Krijg een rondleiding van YouTube sensatie Andy the Highlander langs alle Outlander locaties in Schotland

Datum: 2018-02-06 20:32:18
9
0
  

Met dank aan de show heeft elektricien Andy McAlidon zich helemaal omgetoverd tot 18e-eeuwse Highlander. Hij leeft en kleed zich nu als Andy the Highlander, compleet met kilt, pistool, zwaard en modderige laarzen.

Verschillende keren heeft Andy op de set van Outlander samen met Sam Heughan en Caitriona Balfe mogen werken, als Highlander, als Britse officier en zelfs als dubbel van Jamie. Sinds zijn video “How to wear the plaid” viraal is gegaan op YouTube, is Andy uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie. Binnen een maand had zijn video over het dragen van een kilt ruim 5 miljoen views. Sindsdien draagt hij elke dag een kilt en leidt hij mensen rond in Schotland op locaties waar gedraaid is voor de verschillende afleveringen.

Op de set in Culross (wat in de serie dienst doet als Cranesmuir) heeft Andy ook zijn grote voorbeeld en heldin Diana Gabaldon ontmoet, de schrijfster van de boeken waarop de televisieserie is gebaseerd. “Ik vertelde haar dat ik haar en Outlander mijn hele leven verschuldigd ben. De serie heeft mijn hele leven veranderd,” vertelt Andy in een interview aan de Daily Record. “Ik vond het prima om elektricien te zijn, maar was niet bepaald gelukkig. Ik ben echt verliefd geworden op Outlander, het heeft mijn leven verrijkt, net als voor duizenden anderen. Diana verdient voor haar werk een medaille.”

Als lid van de Kilmacolm Amateur Dramatic Society en later de Real People Casting Agency in Glasgow kwam Andy op de set van Outlander terecht. Inmiddels heeft hij zijn hele familie aangestoken met het Outlander-virus. Zijn 17-jarige zoon Daniel speelde bijvoorbeeld een student van Harvard in het derde seizoen en zijn vrouw Anna is momenteel bezig met opnames van het vierde seizoen.

Volgens Andy is het niet vreemd om tijdens opnames zelfs de dubbel van Jamie te mogen zijn. “Veel van de belangrijke acteurs hebben dubbels op de set, juist omdat zij dan de grote scènes moeten doen. Ik droeg bijvoorbeeld Jamie’s broek en schoenen om wat shots te kunnen maken waarbij Jamie loopt. Dat is vrij gebruikelijk.”

Voor het tweede seizoen werd Andy door de productie op bootcamp gezet, zodat hij kon vechten als Redcoat in de Battle of Prestonpans. “Ik stond 35 dagen op de set voor dat seizoen en ik vond elke minuut fantastisch. We filmden in heel Schotland. We filmden bijvoorbeeld ook in Crieff, waar het heel erg koud was. Sam Heughan en Caitriona Balfe waren er ook bij. Het vroor, maar Sam en Caitriona gingen gewoon door. Ze zijn allebei geweldig.”

Voor het derde seizoen stond Andy 25 dagen op de set en ook voor het vierde seizoen hoopt hij een grote bijdrage te kunnen leveren. In de tussentijd geeft hij, gekleed als Highlander, graag rondleidingen aan toeristen van over de hele wereld langs alle locaties die ze op televisie hebben gezien. Populaire bestemmingen daarbij zijn bijvoorbeeld Doune Castle (Castle Leoch), Blackness Castle (Fort William) en Midhope Castle (Lallybroch). Wil je ook graag een rondleiding van Andy the Highlander? Kijk dan op de website voor meer informatie.

Reacties

9
0