Het definitieve afscheid van Murtagh Fitzgibbons Fraser

Datum: 2020-04-07 16:33:10
2
0
  

Als we terugkijken naar alle afleveringen van Outlander tot nu toe, valt het eigenlijk direct op. Murtagh is altijd aanwezig. Oké, niet daadwerkelijk in alle scènes, en van sommige periodes weten we niet precies hoe het verhaal van Murtagh eruit ziet. Maar waar Jamie en Claire zijn, is ook Murtagh Fitzgibbons Fraser te vinden. Met zijn liefde voor Jamie’s moeder, Ellen MacKenzie Fraser, maakte Murtagh op haar sterfbed de belofte altijd voor haar zoon te zorgen. Een eed die Murtagh zijn hele leven heel serieus heeft genomen, zelfs tot zijn eigen dood.

“Dit was al lang van tevoren gepland,” vertelt uitvoerend producent Matthew B. Roberts. “Al in het derde seizoen heb ik met Duncan Lacroix gesproken over het vijfde seizoen en heb hem daarbij ingelicht over de verhaallijn van Murtagh. We wilden hem een heldendood geven, die verdient hij. Hij is één van de meest geliefde personages van Outlander.”En die populariteit is niet voor niets. Naast Jamie en Claire was Murtagh het enige personage dat nog over was van de originele cast uit het eerste seizoen. En in al die seizoenen hebben we Murtagh heel erg zien groeien en met hem mee kunnen leven. Het was immer Murtagh die Claire uit de handen van Black Jack Randall redde al in de allereerste aflevering. Het was ook Murtagh die zijn zegen gaf voor het huwelijk tussen Jamie en Claire, die met Claire het land afzocht om Jamie uit de handen van de Britten te redden, die mee verhuisde naar Parijs en in alle intriges meedeed zonder dat hij ook maar enig idee had waarvoor en waarom.

Het was Murtagh die het geheim van Claire kwam te weten, die geheimen wist te bewaren over Black Jack Randall, die wraak nam voor La Dame Blanche, die meeging naar alle doelloze gesprekken met Bonnie Prince Charlie in het bordeel en Versailles. Het was Murtagh die mee ten onder ging tijdens de Battle of Culloden en met Jamie jarenlang gevangen heeft gezeten.

En het was vervolgens ook dezelfde man die een nieuwe huwelijksring voor Jamie en Claire liet maken, blij was om de dochter van zijn peetzoon eindelijk te ontmoeten en te beschermen. Maar het was ook Murtagh die bleef vechten tot het bittere eind en zijn lot bezegeld zag als leider van de Regulators.
Daarbij is het eigenlijk best bijzonder dat we zo lang van Murtagh hebben mogen genieten. In de boeken van Diana Gabaldon, waarop deze televisieserie gebaseerd is, vindt Murtagh zijn eind namelijk op het slachtveld van Culloden. In tegenstelling tot de boeken overleeft Murtagh deze strijd wel en komt hij uiteindelijk naast Jamie in de gevangenis terecht. Lang was de vraag wat er precies met het personage van Murtagh zou gebeuren. Zou hij de rol van een ander personage als Duncan Innes over kunnen nemen? Met de romance tussen hem en Jocasta Cameron leek het er even op dat dit zou gebeuren. Maar zijn bestemming mocht niet zo zijn, hij ging een heldendood tegemoet tijdens de Battle of Alamance.

“Onze fans houden er heel erg van om te speculeren,” vertelt Roberts. “Zo gingen sommigen ervan uit dat Murtagh het verhaal van Duncan Innes over zou nemen. Maar dat konden we niet doen. Je kunt niet zomaar een ander personage pakken, met al zijn eigen karaktereigenschappen, en hem veranderen in een personage dat wij al kennen. Dat hebben wij als schrijvers van de serie ook nooit overwogen.” Volgens Roberts was het plan altijd al om Murtagh in een positie te brengen waardoor hij en Jamie tijdens de Battle van Alamance aan andere kanten van het strijdveld zouden komen te staan.

