Het tragische eind van Jocasta en Murtagh

Datum: 2020-04-09 13:15:26
1
0
  

Met de gebeurtenissen van afgelopen aflevering The Ballad of Roger Mac in het achterhoofd, wordt een tragisch feit zichtbaar. Jocasta heeft met haar afwijzing op het huwelijksaanbod van Murtagh, tevens voor altijd afscheid genomen. Hoewel hij eindelijk zijn volledige liefde aan haar bekende, stapte Jocasta alsnog in het huwelijksbootje met de Schot Duncan Innes. Een man die haar een veilige keuze bood in plaats van een persoon die eigenlijk een ander doel in zijn leven nastreeft. Murtagh hoopte nog dat Jocasta op hem zou wachten terwijl hij de boel recht zou zetten als Regulator, maar Jocasta was deze spelletjes zat. De dood van Murtagh tijdens de Battle van Alamance, betekent echter dat dit de laatste woorden van Jocasta aan Murtagh zijn geweest.

“Het was echt een onvermijdelijke botsing van persoonlijkheden,” vertelt Maria Doyle Kennedy in een interview met Entertainment Weekly. “Ze voelt zich heel erg tot hem aangetrokken, hij is er één uit een miljoen. Maar ze kan het gewoon niet, weet je? En daar moet ze een hoge prijs voor betalen. Ze weet dat hij van haar houdt, maar hij heeft tot de avond voor het huwelijk gewacht om dit te zeggen.” Want hoewel Murtagh het bed deelde met Jocasta, deed hij zijn mond niet open op het moment dat zij hem vertelde een huwelijksaanzoek van Duncan Innes gehad te hebben.

Ik heb hem eeuwen geleden al verteld dat Duncan mij ten huwelijk had gevraagd. En hij zei niets anders dan dat hij niet in de weg voor mijn geluk zou staan. Ze weet dat hij van haar houdt, maar ze weet tegelijkertijd ook dat hij haar zo zou inruilen voor alles waar hij in gelooft.

Zelfs hun liefde gaat dan ten onder aan zijn loyaliteit om het juiste te doen. Ze zou altijd op de tweede plek komen, en dat zou ze niet nog een keer kunnen doorstaan. Dat constante gevaar.Volgens Kennedy was niet gemakkelijk om deze scène te spelen. “Het was echt verschrikkelijk,” vertelt de actrice. “Die hele scène was zo verdrietig. Aan het eind van de dag gingen we allemaal met een gebroken hart naar huis. Je wilt zo graag dat ze samen zijn. Maar uiteindelijk is hun relatie heel goed, maar ook heel erg fout.”

Wel is de van oorsprong Ierse actrice heel erg blij om nog met Duncan Lacroix samen te hebben mogen werken. “Hij is echt een geweldige man, we konden het direct goed vinden. En we begrepen elkaar. Het eerste wat we ook samen moesten doen, was een hele intense scène. Maar hij kent zijn personage zo goed, dat het makkelijk was om daarin mee te gaan.”

Inmiddels is Jocasta getrouwd met Duncan Innes, een goede en loyale man, maar iemand met wie de passie totaal ontbreekt. “Ze wilde niet trouwen met iemand die wreed zou zijn, maar met iemand die haar zou ondersteunen,” gaat Kennedy verder. “Jamie heeft zijn thuis opgericht in Fraser’s Ridge, terwijl ze eerst hoopte dat hij bij haar zou komen wonen om uiteindelijk het stokje van River Run over te nemen. Maar hij is doorgegaan met zijn leven. Jocasta wordt ook ouder en wil niet alleen zijn.”

Ze moet constant over een dunne lijn lopen om haar macht over haar eigendommen te behouden. Ze is een vrouw en op elk moment kunnen andere lokale plantage-eigenaren haar rijkdom ongedaan maken. Ze is een optelsom van haar daden en het is heel knap dat ze de controle over de plantage nog steeds heeft na het overlijden van haar man. Want vrouwen waren normaal gesproken helemaal niet in zo’n sterke positie.

Het is voor haar vermoeiend om die autoriteit te moeten behouden. En als ze een man zou hebben, brengt het haar in een meer sterke positie. En in Duncan ziet ze een man die ze onder de duim kan houden. Als ze wil dat hij iets doet, dan zal hij dat ook doen.

Nu Murtagh zijn dood heeft gevonden, is de vraag hoe Jocasta hierop gaat reageren. Zou ze zich schuldig voelen over haar laatste worden naar hem? Of ook voor een deel juist opgelucht aangezien ze hier zo bang voor was? ‘Ik zei het toch’ krijgt echter wel een hele nieuwe laag, aangezien het woorden zijn die Jocasta nooit meer tegen Murtagh zou kunnen zeggen. “Ze heeft de kans op liefde gekregen, en dat is al heel mooi,” aldus Maria Doyle Kennedy.Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

1
0