Is er een toekomst voor Roger MacKenzie?

Datum: 2020-04-09 14:30:27
2
0
  

Iedere week na een nieuwe aflevering van Outlander bespreek ik met mijn moeder wat er die aflevering is gebeurd. Hoewel we de televisieserie ooit samen in één huis zijn begonnen, kijken we nu apart in ons eigen huis. Maar één ding blijft onveranderd, de vragen die tijdens de aflevering en na de aflevering vanuit mijn moeder constant worden gesteld: ‘Dat is toch niet zo? Is dat echt zo? Hoe gaat het verder?’

En met de cliffhanger -wel heel letterlijk dit keer, mijn excuses- aan het eind van de aflevering The Ballad of Roger Mac, zijn het uiteraard de vragen: ‘Dat is Roger niet, toch? Is het hem wel? Hij kan toch niet dood zijn?! Het is vast iemand anders? Of is het hem wel?’

Als boeklezer weet ik wat er gaat gebeuren. Ik houd er namelijk ook niet van om tijdens een televisieserie niet precies te weten waar een verhaal naartoe gaat en een week te moeten wachten. Iets wat ik bijvoorbeeld ook bij het kijken van Game of Thrones heb gedaan. Voorafgaand aan elk seizoen heb ik het desbetreffende boek verslonden om maar te weten wat er zou gaan gebeuren. Tot de televisieserie verder ging dan de boeken van George R.R. Martin tenminste… En dan is de vraag: ‘Vertel ik mijn moeder wat er gaat gebeuren of laat ik haar in spanning zoals de makers van de televisieserie voor niet boeklezers bedoeld hebben?’

Spoilers blijven een lastig element in deze tijd, vooral als fans onderling digitaal al kunnen bespreken wat ze vermoeden dat gaat gebeuren. En dan hebben we nog het feit dat Ziggo de nieuwste aflevering al kort online heeft geplaatst, waardoor sommigen van ons in Nederland het vervolg op het verhaal al hebben kunnen zien. Is het Roger? En leeft Roger nog? Voor iedereen die niet schuw is van een paar spoilers, lees gerust verder… En anders krijg je nu de kans om terug te keren.Is het Roger? Met de zak over het hoofd is het onduidelijk, maar de witte zakdoek gaf ook Jamie, Claire en Brianna genoeg aanwijzingen om te vermoeden dat dit inderdaad Roger is. Ja, het is Roger… Na zijn onfortuinlijke ontmoeting met zijn voorouders Morag en Buck MacKenzie, is Roger bewusteloos geslagen. Om het kamp van de vijand door te dringen, heeft Roger zijn gele bloem in zijn zak gedaan. Het enige element dat hem zou kunnen onderscheiden van de Regulators. En helaas kwam Buck erachter dat Roger het terrein als vijand had betreed.

In het boek van Diana Gabaldon waarop dit seizoen gebaseerd is, The Fiery Cross, weet Buck de arme Roger over te dragen aan de militie en hen ervan te overtuigen dat Roger bij de Regulators hoort. Roger wordt vervolgens als verrader van de kroon opgehangen, terwijl niemand weet wie hij daadwerkelijk is. Maar ook de militie moet hierbij afgaan op het enige element waarmee zij vijand van vriend kunnen onderscheiden. En het is Buck die op dat moment het gele insigne van de militie draagt.

Het lijkt erop dat dit ook gebeurd is in de televisieserie. Hoewel de schrijvers de plotlijnen nog wel eens aanpassen om beter geschikt te zijn voor het medium televisie, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat ze ook deze verhaallijn hebben veranderd. Roger is in elkaar geslagen door Buck en vervolgens door de militie opgehangen als verrader.

Vanity Fair wel aan dat hij ook voor boeklezers nog verrassingen in petto heeft: “Geef fans van de boeken wat ze willen, maar niet op de manier die ze verwachten.”

Een van de belangrijkste dingen die we als schrijvers doen, is bespreken hoe we een verhaal kunnen vertellen waarbij een groot deel van ons publiek weet wat er gebeurt en de andere helft van het publiek geen idee heeft.

Het is iets waar de meeste tv-programma’s niet mee te maken hebben. Game of Thrones had geen boeken meer, dus vertelden ze na een tijdje gewoon nieuwe verhalen en de fans wisten niet dat het zou gebeuren. We zullen gelukkig nooit zonder boeken komen te zitten, Diana schrijft nog steeds, en zij blijft schrijven. We halen haar dus nooit in.

Sommigen zullen denken te weten wat komen gaat, maar wij geven daar dan een kleine twist aan. Het gaat misschien niet exact op de manier zoals ze verwachten.
De volgende vraag is dan. Leeft Roger nog? Ja, hij leeft nog. Wonder boven wonder heeft Roger de galg overleefd. Zijn nek is niet gebroken, maar wel enorm beschadigd. Waar Claire niets meer voor Murtagh kon doen, moet ze nu vechten voor het leven van Roger. Want van de man zoals we Roger kenden, is helaas niet veel meer over. De dagen van liedjes zingen zijn voorbij…

De stembanden van Roger zijn namelijk zo beschadigd, dat hij nauwelijks nog kan praten, laat staan zingen. Het is dan ook niet voor niets dat we in de openingsscène Roger nog aan Brianna zagen vragen of ook zij de tekst kent voor het liedje ‘My Clementine.’ De schrijvers gaven ons al een grote hint op wat er met Roger zou gebeuren… Zijn stem komt in de boeken van Gabaldon slechts heel langzaam terug, met het gevolg dat hij slechts enkele woorden nog kan spreken. En voor een man die tevens zijn stem gebruikte om met zang vrede te brengen, is dat heel erg moeilijk te verwerken. Wat moet hij nog met het leven? Heeft zijn leven nog een doel? Wat kan hij nog betekenen voor zijn familie? En wat doet hij in vredesnaam nog in de 18e-eeuw?

Volgens Sam Heughan is de volgende aflevering in ieder geval heel erg interessant. “Je zult zien dat het een hele andere stijl is dan normaal,” vertelt de Schotse acteur. “De volgende afleveringen zijn echt heel sterk, waarin we als acteurs heel goed samenwerken. Er zijn elementen die fans niet verwachten en nieuwe personages die voor hen echt heel spannend zullen zijn.”


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0