Het definitieve afscheid van Ed Speleers als Stephen Bonnet

Datum: 2020-05-01 14:19:59
3
0
  

Outlander is niet vies van een goede schurk. Elk seizoen duikt er eigenlijk wel weer een nieuwe antagonist op om het leven van de familie Fraser een stukje moeilijker te maken. Het is de klassieke manier om een plot voort te drijven. De protagonist probeert iets te bereiken, maar de antagonist maakt dat een stuk moeilijker of zelfs onmogelijk. Was het eerst Black Jack Randall die het leven van Jamie en Claire Fraser tot een hel maakte, was het Stephen Bonnet die de levens van onze protagonisten in de afgelopen seizoenen tot een puinhoop maakte.

De piraat/kapitein/smokkelaar maakt het de familie Fraser moeilijk al sinds hun eerste ontmoeting. Het was de eerste aflevering van het vierde seizoen, waarin Jamie en Claire net hun oversteek naar koloniaal Amerika hebben gemaakt. Hun schip waarmee ze terug op weg waren naar Schotland kapseisde in een storm en kwam uiteindelijk aan de kust van de staat Georgia terecht. Als een vriend van de familie gevangen wordt genomen en tot de galg wordt veroordeeld, wordt het plan gesmeed om zijn leven te redden. In de chaos is het Bonnet die echter aan de galg weet te ontsnappen en met hulp van Jamie en Claire de handen van de autoriteiten blijft ontlopen. Al snel wordt hun dank betaald in een gewelddadige beroving door Bonnet, waarbij ook een andere vriend van de familie Fraser het leven moet laten.

En het blijft niet bij deze ene onfortuinlijke ontmoeting. Steeds weer weet Bonnet zich een weg terug te banen in het leven van de familie Fraser, met als dieptepunt de verkrachting van Brianna. Brianna was op dat moment pas net aangekomen in de 18e-eeuw om haar ouders te waarschuwen voor een komende brand, waarin beiden om het leven zouden komen. Na een ruzie met Roger MacKenzie, staat Brianna er alleen voor. Als ze Bonnet in een café met de trouwring van haar moeder ziet, probeert ze die van hem over te kopen. Maar Bonnet heeft een andere prijs in gedachte.
De afleveringen daarop volgend blijft Bonnet steeds weer opduiken, totdat hij uiteindelijk in de gevangenis terecht komt. In een poging om Murtagh uit dezelfde gevangenis te laten ontsnappen, weet Bonnet opnieuw de dans te ontspringen. Wel heeft hij inmiddels van Brianna zelf vernomen dat hij de vader is van Jemmy, een rol die hij graag op zich wil nemen.

Het is nu in de meest recente aflevering, Mercy Shall Follow Me, dat Bonnet zijn weg terug naar Brianna heeft gevonden. Hij wil een vader zijn voor zijn zoon, zoals hij die zelf nooit heeft gehad. En hoewel Brianna in eerste instantie met zijn intenties mee beweegt om te overleven, komt Bonnet er al snel achter dat haar intenties niet werkelijk zijn. Met zijn contacten in de slavenhandel verkoopt hij Brianna aan een rijke kapitein. Maar gelukkig zijn daar Jamie, Claire, Roger en Young Ian om de deal tegen te houden en Bonnet opnieuw gevangen te zetten. Een gevangenis waar Bonnet nooit meer uit zal kunnen ontsnappen, als Brianna hem uiteindelijk alsnog een kogel door het hoofd schiet. Het einde van Stephen Bonnet is daar…

Een einde dat eigenlijk iets sneller komt dan verwacht, aangezien Stephen Bonnet aan het eind van het vijfde boek en ook in het zesde boek van schrijfster Diana Gabaldon nog springlevend is. Het is pas aan het eind van het zesde boek, A Breath of Snow and Ashes, dat Bonnet zijn einde vindt in de handen van Brianna. Toch is het nu in het vijfde seizoen van Outlander dat het verhaal van Stephen Bonnet ten einde komt.

Entertainment Weekly en Collider spraken met acteur Ed Speleers over zijn laatste momenten in de televisieserie, zijn duistere persoonlijkheid en abrupte afscheid. En wij hebben de belangrijkste dingen daaruit voor jou op een rijtje gezet!Het einde van Stephen Bonnet kwam voor velen toch een beetje als een shock. Wist je aan het begin van dit vijfde seizoen al dat het tevens je laatste zou zijn?

