Iedereen zoekt zijn thuis in aflevering 305: Freedom and Whisky

Datum: 2017-10-08 10:05:09
17
0
  

Freedom and Whiskey

Terwijl Brianna grip probeert te krijgen op de levensveranderende openbaringen van de afgelopen zomer, probeert Claire haar te helpen accepteren dat zij echt de dochter is van haar vader -een 18e-eeuwse Highlander. Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken, brengt Roger het nieuws dat Claire en Brianna voor een onmogelijke keuze stelt.

Terwijl Claire, Brianna en Roger in de vorige aflevering op zoek gingen naar details over het leven van Jamie Fraser in de achttiende eeuw, zagen wij hoe Jamie zijn dagen na de Battle of Culloden versleet op Helwater, waar hij als bediende voor de familie Dunsany zijn straf uit moest zitten voor zijn verraad tegen de kroon. Als kijker kregen wij dan ook antwoord op de vraag die Claire in de toekomst stelde, waar was Jamie in 1756? Door ons juist deze kennis te geven, ontstaat een interessante dynamiek in storytelling. Wij weten immers dat Jamie inmiddels ook met andere vrouwen het bed heeft gedeeld en zelfs een zoon heeft gekregen. Voor ons stijgt nu de anticipatie, wat zal Claire hiervan vinden zodra ook zij deze kennis heeft verworven?

De volgende aflevering lijkt juist het tegenovergestelde te doen. In alle teasers en previews zien we enkel het perspectief van Claire, die terug in Amerika haar zoektocht naar Jamie in eerste instantie lijkt te hebben opgegeven. Ze pakt de draad weer op als arts, waar ze Joe helpt met de operatie die eerder al gepland stond. Door deze focus op Claire, kunnen wij als publiek meegaan met de zoektocht van een vrouw naar de liefde van haar leven. We weten dat Jamie terug naar huis is gegaan, naar Lallybroch. Er missen echter nog steeds een paar jaar in de tijdlijn, waardoor we niet precies weten waar en wat Jamie aan het doen is op het moment dat Claire door de stenen van Craigh na Dun besluit te stappen. Het is dan ook de verwachting dat deze aflevering geheel en alleen om Claire, Brianna en Roger zal draaien, waarna we in de volgende afleveringen langzaam te weten komen waarmee Jamie zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden.


Volgens Caitriona Balfe draait het in de volgende aflevering dan ook voornamelijk om de hoop op een gelukkig leven met Jamie. Geen zekerheden, maar hoop houden haar op de been om de reis door de stenen te maken: “Jamie en Claire hebben niet de luxe om samen te groeien en te veranderen. Ze zijn de mensen geworden die ze nu zijn door de dingen die zijn gebeurd terwijl ze apart waren. Het maakt het reizen door de stenen een nog grotere gok en maakt het geluid van de bel in de print shop meer gevuld met onzekerheid dan met hoop.”

De beslissing moet echter snel gemaakt worden, aangezien er maar een klein moment in tijd bestaat waarop ze precies lijken te weten waar Jamie zich bevindt. Zou dit dan de informatie zijn die Roger geeft zoals in de synopsis van deze aflevering wordt beschreven? Misschien dat haar vriend Joe Abernathy haar kan helpen bij het maken van een beslissing om haar dochter achter te laten in de toekomst en op zoek te gaan naar Jamie. In een nieuwe preview zien we Claire namelijk eindelijk haar verhaal opbiechten. Na al die jaren geheimzinnigheid kan Claire haar verhaal delen met anderen, en die glimlach zal waarschijnlijk niet snel van haar gezicht verdwijnen.


Uit de aflevering Of Lost Things bleek dat Jamie na alle jaren gevangenschap dus eindelijk zijn vrijheid tegemoet gaat, Schotland, de plek die altijd zijn thuis is geweest, de plek waar hij had gehoopt een rustig leven met Claire te kunnen hebben. Natuurlijk is hij blij eindelijk naar huis te kunnen gaan, maar het is alweer heel wat jaren geleden dat hij daar woonde en het leven is gewoon verder gegaan zonder hem. Jamie is niet meer de man die hij ooit was, zoveel jaren geleden.

Daarbij gaat hij naar een thuis waar hij niet langer echt een doel heeft. Het landgoed is niet langer van hem (nadat hij het aan zijn neef heeft doorgegeven naar aanloop van de Battle of Culloden), Claire is er niet, William is er niet. Jamie zal het zeker heel fijn vinden om als vrij man weer thuis te kunnen zijn, maar hij heeft inmiddels ook al zoveel verloren. De nieuwheid van zijn vrijheid zal dan ook al snel naar de achtergrond zakken wanneer hij zich begint af te vragen wie hij eigenlijk is. Waar is zijn thuis? Kan Jamie daadwerkelijk weer naar huis gaan?

In een nieuwe clip van de aflevering zien we dat ook Brianna een thuis probeert te vinden. Bree heeft besloten te stoppen met haar studie aan Harvard, ze heeft een pauze nodig. Claire vindt dit onzin, die opleiding is haar toekomst! Claire lijkt zich niet te realiseren dat deze zoektocht naar Jamie ook bij Brianna heel wat heeft losgemaakt. Zo heeft ze pas ontdekt dat haar leven een leugen bleek te zijn, haar geliefde vader is niet echt haar vader. Frank heeft ook tegen haar gelogen, de man naar wie ze juist zo opkeek. En haar echte vader leeft twee eeuwen in het geleden. Natuurlijk voelt het leven voor Brianna nu als onwerkelijk, ze is niet wie ze dacht dat ze is, niemand is. Ze begrijpt haar moeder nu wellicht beter, maar dat betekent nog niet dat haar huis in Boston direct weer een thuis voelt. Ze kan niet naar huis.


Hoewel we Claire in de preview van de nieuwe aflevering af zien lopen op de printshop waar Jamie zich in zou bevinden, zal de echte reünie toch nog even op zich laten wachten. De volgende aflevering heet namelijk A. Malcolm, de nieuwe naam die Jamie heeft aangenomen om een nieuw bestaan te kunnen opbouwen zonder de associatie van Red Jamie. Het is dan ook te verwachten dat de vijfde aflevering ons in een grote cliffhanger achterlaat om pas zijn verhaal te vervolgen op 22 oktober in een extra lange aflevering. En ja, je leest het goed. Volgende week is er namelijk helaas geen aflevering van Outlander. Deze week zullen we vooral de struggles in het leven van Claire te zien krijgen, waarna we dus twee weken moeten wachten tot de gebeurtenis van de eeuw! (of is het de achttiende eeuw?) Aja, onze gouden eeuw van televisie dan in ieder geval.

Reacties

17
0