Het grootste mysterie van Outlander

Datum: 2020-10-06 15:42:21
4
1
  

Sinds de verschijning van het eerste boek van Diana Gabaldon in de Outlander-reeks vragen fans zich af hoe het mogelijk was dat Jamie zijn geliefde Claire in het 20e-eeuwse Schotland komt opzoeken. Het is tijdens de tweede huwelijksreis van Claire en Frank Randall in Inverness dat we een mysterieuze Schotse man door het raam naar Claire zien staren. Frank loopt op hem af, maar op het moment dat de Schot zich omdraait, is hij verdwenen. Als Claire hem er vervolgens naar vraagt, heeft Frank voor zijn gevoel zojuist een geestverschijning gezien.

Hoewel we het gezicht van dit mysterieuze Schotse figuur niet te zien krijgen in de eerste aflevering Sassenach, wordt in de aflevering Both Sides Now bevestigd dat het hier om Jamie Fraser gaat die zijn toekomstige vrouw kwam opzoeken. Na de vermissing van Claire in de 20e-eeuw laat Frank namelijk een profielschets maken van de man die hij dacht gezien te hebben en waarvan hij het vermoeden had dat hij een oud-geliefde was van Claire tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kan echter lang blijven zoeken, aangezien Jamie twee eeuwen terug heeft geleefd.

Hoewel het in de boekenreeks nog altijd onduidelijk is of het hier daadwerkelijk om Jamie Fraser gaat, heeft Diana Gabaldon inmiddels bevestigd dat Frank inderdaad de geest van Jamie ziet. Daarbij heeft ze echter ook duidelijk gemaakt dat Jamie niet de vaardigheid bezit om door de tijd te reizen. Hoe het kan dat we Jamie zien in 1946 blijft dus voorlopig een mysterie. Het is volgens Gabaldon pas aan het eind van het laatste boek dat we erachter zullen komen.In een interview uit 2014 lichtte Gabaldon wel alvast een tipje van de sluier op. Zo vertelt de schrijfster: “Sam Heughan vroeg mij de leeftijd van Jamie’s geest en ik had er in eerste instantie niet echt over nagedacht, maar ik gaf eigenlijk direct antwoord. Wil je het weten? Hij is ongeveer 25.”

Een interessant antwoord als je bedenkt dat Jamie inmiddels een leeftijd van ver boven de 25 heeft bereikt. Eén theorie is namelijk dat Jamie 200 jaar in het vagevuur heeft gewacht door alle zonden die hij in zijn leven heeft begaan. Pas na het zien van Claire zou hij naar de hemel mogen gaan. Het is volgens Schotse legenden dat de geesten vrij op aarde mogen rondlopen tijdens Halloween, zoals we ook Mrs. Baird, de hoteleigenaresse, horen vertellen. En het is juist op deze avond dat Frank Jamie’s geest ziet.

Maar als Jamie pas als oudere man overlijdt, zou hij dan ook niet als de geest van zichzelf op die leeftijd verschijnen? Hierop geeft Gabaldon een cryptisch antwoord: “Geesten bestaan niet in een plek waar tijd betekenis heeft.”

Sommige fans denken dat het Jamie is tijdens zijn bijna dood-ervaring op het slachtveld van Culloden, anderen denken weer dat het Jamie’s geest is die Claire komt begeleiden tijdens haar reis naar de 18e-eeuw. En hier zit wel een interessante gedachte achter.

Zo hebben we in de verhaallijn van Brianna en Roger gezien dat er iets moet zijn dat je naar de juiste tijd leidt. Als Brianna en Roger in het vijfde seizoen terug proberen te keren naar de 20e-eeuw, blijkt dat er niets meer is dat hen daar naartoe trekt. Al hun familie is op Fraser’s Ridge. Ondanks alle moeilijke tijden -en dat is een behoorlijke understatement- is dit hun thuis geworden. Het tijdreizen naar de toekomst is voor hen daardoor niet mogelijk.
Op het moment dat Claire voor het eerst terugreist naar de 18e-eeuw, is er niets dat haar daar naartoe trekt. Het is volgens sommige fans de aanwezigheid van Jamie in de 20e-eeuw dat Claire helpt om naar het juiste moment in de geschiedenis terug te reizen. Het is Jamie’s geest die ervoor zorgt dat hun leven samen kan beginnen, waardoor we in een oneindige tijdloop komen te zitten. En zijn de blauwe vergeet-me-nietjes bij de stenen van Craigh na Dun misschien geen toeval, maar daar juist geplaatst door Jamie om Claire op de juiste plek te krijgen?

Een andere theorie is dat Jamie zijn bewustzijn door tijd en ruimte kan bewegen. Dit zou namelijk verklaren dat Jamie kennis heeft van mensen in de toekomst. Zo weet Jamie dat zijn dochter Brianna een moedervlek in haar nek heeft, zonder haar ooit gezien te hebben. Ook na Culloden is het de verschijning van Claire die hem in leven houdt en uiteindelijk doet terugkeren in zijn lichaam. In dit geval zou de projectie van zijn ziel zijn liefde voor Claire bevestigen.

Of is het zo dat Jamie het leven van Claire volgt in de 20e-eeuw, totdat ze eindelijk samen zijn? Jamie’s geest zou Claire van het moment dat ze is geboren volgen tot het moment dat ze naar hem toe reist in de 18e-eeuw. Of is het een alternatieve tijdlijn? Een tijdlijn waarin Jamie daadwerkelijk overlijdt tijdens Culloden en besluit Claire op te zoeken in 1947. Dit zou er dan weer voor zorgen dat het voor Claire mogelijk is om terug door de tijd te reizen, waardoor een alternatieve tijdlijn ontstaat waarin Jamie Culloden wel overleefd.. Ik krijg er al hoofdpijn van!

We zullen nog even moeten wachten op het definitieve antwoord. Dit jaar staat het negende boek, Go Tell The Bees That I’m Gone op de planning en pas aan het eind van het tiende boek zal dit mysterie voorgoed worden opgelost. Al kunnen we volgens Gabaldon in ieder geval wel een gelukkig einde verwachten.Bron foto’s: Netflix

Reacties

4
1
  


Marlies
Datum: 2020-11-24 16:44:12
Liever dit mysterie ontrafeld dan dat ik weet of er leven na de dood is ;-)