gebouwd… De kijkcijfers lijken het in ieder geval wel nodig te hebben. Voorlopig hoeven we nog niet bang te zijn dat de televisieserie van Starz wordt geannuleerd, aangezien de serie al vernieuwd is voor zowel het vijfde als zesde seizoen. Toch is de hoop dat de kijkcijfers volgend seizoen niet opnieuw met 30 procent zullen dalen, aangezien het voor de producenten wel rendabel moet blijven om deze dure, historische serie te kunnen maken. Want met minder klanten, volgt een lagere winst en een lager budget, wat uiteindelijk kan leiden tot een neerwaartse spiraal… Maar laten we daar tijdens deze tijden van Droughtlander nog even niet aan denken.

Reacties

5
0