Deze historische strijd uit 1771 is een belangrijk plotpunt in de boeken van Gabaldon. Maar hoewel Jamie ook daarin twijfelt over zijn beslissing om met de Britten mee te vechten, hoeft hij daarbij geen rekening te houden met eventuele familieleden aan de andere kant van het geweer. Door Murtagh in leven te houden, hebben de schrijvers van Outlander een manier gevonden om Murtagh tijdens een oorlog te laten sterven, net zoals hij in het boek deed. Alleen dan op een ander continent en vele jaren later, waardoor de klap voor Jamie extra hard aankomt.

“Op deze manier hebben we zijn dood een soort van uitgesteld,” vertelt acteur Duncan Lacroix in een interview met Collider.

We zijn wel bij de kern van de boeken gebleven, want ook de tekst die hij op het eind uitspreekt, zijn dezelfde zinnen als die hij tegen Jamie tijdens de Battle of Culloden zegt. Het is alleen twintig tot vijfentwintig jaar uitgesteld. Maar ik denk dat het een passend einde is. Hij was een soort laatste overblijfsel van de Highlands, van de oude manier van leven. En met zijn dood heeft Jamie een nog groter motief om tegen de Britten te vechten in de Amerikaanse Revolutie.
Want met de dood van Murtagh lijkt Jamie volledig gebroken te zijn. Het is de man die hij zijn hele leven naast zich heeft gehad. Hij was juist zo blij om Murtagh terug in zijn leven te hebben, dat het extra moeilijk is om hem nu weer te verliezen. Helemaal aangezien Jamie in deze oorlog tegenover Murtagh stond. “Ik denk dat hij iets is verloren,” vertelt Sam Heughan.

Er is een gat in zijn ziel en het zal een hoop tijd kosten om te kunnen helen. Maar hij moet verder en zijn familie beschermen, want aan het eind van dit seizoen is de toekomst van eigenlijk iedereen onzeker. De toekomst ziet er niet bepaald veelbelovend uit. Iedereen in de familie heeft pijn en is gebroken.

De pijn die Jamie voelt wordt met name zichtbaar als Murtagh zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Jamie accepteert de situatie niet en roept om hulp, zodat Murtagh naar Claire kan worden gebracht. Claire is een fantastische chirurg en kan hem vast nog redden. Maar helaas is het te laat. Het is een hartverscheurende situatie. “Jamie zou er alles aan doen om Murtagh te kunnen redden,” gaat Heughan verder. “Hij verkeert in alle fases van rouw voordat het hem begint door te dringen.”

“Jamie verliest niet alleen zijn peetvader -die als een stiefvader voor hem is, maar daarmee ook het enige echte contact dat hij nog had met Schotland. Naast Brianna en Jocasta zijn enige bloedverwant. Het is heel erg rauw om die oude wereld en die oude manier van leven te verliezen. Murtagh was zijn rots, zijn enige punt van veiligheid. Jamie en Murtagh hielden van elkaar zonder het uit te hoeven spreken. Ze wisten gewoon dat ze er voor elkaar waren.”
Ook voor de acteurs zelf was het nog niet zo makkelijk om deze laatste scènes voor de aflevering The Battle of Alamance op beeld te brengen. Het was een set met vele honderden extra’s die ook vanuit de regie aanwijzingen nodig hadden. De acteurs hadden daardoor niet echt genoeg tijd gehad om op een juiste manier afscheid te nemen van een personage dat al sinds het begin bij hun was. Om wat meer in hun emoties te kunnen komen, zijn de scènes met Murtagh op het eind nog een keer in de studio opgenomen.

“Ik werd die dag heel erg emotioneel,” vertelt Duncan Lacroix. “Dat had ik in eerste instantie niet zo verwacht. Maar ik leefde echt met hem mee, na de zes jaar die ik hem gespeeld heb. Ik werd ook heel emotioneel tussen de scènes door, maar tegelijkertijd kreeg ik te maken met hele horde wespen die afkwamen op de aardbeienjam die werd gebruikt als nepbloed. Dus Sam en ik waren vooral tegen wespen aan het vechten terwijl we moesten acteren.”

