Het succes van Clanlands: Een wereldwijde bestseller!

Datum: 2020-12-02 15:02:22
6
4
  

Het is pas drie weken geleden dat het boek van Sam Heughan en Graham McTavish in de schappen verscheen, maar nu al is het een razend succes. Inmiddels heeft Clanlands: Whisky, Warfare, and a Scottish Adventure Like No Other namelijk de top weten te bereiken van verschillende bestsellerlijsten. Op sociale media feliciteren de acteurs elkaar met het behalen van de nummer één positie op de bestsellerlijst van de NYC Times, USA Today, Publishers Weekly en Globe and Mail. Bovendien staat het boek op #4 op Amazon en de luisterversie op #2 bij Audible.

In het boek gaan Heughan en McTavish samen op pad door Schotland om meer te weten te komen over hun eigen geboorteland. Lees bijvoorbeeld over de geschiedenis, cultuur, oorlogen en clans terwijl de twee acteurs hun vriendschap testen tijdens deze roadtrip.

De band tussen deze twee mannen is hilarisch en iets om absoluut niet te missen. Het biedt in ieder geval een goede voorbode voor de bijbehorende show Men in Kilts, die na wat vertraging door het Coronavirus volgend jaar wordt verwacht.Het succes heeft volgens Heughan vooral te maken met de aantrekkingskracht van de Schotse Highlands en de Schotse roots van de televisieserie Outlander. “Uiteraard volgen we in Outlander de boeken van Diana Gabaldon en belanden we uiteindelijk in Amerika, maar ik wilde altijd al teruggaan naar het geweldige eerste seizoen waarin we de Schotse manier van leven zien,” vertelt de acteur in een interview met The Scotsman. “Ik wilde daar een tv-show omheen maken en Graham maakte een belangrijk deel uit van het eerste ensemble van Highlander acteurs. Want dat eerste seizoen gaf een heel speciaal gevoel.” Een gevoel dat ook McTavish herkent:

Inderdaad. Voor mij was dat eerste seizoen een gevoel van thuiskomen. Mijn acteercarrière begon in Schotland en daar heb ik jarenlang op het toneel gestaan. Bij Outlander heb ik met veel mensen gewerkt met wie ik eerder in het theater stond. Het boek is daar een soort verlengstuk van. Een liefdesbrief aan dat verhaal waarin we elkaar en Schotland opnieuw leren kennen.

“Het is alsof we een getrouwd stel zijn dat op vakantie gaat,” gaat McTavish verder. We waren helemaal niet van plan om een boek in deze vorm te schrijven, maar daar is het vanzelf in geëvolueerd. We hebben niet echt ruzie, maar meer enigszins oneens over de dingen die we allebei hadden meegemaakt. Het is een heel eerlijk gesprek geworden.”In eerste instantie wilden Sam en Graham zich met dit verhaal richten op zes verschillende clans binnen de Schotse geschiedenis. Maar dit bleek toch meer complex te zijn dan ze in eerste instantie dachten. “Je kunt praten over de MacDonalds, Campbells en Camerons als aparte clans, maar als je dit echt uit gaat zoeken, kom je erachter dat deze allemaal gemixt zijn,” vertelt Graham. “Ze trouwden, vochten, maakten vriendschappen en hadden een hekel aan elkaar. De McGregors en de McLarens koesteren nog steeds wrok tegen elkaar. En dat is geen grapje. Je zou denken dat ze inmiddels wat meer relaxed zijn, maar ze praten over de 17e en 18e eeuw alsof het gisteren was.”

Door in gesprek te gaan met deze clans, kwam de Schotse geschiedenis voor de mannen toch wel heel dichtbij. Zo vertelt Sam: “In het Glencoe Folk Museum lieten ze een pistool zien dat was gevonden bij Culloden. Je weet dat iemand dit daadwerkelijk gebruikt heeft in de strijd, je voelt gewoon de geschiedenis. Oké, het is 200 jaar geleden, maar dat is eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden. Er zijn nog resten te vinden, zoals een zwaard dat was gebruikt of een huis. Het is een bloederige geschiedenis, maar dat maakt het interessant.”

Toen we door Schotland reden kwamen we langs zoveel punten in het landschap die ik zelf niet eens opgemerkt zou hebben, zoals een ruïne of een steen. Maar als je daar rondloopt en meer leert van de geschiedenis, dan kom je erachter hoeveel daar eigenlijk gebeurd is. Het is fascinerend.

Clanlands biedt in ieder geval een geweldige afleiding om ons door de Droughtlander heen te helpen. Heb jij het boek al in huis? Of heb je het boek al gelezen? Laat het weten in de comments! Heb jij nog geen exemplaar weten te scoren? Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief maak je nog steeds kans op een eigen hardcopy boek. De winnaar wordt op 5 december bekend gemaakt!


Bron foto’s: FarFarAway en ClanlandsBook

Reacties

6
4
  


Astrid
Datum: 2021-09-02 20:46:50
IK heb het net uit en ik heb ervan genoten! Het is lang geleden dat ik hardop zat te lachen bij het lezen van een boek.... het is bijna alsof je erbij zit, met dat opboksen tegen elkaar... Loved it!

Wil Roelofsen
Datum: 2021-04-14 14:03:53
Ik hoop ook dat er snel een vertaling komt, net als het outlander kookboek.
Kan niet wachten.

Bianca
Datum: 2021-04-05 10:15:38
Helaas vind in het Engels lezen niet zo aangenaam. De nederlandse vertaling laat op zich wachten. Jammer want ik ben wel een topfan van Schotland, maar ook van Graham en Sam... Mocht iemand de vertaling toch al hebben? via E-book ofzo?? je mag mij altijd contacteren.

Thea van den Bos
Datum: 2020-12-24 18:45:30
Een heerlijk boek om te lezen met leuke verwijzingen naar de serie. Een aanrader !!