Hoever gaat Jamie om zijn familie te beschermen?

Datum: 2020-03-22 11:20:31
0
0
  

Waar het vorig seizoen nog ging om het vinden van een thuis, gaat dit vijfde seizoen van Outlander duidelijk om het beschermen van dit thuis. Jamie en Claire hebben er door verschillende omstandigheden (onder andere een schipbreuk en ontmoeting met Stephen Bonnet) voor gekozen een leven op te starten in North Carolina. Amerika is het land waar Brianna later in zou opgroeien, een land dat Jamie graag wil helpen bouwen. Maar dit zijn nogal turbulente tijden voor koloniaal Amerika en je thuis beschermen is makkelijker gezegd dan gedaan.

Zo zagen we in de vijfde aflevering van het nieuwste seizoen hoe Jamie de drastische beslissing nam om luitenant Knox uit de weg te ruimen, een beslissing die ook volgens Sam Heughan niet makkelijk gemaakt is. “Hij zag in Knox een man met dezelfde waarden,” vertelt de Schotse acteur. “Alleen stond hij toevallig aan de andere kant. Het is geen gemakkelijke taak voor Jamie.”

Toch was het voor Jamie de enige optie om zijn familie en geliefden in veiligheid te houden. De redcoat officier stond namelijk op het punt om het verband tussen Jamie en Murtagh te ontdekken, de rebellenleider naar wie Knox al tijden op zoek is. Knox was namelijk zo slim geweest op zoek te gaan naar personen met wie Murtagh Fitzgibbons banden zou kunnen hebben. Een lijst met gevangenen van Ardsmuir Prison zou de familieband tussen Jamie en Murtagh verraden, wat vervolgens weer grote gevolgen voor Jamie zou hebben.En hoewel de mannen het redelijk met elkaar leken te vinden (op het neersteken van een Schotse gevangene na), lijkt Jamie er geen traan om te laten. Het vermoorden van Knox is zijn enige optie om niet verraden te worden aan gouverneur Tryon. Hij en zijn familie zouden worden opgehangen voor verraad. “Hij beschermt zijn familie, hij beschermt Fraser’s Ridge, hij beschermt Murtagh, hij beschermt al zijn geliefden,” vertelt ook uitvoerend producent en schrijver van de televisieserie Matthew B. Roberts. “Hij was geen vijand van Jamie en in een andere wereld hadden ze vrienden kunnen zijn. Maar ze kunnen niet allebei loyaal zijn. Ze kunnen niet allebei levend die kamer uitlopen.”

Hoewel dit moment tussen Jamie en Knox niet direct uit de boeken komt, is het volgens Roberts wel geïnspireerd op een hoofdstuk uit het boek van schrijfster Diana Gabaldon. “In het boek moet Claire eenzelfde beslissing maken. Claire vermoord iemand om Jamie te beschermen, omdat deze man anders alarm zou slaan en Jamie terug zou moeten gaan naar de gevangenis. Ze moet op dat moment deze vreselijke beslissing. In dit geval hebben we de scène aan Jamie gegeven.”

Jamie stelt zich op als de beschermer die we kennen. “Zonder hem zou de hele Ridge uit elkaar vallen,” zegt ook Roberts. “Wie weet wat er zou gebeuren met Claire, Roger, Brianna, Jemmy, Jermaine, Marsali en Fergus? Er ligt zoveel gewicht op zijn schouders op dat moment. Hij moest iedereen beschermen van wie hij houdt. Maar het ligt tegelijkertijd zwaar op zijn geweten. Hij zou hem graag een betere dood hebben gegeven.”Het is niet voor het eerst dat Jamie zichzelf in gevaar brengt om anderen te redden. De vraag is echter hoe Murtagh hier in de toekomst verder mee om zal gaan. Jamie heeft hem eerder al gevraagd ver weg te gaan, zodat de redcoats hem niet kunnen vinden. Maar Murtagh lijkt zich hier niet zoveel van aan te trekken. Hij heeft een doel waarvoor hij vecht, en niets kan hem zomaar van dat doel afhalen. “Hij wil dat de Britten het land verlaten, zo simpel is het,” vertelt acteur Duncan Lacroix. “Alles is van hem gestolen. Zijn hele leven is van hem weggehaald en ook Jamie is nu van hem gestolen. Je ziet een gebroken man, die zijn wraak wil nemen. Hij kan dat niet loslaten.”

Hoelang zal Jamie zijn peetvader dan nog in veiligheid kunnen houden? Als Murtagh door blijft zetten, zal het niet lang duren voor de redcoats hem te pakken krijgen. Het is niet voor het eerst dat Jamie zichzelf in veiligheid brengt om anderen te beschermen. Toch was ook volgens Diana Gabaldon het doden van Knox de enige optie:

Jamie beleeft een vrij eenvoudig avontuur met de militie van de koning, waarbij hij een smalle lijn bewandelt tussen het worden bestempeld als verrader en de ophanging van zijn peetvader. Maar als het erop aankomt, bestaat er geen aarzeling. Zodra Knox die lijst leest, weet Jamie dat het klaar is. Het wordt duidelijk dat hij een verrader is en het welzijn van zijn gezin, zijn eigen leven en vrijheid en die van zijn peetvader is plotseling in groot gevaar.Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

0
0