Journeycake: Een aflevering geschreven door Diana Gabaldon ‘herself’!

Datum: 2020-05-01 15:17:46
1
0
  

“Hey guys, why the long faces?” is een eerste gedachte die door mijn hoofd schiet bij het zien van de behoorlijk serieuze gezichten. Het zijn scènefoto’s uit de nieuwste aflevering van Outlander, Journeycake, die je namelijk doen afvragen wat het nieuwste probleem is. Met Stephen Bonnet uit de weg geruimd, zou je zeggen dat de problemen voor nu even opgelost zijn. Maar hé! Dit is Outlander. En met nog maar twee afleveringen(!) te gaan zal de spanning richting een nieuwe climax nog behoorlijk gaan stijgen. Het is alleen even de vraag waar we deze nieuwste bedreiging dan in moeten gaan zoeken.

Want de meeste problemen waar de familie Fraser dit vijfde seizoen mee te maken heeft gekregen, hebben zich op de een of andere manier inmiddels opgelost. Was het eerst een dwingende Gouverneur Tryon, die Jamie Fraser onder druk zette om een militie op te richten voor het Britse leger, was het later de onzichtbare dreiging van Stephen Bonnet die op de loer lag om het leven van de familie Fraser verder te schaden. Maar Bonnet heeft zijn einde gevonden in een verlossend schot van Brianna en ook Gouverneur Tryon is niet meer in de buurt. Roger is ondertussen herstellende van zijn ophanging, Young Ian is terug van de Mohawk om weer een leven in Fraser’s Ridge op te pakken en de band tussen alle personages lijkt sterker dan ooit. Dan is er nog de rouw om het verlies van Murtagh Fitzgibbons en andere traumatische ervaringen die niet zomaar zijn verdwenen. Wat kan het dan nog meer zijn?

Een hint vinden we in de synopsis die van deze aflevering is vrijgegeven. Zo te lezen, komt de Amerikaanse Revolutie nu in volle vaart toch dichterbij. Een dreiging die eerder nog jaren in de toekomst lag, maar die tegelijkertijd aan alle beslissingen van de personages doet twijfelen. Is het voor Brianna en Roger nog veilig in de 18e-eeuw? Of beslissen ze na alle ellende toch om hun familie achter zich te laten en terug te keren naar de toekomst? Juist nu Jamie en Roger eindelijk zo’n goede band hebben gesmeed?

Een onthulling over Jemmy dwingt Roger en Brianna om te kiezen tussen hun verblijf in de 18e-eeuw en de terugkeer naar de veiligheid van de toekomst. Jamie ontdekt een nieuwe kracht die ontstaan is uit de onrust in het achterland, een organisatie die wordt geleid door de onvoorspelbare gebroeders Brown. Claire ziet in dat haar pogingen om deze tijd veiliger te maken voor haar gezin onbedoelde gevolgen hebben.“De stemming in de Amerikaanse koloniën wordt met de dag duisterder,” horen we Lord John Grey waarschuwen in de nieuwste preview voor deze elfde aflevering van Outlander. Het is alsof die man dit seizoen enkel op visite komt als hij slecht nieuws te brengen heeft. Kwam hij eerder nog het nieuws brengen dat Stephen Bonnet nog leefde, komt hij nu het nieuws brengen van gewelddadige acties in het achterland. Maar in een wereld zonder televisie en internet is dit de manier waarop het nieuws zich het snelst verplaatst.

“Er komt een storm aan,” zijn de woorden waar Grey zijn waarschuwing mee eindigt. Zijn het opnieuw de Regulators die zich niet willen laten stoppen door de autoriteiten en de kracht hebben gevonden voor een nieuwe opstand? Of zijn dit daadwerkelijk de eerste tekenen van de Amerikaanse Revolutie? In het verleden hebben de gebroeders Brown in ieder geval al veel ellende veroorzaakt in de hele situatie rondom Isaiah en Alicia.

En hoewel deze dreiging zich eerder nog buiten Fraser’s Ridge bevond, is de familie Fraser nu ook thuis niet meer veilig. Zo zien we hoe Marsali haar kinderen onder het bed verstopt, een plek waar ze moeten blijven wat er ook gebeurd. Vervolgens zijn het redcoats die het huis binnenstormen en iemand neersteken. Het ziet ernaar uit dat Claire weer wat nieuwe patiënten in haar chirurgie te verwerken gaat krijgen. Denken ze soms dat de inwoners van Fraser’s Ridge iets te maken hebben met de gewelddadige acties? Wat is er allemaal aan de hand? Het blijkt in ieder geval behoorlijk heftig te worden als we Jamie Fraser vervolgens in volle vaart richting het kruis zien rennen en het aansteekt. Het is het teken dat de clans samen moeten komen om de wapens op te pakken.

Is dit gevaar reden genoeg voor Brianna en Roger om terug te keren naar hun eigen tijd? Het is geweldig dat Brianna en Jamie de mogelijkheid hebben gevonden om samen een deel van hun leven door te brengen, maar het is niet veilig meer. En ook Roger heeft eerder al zijn twijfels geuit over het vinden van zijn bestemming in deze tijd. Het is zeer begrijpelijk dat hij met zijn gezin terug zou willen keren. De vraag is echter nog wel of ook Jemmy door de stenen zal kunnen reizen. Een vraag die deze aflevering zal worden beantwoord?

In het vijfde boek van Diana Gabaldon, The Fiery Cross, is het ook Young Ian die op de hoogte wordt gesteld van het feit dat Claire, Brianna en Roger uit de toekomst komen. Hij heeft altijd wel gedacht dat er iets vreemds met Claire aan de hand was, maar was slim genoeg om niet verder door te vragen. In zijn tijd bij de Mohawk heeft hij echter het dagboek van Otter Tooth in handen gekregen, waarin staat beschreven hoe hij vanuit de toekomst naar het verleden is gekomen om de Indianen van hun ondergang te redden. Claire, Brianna en Roger besluiten nu ook eerlijk tegen Young Ian te willen zijn en vertellen hem de waarheid. Zou dit iets kunnen zijn wat de familie met zijn allen op de foto’s staat te bespreken?

Het goede nieuws is in ieder geval dat deze aflevering geschreven is door Diana Gabaldon zelf! Vorig seizoen had ze geen tijd om het script van een aflevering te schrijven, maar eerder heeft zij dit bijvoorbeeld wel gedaan voor de aflevering Vengeance Is Mine. Een aflevering in het tweede seizoen waarin Murtagh eindelijk wraak kan nemen op degene die verantwoordelijk is voor de aanval in de straten van Parijs op Mary Hawkins en Claire Fraser.

En aangezien Gabaldon haar eigen boeken en het verhaal van Claire en Jamie het beste kent, verwacht ik veel verwijzingen naar haar eigen werk. Denk aan rechtstreekse quotes en hoofdstukken uit het boek die eerder door de schrijvers nog zijn overgeslagen, maar absoluut favoriet zijn onder fans. Zo belooft onderstaande foto een korte tease naar een wel heel bekend hoofdstuk uit The Fiery Cross, waarin Jamie Fraser bekend wordt geraakt met zijn eigen sperma. Kijkend naar het vermakelijke gezicht van Claire op de achtergrond, zou dit zomaar het geval kunnen zijn! Maar met wat voor onbedoelde gevolgen zal Claire deze aflevering te maken krijgen? Zal ze opnieuw onder druk staan om te moeten bewijzen dat ze geen heks is?


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

1
0