De laatste scène waarvoor Duncan aanwezig was op de set, was de scène waarin hij als lijk naar Claire wordt gebracht. En terwijl Sam Heughan en Caitriona Balfe een fantastisch staaltje acteerwerk weten neer te zetten, is het Duncan die zijn adem in moet houden en vooral niet moet bewegen.

“Ja, dat was wel heel moeilijk,” geeft de Schotse acteur toe. “Ik moest daar liggen en niet ademhalen. Ik probeerde vooral aan niets te denken, want ik heb gemerkt dat als je aan ademhalen denkt, je juist harder adem wil halen. Maar ik kon voelen wat voor sterke performance om mij heen werd neergezet, dus daar wil je dan ook niet in storen. Maar het was toen Caitriona mijn hand pakte en afscheid neemt van Murtagh, dat ik het echt heel erg zielig vond. Dat was echt heftig. Ja, ik voelde deze scène echt hard binnenkomen.”

Helaas mocht Murtagh niet ten onder gaan met de liefde van zijn leven. In alles wat we van Murtagh gezien hebben, is hij tijdens zijn leven helaas niet al te succesvol in de liefde. Ook met Jocasta mocht het niet meer baten. Hoewel ze veel van elkaar houden, zijn ze niet gemaakt om samen te zijn.

“Het waren maar een paar scènes, maar ze zijn allemaal hartverscheurend,” vertelt ook Lacroix. “In de eerste aflevering dit seizoen neemt Murtagh afscheid van Jamie en dan vervolgens ook van Jocasta. Maria Doyle Kennedy is zo’n fantastische actrice om mee te werken. Het was heel mooi om met haar lange gesprekken te voeren, iets dat redelijk zeldzaam is in Outlander. Maar ik denk dat hij simpelweg een tragisch personage is. Hij is ongelukkig in de liefde en wijdt zijn hele leven aan zijn familie en zijn eer in het juiste te doen. Dus dat had niet gewerkt.”

“Ik denk dat het een absoluut onvermijdelijke botsing van persoonlijkheden is,” vult Maria Doyle Kennedy aan in een interview met Entertainment Weekly.

Verdriet is de prijs die je voor liefde betaalt. Ze weet dat hij van haar houdt, maar de avond dat zij hem de mogelijkheid geeft om haar huwelijk met een andere man te stoppen, pakt hij die mogelijkheid niet. En zij trekt het niet om op een tweede plek te staan. Dat kan ze niet nogmaals meemaken, die constante dreiging. Maar het is zo verdrietig. Je wilt graag dat ze samen zijn. Het is één van die dingen die helemaal juist is, terwijl het ook helemaal fout is.
Iedereen kan eigenlijk wel een Murtagh in zijn of haar leven gebruiken. En met het definitieve afscheid van Murtagh in Outlander, zal er dan ook een groot gemis zijn. “Ik vind het wel verrassend dat dit personage zoveel impact achter heeft gelaten,” zegt Lacroix. “Het eerste seizoen was voor iedereen spannend, we wisten niet wat we konden verwachten en hoe groot de show zou worden. Vooral in dat seizoen heb ik zoveel mooie plekken van Schotland mogen zien.”

Voor de aflevering Rent gingen we een Nationaal Park in dat gewoonweg schitterend is. We mochten op paarden rondrijden over de sets ontwikkeld door Jon Gary Steele in de kostuums van Terri Dresbach. Je bent er dan gewoon, en hoeft niet echt te acteren. Dat gebeurt niet zo vaak. Het was echt een fantastische ervaring. Ik ben ook echt heel blij met de kwaliteit van de scènes die voor mij waren geschreven dit seizoen. Ik ben blij om op een hoogtepunt weg te gaan. Ik heb het personage kunnen zien ontwikkelen en ik heb mijn tanden in al deze scènes kunnen zetten. Alles is fantastisch.

“Ik wil ook iedereen heel erg bedanken. Ik had niet verwacht dat deze show en dit personage zo goed ontvangen zouden worden. Ik ben echt dankbaar voor alle ervaringen die ik op heb mogen doen, echt waar.”


Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

2
0