Het trauma en moederschap van Brianna Fraser MacKenzie

Datum: 2020-02-22 08:25:31
0
0
  

Love is in the air, dat geldt zeker voor de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Outlander, The Fiery Cross. Na alle ellende van afgelopen maanden heeft de familie Fraser eindelijk een reden om weer eens een feestje te geven. Brianna en Roger hebben zich namelijk na heel wat gebeurtenissen weer herenigd om het jawoord aan elkaar te geven. Een emotioneel moment, vooral tussen vader en dochter, die elkaar na twintig jaar apart eigenlijk pas net leren kennen.

In een scène voorafgaand aan de bruiloft zien we dan ook hoe Jamie zich zo goed mogelijk op de huwelijksdag van zijn dochter probeert voor te bereiden. Zoals traditie voorschrijft- en Jamie is natuurlijk een man van traditie- heeft hij voor iets oud, nieuw, geleend en blauw gezorgd. Zelfs hoewel deze traditie eigenlijk pas in de 19e-eeuw zijn oorsprong vond, maar Brianna belangrijk genoeg vond om op haar bruiloft terug te laten komen. Zo vertelt schrijver Matthew B. Roberts:

Het traditionele bruiloftsrijmpje dat beschrijft wat een bruid op haar trouwdag voor geluk moet dragen, werd voor het eerst schriftelijk vastgelegd in de late 19e-eeuw. Toch hielden we van het idee dat Brianna haar vader erover had verteld, en dat hij vervolgens deze items voor haar verzamelt ter voorbereiding op de ceremonie: een daad die zijn diepe en blijvende liefde voor haar toont.

De parels van zijn moeder Ellen vertegenwoordigen ‘oud’, de whisky gestookt op Fraser’s Ridge ‘nieuw’, vergeet-mij-nietjes van Claire om zowel ‘geleend’ als ‘blauw’ te vertegenwoordigen, samen met het allerbelangrijkste zilveren muntje voor Brianna’s schoen, van Murtagh. Bovendien hebben vergeet-mij-nietjes eerder in de serie een belangrijke rol gespeeld; Claire merkt ze op in de allereerste aflevering, wanneer zij en Frank Craigh na Dun bezoeken, voordat ze teruggaan om wat te verzamelen. En jullie weten allemaal wat er daarna gebeurde.

Ook helpt Jamie zijn dochter bij het klaarmaken door de parelketting van zijn moeder bij Brianna om te doen, een erfstuk dat voor Jamie veel betekent. Het is eigenlijk het enige dat nog over is van zijn moeder Ellen MacKenzie Fraser. Terwijl hij deze parelketting omdoet, ziet hij hoe groot zijn dochter eigenlijk is. Is deze Roger wel goed genoeg voor Brianna? En houdt hij wel van haar. Als een echte vader maakt hij zich zorgen om de toekomst van zijn dochter. Zoals Jamie zelf zegt, weet hij wat liefde een man soms laat doen.“Ik denk dat het heel mooi is om te zien hoe emotioneel Jamie wordt,” vertelt actrice Sophie Skelton in een interview met The Hollywood Reporter. “Voor Brianna is het best moeilijk om de man [Frank Randall] die haar heeft opgevoed niet op de bruiloft te hebben. Maar het is mooi om te zien hoe de relatie tussen Jamie en Brianna groeit.”

Ondanks het feit dat Jamie de onbekende man op het paard vorig seizoen verkeerd aanzag als de verkrachter van Brianna, lijkt het weer koek en ei tussen vader en dochter. Roger werd door zijn schoonvader in elkaar geslagen en met hulp van Young Ian aan de Mohawk verkocht, maar alles lijkt vergeven nu Jamie hem weer heeft teruggebracht.