“Het is echt jammer dat die man geen negen levens heeft. Maar nee, ik had geen idee. Ik kwam erachter toen ik op vakantie was. Ik kreeg een telefoontje van het productieteam die mij vertelden te langs te moeten komen voor een prothese voor een kogelgat. Eerst dacht ik nog, ‘Dat klinkt best leuk. Waar gaat het kogelgat zijn? Zal het in mijn arm of been zijn?’ Maar toen zat het tussen de ogen, dus ik dacht: ‘Oh, dat betekent vast dat ik hier niet levend uit kom.’ Dus ja, ik kwam er niet helemaal op de standaard manier achter.”

“Zelf was ik tot zekere hoogte verrast, omdat ik voelde dat ik meer wilde doen. Er was nog veel meer dat ik met de rol wilde bereiken voordat ik definitief afscheid van hem moest nemen. Ik weet dat hij in de boeken een grote impasse heeft waar hij uiteindelijk wordt neergeschoten, een scène die echt pijn doet. En ik wist daardoor dat hij op een gegeven moment zou sterven. Ik voelde vanuit de schrijvers dat dit waarschijnlijk het juiste moment was, maar het voelde ook wel een beetje voorbarig. Vanuit creatief oogpunt was deze uitweg in ieder geval goed geschreven. Ik heb het gevoel dat het script hiervoor heel goed was. Hij kreeg de gelegenheid om de dingen te zeggen die hij altijd al had willen zeggen. Ik wilde nog niet stoppen, maar het moest wel.”


De producenten van de show hebben de confrontatie met Bonnet gecombineerd met het einde van het volgende boek. Weet je waarom ze dat hebben gedaan?

“Ik heb werkelijk geen idee. Misschien was ik niet goed… Ik heb Drums of Autumn wel gelezen, maar het vijfde boek niet. Maar ik wist wel dat er eigenlijk iets anders met hem gebeurt, en dat hij op een gegeven moment in de lies wordt geschoten maar het overleefd. Dat zou erg oncomfortabel zijn geweest. Ik denk dat de schrijvers kijken naar verschillende manieren waar verhalen heen kunnen gaan en de personages daarin. Maar dat die personages niet altijd een bepaalde rol daarin kunnen blijven spelen? Geen idee…”
Stephen Bonnet is zo geobsedeerd met het vaderschap en het zijn van een echte heer, dat hij gelooft een gezin te kunnen vormen met Brianna en Jemmy. Waarom denk je dat hij dit zo graag wil geloven?

“Misschien is dit het enige dat hij in zijn leven nog niet heeft bereikt. Misschien omdat hij zelf niet uit een gezin kwam en het begin van zijn leven zo ontwrichtend is geweest. Hij werd als kind in de steek gelaten. Misschien had hij het gevoel dat hij invloed uit kon oefenen op het leven van zijn zoon. Hij gelooft in het lot en geluk, dat hij op een verontrustende manier denkt dat Brianna en hij voorbestemd zijn. Hoewel hij dit idee uitdraagt dat hij vader wil zijn en van zijn zoon wil houden, vraag ik mij wel af of het meer met narcisme te maken heeft en hij simpelweg een erfgenaam wil hebben. Dat betekent namelijk ook dat mensen nooit aan hem kunnen ontsnappen.”

“Hij legt zijn gevoelens en emoties duidelijk uit, in termen van een zoon willen hebben en van hem kunnen houden. Maar dat komt eigenlijk door zijn sociopathische kwaliteiten. Hij denkt dat het is wat mensen willen horen en op die manier iets uit de situatie kan halen. Bonnet denkt dat hij Brianna kan krijgen door te laten zien dat hij een liefhebbende vader is. Het is een manier om haar te misleiden, denk ik.”


Bonnet heeft verschrikkelijke dingen gedaan, maar is tegelijkertijd heel charmant en je voelt zelfs medelijden met hem als hij het over zijn jeugd heeft. Hoe ben je daar als acteur mee om gegaan?

“Ik weet niet of hij echt charmant overkomt of niet. Ik denk wel dat hij een bepaalde charme heeft. Ik vind het moeilijk om het zo te verwoorden, omdat ik het ook heb over iemand die gruwelijke handelingen heeft verricht. Er zijn ook in het echt mensen die op papier ongelooflijk slechte individuen zijn, maar ik denk ook dat als je hen zou leren kennen, je op een gegeven moment hun kwaliteiten zou zien. Hij is een gelaagd personage en je kunt zien hoe hij ook zomaar een ander pad in had kunnen slaan. Misschien kun je hierdoor een alternatief laten zien. Daar ben je ook als acteur naar op zoek. Je wilt nooit zomaar een goede kerel of een slechterik zijn. Daarom ben ik des te teleurgesteld om hem niet meer te kunnen spelen. Ik mis nu de mogelijkheid om veelzijdig te zijn.”

