Hoe groot is de kans op een zevende seizoen van Outlander?

Datum: 2020-03-25 12:49:06
3
0
  

Terwijl een groot deel van de wereldbevolking binnen moet blijven in verband met het Coronavirus, is het alweer bijna april en is de lente officieel begonnen. In termen van Outlander betekent dit dat de opnames voor het zesde seizoen bijna van start zouden gaan. Tijdens de première in Los Angeles van het vijfde seizoen maakten uitvoerend producenten Maril Davis en Matthew B. Roberts namelijk bekend al ver ontwikkeld te zijn in het schrijven van afleveringen voor het zesde seizoen.

Ondertussen werden al locaties bezocht, sets gemaakt en kostuums ontwikkeld zodat de opnames van het zesde seizoen in de lente van start zouden kunnen gaan, precies een jaar na de start van de opnames van het vijfde seizoen. Het is echter nog de vraag of deze opnames ook al in april kunnen starten, nu ook in het Verenigd Koninkrijk maatregelen getroffen worden tegen het Coronavirus. Het lijkt onmogelijk voor cast en crew om af te reizen naar Schotland en daar samen aan een televisieproductie te werken. Het is niet voor niets dat ook andere grote producties, zoals Jurassic Park: Dominion en The Walking Dead momenteel zijn stilgelegd.

Ook evenementen worden afgezegd, zoals het Paleyfest in Los Angeles waar cast en crew het nieuwe seizoen van Outlander zouden komen promoten. Dat geeft de cast momenteel even wat extra ruimte voor een welverdiende vakantie. Zo heeft Sam Heughan op zijn Twitteraccount aangegeven momenteel op Hawaï in lockdown te zitten. Hij was voorafgaand aan de strengere maatregelen al naar zijn vakantiebestemming gevlogen en durft nu niet goed meer terug te gaan naar zijn thuis. Maar hé? We kunnen ergere plekken verzinnen om in lockdown te zitten toch?Ondertussen is het de vraag of Outlander ook na het zesde seizoen nog door zal gaan. Hoewel Starz eerder in 2018 al akkoord heeft gegeven voor een vijfde en zesde seizoen, is het tot nog toe heel erg stil gebleven rondom een eventueel zevende seizoen. Nu de voorbereidingen voor het volgende seizoen nog in gang zijn en de opnames voorlopig niet zullen starten, kunnen de producenten van de televisieserie gelukkig nog wel even vooruit. Maar wat zou het fijn zijn als we al verzekerd zijn van een zevende seizoen, toch?

Als het aan Sam Heughan ligt, gaat Outlander ook in de toekomst nog wel even door. Vanuit Heughan is hiervoor wel een uiterst grote toewijding gevraagd. Het grootste deel van het jaar moet hij beschikbaar zijn voor opnames van Outlander. Gelukkig blijkt nog uit niets dat Heughan zijn rol als Jamie Fraser naast zich neer zou willen leggen. Deze rol heeft hem veel gebracht in de industrie, waardoor hij nu ook bijvoorbeeld naast Vin Diesel te zien is in de film Bloodshot. En ook Caitriona Balfe lijkt naast haar rol van Claire Fraser tijd te hebben om nog andere projecten op te kunnen pakken, zoals haar rol in de film Ford vs. Ferrari.Naar welke aspecten zal Starz kijken in het verlengen van een televisieserie als Outlander? Waarschijnlijk naar de kosten, de mogelijkheid tot distributie van de content, de opbrengsten en de kijkcijfers. Qua bronmateriaal van Diana Gabaldon kan de televisieserie nog wel even door. Zij is momenteel bezig met het schrijven van het negende deel uit de reeks, Go Tell The Bees That I Am Gone, waarna ook nog een tiende deel zal volgen om de serie af te sluiten.

In een interview met Express UK kan Balfe wel alvast verklappen dat zij en Heughan ook voor een zevende seizoen al een contract hebben. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de acteurs ook voor deze periode al vastgelegd moeten worden, zodat zij niet door andere projecten weggekaapt kunnen worden. “We weten niet of er een zevende seizoen komt,” vertelt Balfe. “Het zesde seizoen is al bevestigd en wij zijn onder contract voor nog een seizoen daarna. We zullen zien. Ik denk zolang het materiaal goed blijft en wij uitgedaagd blijven, we door zullen gaan. We houden van onze personages en van dit verhaal. Dus als de kwaliteit hoog blijft, dan zullen wij er zijn.”

Wellicht dat hun nieuwe rol als producent van de televisieserie ervoor zorgt dat de twee acteurs langer bij dit project zullen blijven plakken. “Het is heel interessant,” gaat Caitriona Balfe verder. “Dit seizoen hebben we pas laat onze titel als producent gekregen. En ik wil echt leren, dus dat is leuk aan het volgende seizoen. We kunnen een nieuwe rol aannemen en onze kennis vergroten.”


Bron foto’s: FarFarAway

Als we enkel van de kijkcijfers uitgaan, dan staat de toekomst van Outlander er niet heel goed voor. Met nog zes afleveringen te gaan, zijn we nu precies op de helft van het seizoen. Tot nu toe heeft het nieuwste seizoen bijna 25% van het aantal live kijkers verloren ten opzichte van het vorige seizoen. Vooral de première van het nieuwe seizoen heeft het met slechts 815.000 live kijkers in Amerika behoorlijk slecht gedaan. Zo trok de opening van het vierde seizoen nog 1.08 miljoen kijkers en het derde seizoen zelfs bijna 1.5 miljoen.

Goed om hierbij in de gaten te houden, is dat het dus gaat om het ‘live’ aantal kijkers. Dit betekent het aantal mensen dat de televisie aanzet om Outlander te kijken op het moment dat Starz de aflevering uitzendt. Hierbij is dus niet het aantal kijkers opgenomen dat de aflevering ‘on demand’ bekijkt. Zo was de eerste aflevering van het vijfde seizoen op Valentijnsdag al on demand beschikbaar, terwijl de aflevering zelf pas drie dagen later op televisie zou worden uitgezonden. En met alle hedendaagse digitale mogelijkheden wordt het steeds gemakkelijker om uitgesteld televisie te kijken.

Het zal er dus met name om draaien hoeveel winst Starz met de televisieserie weet te maken. In onze huidige samenleving en economie draait alles om geld. Zolang voor een bedrijf winst te maken valt met een product, is het zonde om het product weg te doen. Dus laten we hopen dat de vraag naar Outlander voorlopig nog niet stil zal komen te liggen.

Reacties

3
0