Toch is het volgens Skelton voor beiden een vreemde gewaarwording om elkaar op deze manier beter te leren kennen: “Hoewel hij haar biologische vader is, is het toch een beetje onwennig. Zij is al een vrouw en geen klein meisje meer. Dus het is moeilijk om elkaar op die leeftijd pas te leren kennen. Maar dit seizoen zien we Jamie en Brianna steeds dichter bij elkaar komen, waarbij ze wederzijds respect ontwikkelen.”

En hoewel de festiviteiten nog tot diep in de nacht doorgaan, wordt Brianna herinnerd aan haar traumatische ervaring met Stephen Bonnet. Lord John Grey is namelijk met het nieuws gekomen dat hij de ontploffing in de gevangenis heeft overleeft. Nachtmerries van Bonnet traumatiseren de nieuwe moeder nog steeds, ondanks het feit dat ze zich zo groot probeert te houden tegenover anderen. De flashbacks maken echter duidelijk dat de herinneringen aan die vreselijke nacht nog steeds helder zijn.

Het is iets dat we dit seizoen absoluut wilden laten terugkomen,” vertelt Skelton. “Zelfs als het soms niet in het script staan, zorg ik ervoor dat er flashback’s zijn naar de pijn die Brianna nog steeds heeft. In het vierde seizoen probeerde Brianna altijd een masker op te zetten, waardoor het publiek haar niet echt heeft leren kennen. Het was alleen op de stille momenten dat we zagen wat er in Brianna omging. Nu het publiek haar in het vijfde seizoen beter kent, zijn we ons meer bewust van wat voor emoties zij voelt. Dus dat probeer ik als actrice terug te laten komen. Ze schrikt sneller en slaapt slechter. De pijn is nog prominent aanwezig en zorgt ervoor dat ze moeilijk mensen vertrouwt.”

Zoals we in deze aflevering zagen, uiten deze gevoelens zich voornamelijk in angst. Zal Stephen zijn zoon komen opeisen nu blijkt dat hij nog in leven is? Er bestaat een kans dat Bonnet de biologische vader van Jemmy is. Met het geven van een edelsteen om voor hun zoon te kunnen zorgen, lijkt het alsof Bonnet misschien interesse heeft in het kind. Zo vertelt Skelton:

Die edelsteen heeft bij Brianna het zaadje geplant dat Bonnet misschien betrokken wil zijn in het leven van Jemmy. Hij komt hem misschien ophalen. Dat is een angst die heel erg speelt bij Brianna. Hij kan zomaar in de buurt zijn. Hij kan op elk moment in de buurt zijn van Fraser’s Ridge, waardoor ze nog meer op haar hoede is dan daarvoor.En het zal dit seizoen nog behoorlijk moeilijk zijn om Jeremiah te beschermen. Met de taak die Jamie heeft gekregen van Gouverneur Tryon om een militie te vormen, is ook Roger vaker van huis.

“Brianna is vaak alleen thuis,” vertelt de actrice. “Roger is veel weg, waardoor ze emotioneel veel angst ervaart en als nieuwe moeder praktisch alleen voor een kind moet zorgen. Het welzijn van Jemmy gaat boven alles. Het is nu niet alleen een trauma van gebeurtenissen die zijn geweest. Het is ook het reële gevaar dat Bonnet terugkomt om zijn kind te halen, of om het kind kwaad te doen.” Daarnaast het is de vraag of Roger een gevecht met Bonnet überhaupt zou kunnen winnen. Hij heeft zeker de motivatie om zijn gezin koste wat kost te beschermen tegen deze psychopaat.

Gelukkig gaat het in de relatie tussen Brianna en Roger over het algemeen wel beter dan vorige seizoenen. “Ze hebben meer zekerheid in hun relatie, ze communiceren beter,” vertelt Skelton. “Ze steunen elkaar met alles en voelen meer aan als een echt koppel. Maar natuurlijk zijn er altijd wel moeilijke momenten en zullen ze ook dit seizoen discussies hebben.”


Bron foto’s: Outlander-online

Reacties

0
0