“Die veelzijdigheid en een verscheidenheid aan emoties is wel altijd moeilijk, maar ik houd van een uitdaging. Ik heb veel banen gehad waar ik niet echt de kans kreeg om mijn tanden ergens in te zetten en het uit te drukken op een manier die ik graag zou willen. Ik heb het gevoel dat we hem eerder als personage hebben gezien waarbij zijn emoties alle kanten uit gaan en het maar de vraag is welke kant hij uiteindelijk op zal gaan. En ook deze aflevering hebben we andere facetten laten zien, die we nog niet eerder bij hem gezien hebben. Ik vind het leuk om erachter te komen hoe ene mens werkt en wat er in een specifieke persoon omgaat. Er moet een kern in zitten die hem veel pijn doet. Ook hij is aan het eind van de dag gewoon een mens, dus dat wilde ik heel graag laten zien.”Bonnet is bang om te verdrinken, dus natuurlijk is dat de manier waarop hij ter dood wordt veroordeeld. Wist je dat dit zou komen?

“Ik heb veel over hem gelezen en het wordt in eerdere boeken al wel genoemd. Het is grappig, omdat hij op een bepaalde manier van de zee houdt en het tegelijkertijd zijn grootste angst is. Hij werkt met de zee, is een piraat en brengt een groot deel van zijn volwassen leven door op zee. Het maakt een groot deel uit van zijn bestaan. Maar het was absoluut een enorme factor bij het spelen van scènes.”

“Ik had het geluk deze bekende angst ook te hebben, en dit is zijn grootste angst. Om dat te kunnen gebruiken, geeft je een enorm krachtig hulpmiddel. Vooral in deze aflevering wordt het meerdere keren genoemd. Daarom is het ook zo interessant dat Brianna hem neerschiet om hem uit zijn lijden te verlossen. Uiteindelijk krijgt zij daarmee veel macht.”


Was dit dan ook direct de laatste scène die je mocht draaien? Als een definitief afscheid?

“We hebben eigenlijk daarna nog heel wat gefilmd. Ik probeer het even te bedenken… Ik dacht in eerste instantie dat we veel op volgorde hadden gedraaid, maar dat is helemaal niet zo. De scènes zijn veel heen en weer geschoven vanwege het weer. Ik moest nog heel wat belangrijke dingen hierna doen, zoals de bekentenis dat ik nachtmerries heb over de zee. Ik moest dat doen nadat hij al ter dood veroordeeld was. Dus dat was wel interessant.”


Kun je ons meer vertellen over deze sterfscène? Het ziet er niet bepaald comfortabel uit om in het water te hangen met je armen boven je hoofd.

“Het was behoorlijk koud! En er waren allemaal zeer handige stuntmannen die in hightech duikpakken, van die pakken die ontworpen zijn voor ijskoud water, rond mij heen zwemmen. En ook andere crew had heel veel kleding aan. Maar ik werd goed ondersteund met een eigen wetsuit en droge handdoeken. Ik verwachtte ook dat ik het ijskoud zou hebben, maar op een gegeven moment heb ik het uitgeschakeld. Ik werd mij op een bepaalde manier niet meer bewust van mijn temperatuur. Ik gebruikte in mijn hoofd vooral andere gedachten.”

“Het was een lange dag om naar toe te bouwen, maar dit was eigenlijk een vrij snel proces. Er waren ondertussen ook veel andere scènes aan de gang, en ik moest wachten tot ik dit kleine moment moest doen. Ik heb niet zo lang in het water gelegen. Alles voelde heel onwerkelijk. Het was een prachtig bos met een prachtig meer. Het was allemaal erg pittoresk en erg stil. Het was een heel surrealistisch proces.”


Hoe zou je jouw hele ervaring in Outlander omschrijven? Het lijkt alsof je de serie al heel snel hebt kunnen omarmen.

“Ja, daar heb je gelijk in. Ik denk dat als shows goed werken, je ook een omgeving binnenloopt die je vrolijk maakt. Ik heb het gevoel dat er aan beide kanten van de camera een geweldige kameraadschap is. En ja, ik heb het geluk dat ik over het algemeen goede vrienden over heb als resultaat van deze baan. En dat zeg ik echt niet over elke baan, omdat je niet altijd veel contact zult maken met mensen. Maar dit is echt een heerlijke plek om te werken. Schotland is een heerlijk land en ik heb echt het geluk gehad om deel uit te maken van deze show. Ik ben heel verdrietig om hem te verlaten, maar hopelijk zal mijn pad op een gegeven moment het pad van velen van hen weer kruisen.”Bron foto’s: FarFarAway

Reacties

3
0