If Not For Hope: De kijkcijfers blijven stijgen!

Datum: 2019-01-20 15:17:52
3
0
  

Met de aflevering If Not For Hope liet Outlander weer eens zien dat Outlander in Amerika nog steeds een groot live publiek weet te trekken. Zo was bij de vorige twee afleveringen al een stijging van in totaal bijna 25 procent te zien, maar ook nu gaan de kijkcijfers weer verder omhoog. Zondag 13 januari schakelden maar liefst 1.265 miljoen mensen in om de nieuwste aflevering in het vierde seizoen van Outlander te kunnen kijken. Dit is een toename van ruim 100.000 kijkers ten opzichte van voorgaande week.

Deze kijkcijfers bewijzen in ieder geval dat het enthousiasme voor de televisieserie van Starz nog steeds groot is. Kijkers over de hele wereld waarderen ook dit vierde seizoen, hoewel de kijkcijfers gemiddeld nog steeds 30 procent lager zijn dan vorig jaar over het hele seizoen. Maar zoals eerder gezegd, tellen voor Starz voornamelijk het aantal abonnee’s dat zich uiteindelijk in Amerika aanmeldt om de afleveringen van Outlander te kunnen kijken. Starz biedt daarbij ook de mogelijk de aflevering al in de nacht van zaterdag op zondag on demand te kijken, waardoor fans de content al eerder te zien krijgen dan het op televisie wordt uitgezonden. Dit kan natuurlijk een reden zijn dat de cijfers van het ‘live’ televisiekijken lager uitvallen. De show heeft een loyaal publiek opgebouwd dat er alles aan doet om de nieuwste afleveringen zo snel mogelijk te kunnen kijken. Helaas maakt Starz het totaal aantal kijkers, dus zowel ‘live’ als on demand, niet bekend.

Opvallend is dat deze elfde aflevering het echter niet zo goed doet op IMDB. De aflevering van schrijfsters Shaina Fewell en Bronwyn Garrity krijgt slechts een 8,8 waarmee het een plaats behaald tussen de afleveringen The Way Out, Down The Rabbit Hole en Je Suis Prest.

Critici noemen hierbij vooral het verhaal van Roger als minpunt van de aflevering. Zo vinden verschillende critici en fans online dit deel van de aflevering erg saai: “Ik begrijp niet waarom we Roger nog steeds zien lijden. Ik realiseer me dat zijn gevangenschap ook in het boek wel doorgaat op 100 pagina’s, maar het is niet erg vermakelijk om op tv te kijken.” Het lage tempo was in voorgaande afleveringen minder opvallend en vervelend, omdat de afleveringen gevuld werden met hevige emoties. Ook nu houdt het trage tempo voort, maar met dezelfde emoties. Critici vinden dan ook dat de schrijvers van de serie te lang doorgaan met het uitbuiten van deze verhaallijn.

De performance van David Berry als Lord John Grey wordt daarentegen juist genoemd als redding van de show. Vele fans van de televisieserie zien Outlander echt als een liefdesverhaal tussen Claire en Jamie. Nu de focus van het verhaal zich echter steeds meer verplaatst naar Brianna, Roger en het gezinsleven, is dat iets waar verschillende fans moeite mee hebben. Zo zegt iemand online: “Op dit moment zou Bree kunnen sterven, dat zou me niets kunnen schelen. Ik heb geen empathie voor dit personage.” De aanwezigheid van Lord John in de verhaallijn van Brianna, maakte het voor sommigen echter iets makkelijker om naar deze scènes te kijken.

Het is nog even afwachten hoe de laatste twee afleveringen dit seizoen beoordeeld zullen worden, maar ook hierbij zal de focus (net als in de boeken van Diana Gabaldon) steeds minder specifiek op het verhaal van Jamie en Claire liggen. Deze twee personages maken nu deel uit van een familie, waar ook Roger en Brianna toe behoren. Het is de vraag of fans deze verschuiving zullen waarderen of volgende seizoenen zullen afhaken, zoals we ook in de transitie van seizoen 3 naar seizoen 4 hebben gezien. En juist daarom is het ook belangrijk de kleine overwinningen te vieren zoals deze stijging in kijkcijfers.

Bron foto’s: FarFarAway
Reacties

3
0