Intimiteit en fysiek contact op de set in tijden van Covid-19

Datum: 2021-01-08 15:07:14
2
0
  

Laten we maar gewoon direct met de deur in huis vallen. Seks, intimiteit en fysiek contact vormen een groot en belangrijk deel van Outlander. Hoewel het verhaal inmiddels draait om de hele familie Fraser, vormt de relatie tussen Claire en Jamie de basis van dit prachtige avontuur. En natuurlijk bestaat een relatie uit meer dan enkel intimiteit, maar het is wel de manier hoe de personages steeds hun weg weer naar elkaar weten te vinden. Zelfs als ze bijvoorbeeld twintig jaar apart van elkaar hebben geleefd. Jamie en Claire blijven verlangen naar elkaar terwijl hun relatie door de jaren heen alleen maar sterker lijkt te worden.

Dit aspect van Outlander vormt nogal een uitdaging binnen de huidige coronamaatregelen. In Groot-Brittannië en Schotland wordt nu zelfs een strikte lockdown gehandhaafd om het aantal besmettingen zo ver mogelijk terug te kunnen dringen. Nu Outlander het groene licht heeft gekregen om te mogen starten met het opnameproces van seizoen 6, zullen wel bepaalde regels op de set moeten gelden. Zo moet iedereen proberen twee meter afstand te houden, tenzij dit voor acteurs voor de camera echt niet mogelijk is. En zelfs dan mogen slechts een paar mensen binnen de productie worden uitgekozen die zich niet aan deze afstand hoeven te houden. Een mega lastige klus natuurlijk!

Om hierbij te helpen heeft Directors UK een handleiding geschreven voor regisseurs in het Verenigd Koninkrijk. De handleiding, Directing Nudity and Simulated Sex, bevat allerlei tips hoe om te gaan met intimitei op de set in tijden van corona. Een gids die ook de producenten van Outlander zeker gelezen zullen hebben. De pandemie mag dan namelijk wel de omstandigheden van het leven hebben veranderd, verhalen willen we het liefst nog steeds op dezelfde manier beleven. Zo staat ook in dit document vermeld:

Relaties vormen de kern van elk verhaal. Scènes met intimiteit -van welke aard dan ook- vereisen altijd een specifieke vaardigheid en een ambachtelijke aanpak om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt en toestemming heeft gegeven. COVID-19 introduceert een nieuwe reeks uitdagingen, van de risico’s van transmissie en infectie van dichtbij, tot de behoefte aan meer hygiëne- en sanitaire voorzieningen.
Het is in ieder geval verplicht iedereen een test af te laten nemen voorafgaand aan de repetities en opnames. Ook moet bij aankomst de temperatuur worden gecheckt. Alles dient verder goed schoon gehouden te worden, zo ook alle attributen die op de set worden gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de potten in de chirurgie van Claire, maar ook de wapens, kostuums en stoelen die in de televisieserie gebruikt worden.

Voor het opnemen van intieme scènes worden in het document specifieke tips gegeven. Zo moet bij het schrijven van het script al worden nagedacht over de noodzakelijkheid van fysieke intimiteit. Er kan bijvoorbeeld al een heleboel bereikt worden met behulp van suggestie, zoals het filmen van kleding op de grond of een gesloten deur waarachter geluiden vandaan komen. Op die manier kan fysieke nabijheid worden gecreëerd zonder dat acteurs daadwerkelijk dicht bij elkaar hoeven te komen. Maar ook met het gebruik van schaduwen of bewegende lichaamsdelen onder het beddengoed kan de verdere ‘daadwerkelijke’ actie aan de verbeeldingskracht van het publiek overgelaten worden.

En al zullen we het allemaal jammer vinden als er minder fysieke scènes tussen Jamie en Claire te zien zijn in het nieuwe seizoen, de gezondheid van de acteurs gaat uiteraard boven alles. Romantiek vindt daarnaast niet alleen in het bed plaats, maar kan ook op andere manieren voorkomen. Onder de Hays Code was het vroeger zelfs verboden om seks in beeld te brengen, maar in film klassiekers als Casablanca werden methoden gebruikt om dit verbod te omzeilen. Op zoek dus naar alternatieven, zo staat in dit document geschreven:

Een vergelijkbare handleiding uit Scandinavië stelt voor om levenspartners in te zetten indien intieme scènes echt nodig zijn. Dit is bijvoorbeeld gedaan in de Amerikaanse televisieserie The Bold and the Beautiful, waar partners van acteurs werden gebruikt als stand-in. Stel je voor… In plaats van Sam Heughan zou Caitriona Balfe dan het bed delen met haar echte man Tony McGill.De vraag is dan in hoeverre deze partners zich op de set tussen alle crew op hun gemak zullen voelen om als fysiek object in te worden gezet. En dan moet je partner ook nog eens een beetje kunnen acteren, laat staan lijken op degene voor wie de partner als stand-in wordt gebruikt. Wellicht dat het voor de acteurs ook een beetje ongemakkelijk gaat aanvoelen als ze hun man, vrouw, vriend of vriendin voor de camera bijvoorbeeld moeten zoenen. Volgens Directors UK, de organisatie achter deze handleiding, is het beter een alternatief te verzinnen.

Er zal bij dit nieuwe seizoen dus extra goed over allerlei vormen van intimiteit en fysieke nabijheid worden nagedacht. Is het nodig dat deze twee personages elkaar aanraken? Moeten de acteurs in deze scène echt samen in beeld komen?

Als je terugkijkt naar vorig seizoen, valt op hoe vaak fysieke aanraking wordt gebruikt om genegenheid, passie of juist haat te tonen. Denk aan het moment dat Stephen Bonnet wordt gevangen, Claire over verschillende patiënten heen gebogen staat om operaties uit te voeren, Jamie aanwezig is bij de laatste adem van Murtagh en Roger wordt opgehangen. En dan hebben we het nog niet eens over alle intieme momenten tussen de verschillende familieleden.

Elkaar niet mogen aanraken lijkt een onmogelijke kwestie. De regisseurs en schrijvers van dit seizoen zullen vast goed nadenken over al deze aspecten om het verhaal toch zo goed mogelijk op beeld te krijgen. Het is de vraag of we er tijdens de uiteindelijke afleveringen daadwerkelijk iets van gaan merken.
Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0